Rekord Polski w liczbie odwiedzonych muzeów, restauracji i atrakcyjnych miejsc.

Utworzono: 21.07.2014r.

Aquapark Fala zasługuje na lepszą restaurację

Aquapark Fala. Restauracja Piracki statek. Aquapark Fala. Restauracja Piracki statek.

Aquapark Fala w Łodzi to jeden z największych parków wodnych w Polsce. Zbudowany w 2008 roku obiekt znajduje się w sąsiedztwie parku Zdrowie, niedaleko hali sportowo – widowiskowej Atlas Arena.  W skład kompleksu wchodzi  część wewnętrzna  oraz  czynna w sezonie letnim część zewnętrzna z trzema basenami, plażą i placem zabaw dla dzieci.

Centralny budynek stanowią trzy przeszklone bryły, kształtem zbliżone do piramid. Wewnątrz nich są cztery baseny: sportowy, rekreacyjny, basen dla dzieci oraz basen z atrakcją kąpieliska - falą. Wejście do parku wodnego prowadzi przez przestronny hol, w którym są kasy, szatnia, sklepik sportowy, kącik zabaw dla dzieci i restauracja.  

Na statku

Restauracja Fala to olbrzymi piracki statek, który stanął na płycie hali recepcyjnej aquaparku. Okręt w całości wykonany jest z drewna. Drewniane są również stoliki i ławy oraz fragment górnego pokładu z piratem sterującym statkiem. Przy wejściach na pokład ustawiono armaty, a pod górnym pokładem urządzono  barek. W restauracji jest … samoobsługa.

Obiecujące menu

W karcie jest wszystko, co restauracja powinna mieć dla zaspokojenia głodu po wizycie w wodnym świecie. Znaleźć w niej można, m.in. zupy – trzy rodzaje: barszcz ukraiński, pomidorową i żurek z pieczywem (od 4 do 5,50 zł); chłopskie jadło: placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną i cukrem, po cygańsku, po myśliwsku  - od 10,90 zł do 13,90 zł porcja; naleśniki - po dwie sztuki na porcję: z cukrem pudrem i polewą, a la szarlotka, z lodami, z szynką i pieczarkami  - od 6,90 zł do 13,90 zł, makarony: carbonara, bolognese, spinacchi, penne, penne toscana; sałatki: grecka, nicejska,  z kurczakiem; pizze – 18 rodzajów i wielkości (w cenach od 15,90 zł do 29,90 zł); desery: szarlotka, sernik na ciepło (po 9,90 zł porcja), gofry – 4 rodzaje; napoje zimne i gorące: kawy – 6 rodzajów, czekolada, herbata. 

Jedzenie

Niedobre. Zamówiony przeze mnie barszcz ukraiński i placki ziemniaczane z sosem myśliwskim okazały się totalnym niewypałem. Zupa w niczym nie przypominała tej pochodzącej z Ukrainy. Bo, aby barszcz był dobry i aromatyczny, to musi go tworzyć kompozycja z włoszczyzny, buraków,  świeżej kapusty i ziemniaków. Nie bez znaczenia są też przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, ewentualnie czosnek. W wersji bogatszej można go podawać z gotowaną wołowiną lub wieprzowiną. W Polsce do barszczu ukraińskiego dodaje się niekiedy też fasolę lub grzyby. A w tym, brak było właściwie wszystkiego: buraków, kapusty, włoszczyzny nie mówiąc już o polskim dodatku do barszczu – fasoli czy grzybach. Jedyne, co łączyło przygotowany w tej restauracji barszcz  z ukraińskim, to czerwony kolor płynu i trochę ziemniaków pokrojonych w słupki oraz odrobina śmietany. Placki ziemniaczane z sosem. Niestety nie było lepiej, jak w przypadku  zupy, jeśli nie gorzej. W ich przygotowaniu na pewno kucharz się nie napracował. Bowiem placki nie były przyrządzone z ziemniaków tartych na miejscu. Były po prostu usmażone te gotowe - mrożone. Sos. Stanowiła go mieszanina posiekanej zeszklonej cebuli, podsmażonych pół-plasterków kiełbasy, pokrojonych w kostkę ogórków kiszonych i czerwonej papryki. Prawidłowo, ale przekombinowano z ilością koncentratu pomidorowego (za dużo) oraz przyprawami: solą i pieprzem. Nędzne jedzenie w pięknym obiekcie. Trochę to dziwne, bo jeśli  kuchnia statku chce iść na skróty, to klient powinien o tym wiedzieć. Powinno się lokal wyraźnie rozgraniczyć na bar, gdzie wydaje się zakupiony i podgrzany produkt i restaurację, gdzie posiłki przygotowuje się na miejscu.  Tak praktykowane jest w większości aquaparków, ba nawet na mniejszych basenach. Dobrym przykładem ilustrującym takie rozgraniczenie jest chociażby niedawno odwiedzony przeze mnie park wodny Warszawianka w Warszawie. W nim funkcjonuje restauracja i bar, i to do klienta należy decyzja, w którym lokalu chce zjeść. Na Fali tego wyboru nie ma. Szkoda, bowiem podrzędne jedzenie nijak nie pasuje do atrakcyjności kompleksu.

Nota na liście rankingowej restauracji w Polsce: 1,5

POZNAJ Z POLĄ NEIS SĄSIADÓW POLSKI

Niemcy

flaga niemiec mala

Rosja

flaga-rosji-mala

Litwa

flaga-litwy-mala

Białoruś

flaga-bialorusi-mala
Niemcy Rosja Litwa Białoruś

Ukraina

flaga-ukrainy-mala

Słowacja

flaga-slowacji-mala

Czechy

flaga-czech-mala
 
Ukraina Słowacja Czechy  

Kontakt

Cała turystyczna Polska w jednym miejscu!

Dziennik turystyczno-kulinarny

Poznaj Polskę i jej sąsiadów z Polą Neis

E-mail: polaneis@polaneis.pl

WWW: polaneis.pl

www.beautifulpoland.eu

Sygn. akt I Ns Rej. Pr. 17/16 SO w Łodzi

Redakcja:

ul. Mazowiecka 54

96-330 Budy Zaklasztorne

Tel.: 514220640 

Fax: 46 8310290

Wydawca:

ul. Łagiewnicka 54/56, lok. 20/A/324

91-463 Łódź

Szukaj

Menu

tool