Jak można przeczytać na stronie pałacu, Stara Wozownia jest: dwupoziomową, kunsztownie odrestaurowaną restauracją w trzech, klimatycznych salach.
Widziałam tylko dwie znajdujące się na parterze, ale podejrzewam, że ta trzecia została wykończona równie pięknie i elegancko.
Do sal wchodzi się przez hol, który pełni także rolę recepcji. W holu uwagę zwracają: okazały barek oraz dwie ścianki działowe z polichromiami. Wnętrza obu sal są wysokie, z dużymi oknami, urządzone w XVIII-wiecznym stylu. W wystroju widać dbałość o każdy detal – szczególnie o polichromie, które są tutaj charakterystyczną dekoracją komnat pałacowych. Także meble, choć są nowe, to sprawiają wrażenie zabytkowych.
W sezonie można usiąść na tarasie przylegającym do tylnej części budynku. Stąd roztacza się widok na park i inne zabudowania.
Menu (wybrane pozycje)
Przekąski zimne:
- Marynowany łosoś szkocki, emulsja z jabłka grójeckiego, ogórek, winegret curry – 35,00 zł
- Śledź – złoty śledź Matjas, jabłko grójeckie, puree kalafiorowe, kawior z łososia – 26,00 zł
Przekąski ciepłe:
- Krewetki z patelni, pomidory, masło, wino, świeże zioła – 45,00 zł
- Domowe pierogi z kaczki, karmelizowane orzechy, kawior z bakłażana, suszone pomidory, sos porto – 36,00 zł
- Królik w ogrodzie - królik, liście sałat, świeże zioła, karmelizowana marchewka, pesto z bobu, sos cytrynowo - musztardowy – 42,00 zł
Zupy:
- Rosół z zagrodowego kurczaka, makaron, marchewka – 18,00 zł
- Krem z zielonego groszku, wędzony boczek – 16,00 zł
Dania drugie:
- Jagnięcina – stek z biodrówki jagnięcej, puree z kalafiora, zielony groszek, młody bób, sos palone masło – 69,00 zł
- Polędwica wołowa, ziemniaki gratin, czosnek, karmelizowana cebula, szpinak, sos madera – 85,00 zł
- Karp (piwo), chleb żytni, puree ziemniaczane, karmelizowana włoszczyzna – 48,00 zł
Desery:
- Tarta czekoladowa, maliny, lody słony karmel – 18,00 zł
- Napoleonka, jabłko grójeckie, lody waniliowe – 18,00 zł
Inne propozycje
- Menu historyczne inspirowane kuchnią Małej Wsi sprzed 100 lat:
- Zestaw 4 dań – 99,00 zł
- Zestaw 6 dań – 139,00 zł
Niestety, dania z menu historycznego można zamówić tylko w święta.
Menu sezonowe:
- Kurki z patelni, emulsja z rucoli – 38,00 zł
- Gicz jagnięca, emulsja z czerwonej papryki, kurki, ciecierzyca, sos palone masło – 60,00 zł
Zamówiłam: Lina z komosą, szpinakiem oraz galaretką pomidorową i boczniakami za 52,00 zł, a na deser - zabaglione w cenie 16,00 zł
W restauracji byłam dwukrotnie. Za pierwszym razem skusiłam się na zabaglione. Ten pochodzący z Włoch deser składa się z trzech składników: żółtek jaj, cukru i słodkiego wina. Składniki są ubijane i jednocześnie ostrożnie ogrzewane aż do lekkiego zgęstnienia. Sos o gęstej konsystencji (może być też rzadszy, w zależności od proporcji składników) podano na ciepło z dodatkiem letnich owoców i gałki sorbetu truskawkowego.
Kompozycja okazała się bardzo delikatna i smaczna. Trochę drażniło mój wzrok podanie tego starego włoskiego deseru (jego receptura i sposób przyrządzenia pochodzi prawdopodobnie z drugiej połowy XV wieku) na czarnym, prostym, metalowym talerzu.
Obiad w Starej Wozowni zjadłam trzy dni później. Do powtórnej wizyty skłoniła mnie możliwość zobaczenia pałacu, który udostępniany jest do zwiedzania tylko w weekendy o godz. 15.00.
Zamiast lina, którego nie było, poprosiłam o dorsza (cena tego „nowo stworzonego” zestawu wyniosła 58,00 zł).
Dodatki z lina sprawdziły się także w towarzystwie dorsza. Świeże liście szpinaku miały wspaniały zielony kolor i były delikatnie przyprawione. Do tego dobrze przygotowane boczniaki i czarna komosa ryżowa (chrupiąca, o lekko ziemistym smaku), która świetnie zastąpiła ryż, kaszę czy ziemniaki. Polędwica z dorsza miała białe, soczyste i miękkie mięso, a złocista skórka była bardzo cieniutka.
Przed obiadem podano jeszcze czekadełko. Bułeczki z jasnej i ciemnej mąki z ziarnami oraz masełko smakowały wybornie.
Obsługa młoda, uśmiechnięta, bardzo miła i profesjonalna.
Moja ocena na liście rankingowej restauracji w Polsce to: 9,6.
W pobliżu warto zobaczyć:
- Pałac
***************************************************************************************************
Miło mi poinformować, że
Restauracji Stara Wozownia
przyznałam (jak najbardziej subiektywne)
wyróżnienie:
Restauracja Miesiąca września 2017 roku
za nowatorskie rozwiązania kulinarne, smaczne potrawy i profesjonalną obsługę
Wyróżnienie Restauracja Miesiąca otrzymuje restauracja, spośród wszystkich, które w danym miesiącu odwiedziłam.
Pola Neis