Rekord Polski w liczbie odwiedzonych muzeów, restauracji i atrakcyjnych miejsc.

poniedziałek, 01 maj 2017 12:25

Halibut Pirata i jego kamrata w Oberży pod Strzechą w Płocku

Oberża pod Strzechą - Płock. Oberża pod Strzechą - Płock.

Płock, położony w zachodniej części Mazowsza był miastem królewskim Korony Królestwa Polskiego. Obecnie miasto kojarzone jest głównie z powstałą w 1964 roku rafinerią ropy naftowej. I właśnie w pobliżu tego zakładu przemysłowego znajduje się Hotel Czardasz, oferujący 130 miejsc noclegowych w 54 nowoczesnych i przestronnych pokojach oraz apartamentach. Hotel to także dwie restauracje: hotelowa (w stylu nowoczesnym) oraz Oberża pod Strzechą.

czardasz

Oberżę odwiedziłam już kilka lat wcześniej – opis jest tutaj: Oberża pod Strzechą - Płock, woj. mazowieckie. Na końcu recenzji z początku stycznia 2013r. napisałam: „To wspaniałe miejsce dla kochających wiejską obfitość i sielskość”. Do restauracji ponownie zawitałam w połowie kwietnia.

W środku nadal panowała przytulna atmosfera góralskiej izby (niewiele zmieniło się tutaj z poprzedniej aranżacji). Do tego nastrojowe oświetlenie i kojący nozdrza zapach lawendy rozchodzący się z lnianych woreczków rozłożonych na parapetach okien.

1o

Menu (wybrane propozycje)

Przekąski zimne:

- Trójząb śledziowy (śledź pod trzema postaciami z kolorowymi musami) – 17,00 zł

- Tatar z łososia (popisy szefa kuchni z kaparami podawane) – 33,00 zł

Przekąski ciepłe:

- Krewetki Bartolini Bartłomiej herbu zielona pietruszka - 6 sztuk (krewetki w maśle i świeżym czosnku z grzanką ziołową na ostro lub łagodniej) – 29,00 zł

Zupy:

- Czarna polewka (z kluseczkami ziemniaczanymi) – 13,00 zł

- Kociołek czarownic (zupa gulaszowa na wywarze wołowym, ziołami wzmacniana - dla dorodnego chłopa i baby wystarczy) – 22,00 zł

Dania drugie:

- Mafijne porachunki (pierś z kurczaka nadziana skąpanymi w słońcu suszonymi pomidorami, podawana z tagliatelle) – 34,00 zł

- Polędwica po królewsku (polędwica wołowa w wybornym sosie pieprzowym z ziemniaczkami pieczonymi w mundurkach i sałatką z pomidora podawana) – 49,00 zł 3o

- Schabik co aromatem wabi (schab w sosie na bazie porto z chorizo i oliwkami podawany z szarpańcami ziemniaczanymi) – 34,00 zł

- Kotlet ziemniaczany (podawany z sosem kurkowym i zestawem surówek) – 30,00 zł 

- Sałatka niebiańska (ser gorgonzola, kolorowe sałaty, kukurydza , pomidorki koktajlowe, chruściki z boczku, sos na bazie czosnku, pieczywo czosnkowe) – 25,00 zł

Desery:

- Słodko – słony (suflet czekoladowy wypełniony gorącą czekoladą w towarzystwie słonych lodów karmelowych) – 15,00 zł

Inne propozycje

Dania Szefa Kuchni:

- Kaczka przekupki (połowa kaczki z jabłkami i żurawiną, podawana z ziemniaczkami pieczonymi, przyprawiona dodatkiem unikalnych ziół szefa kuchni „Oberży Pod Strzechą” – przygotowywana na specjalne zamówienie) – 51,00 zł

Zamówiłam: Halibut Pirata i jego kamrata (filet z halibuta pod serową pierzynką z dodatkiem avokado i suszonych pomidorów, podawany z ryżem) za 38,00 zł

Zaserwowana ryba miała bielusieńkie, miękkie i lekko spieczone z wierzchu mięso. Podana z plasterkami avokado stanowiła oryginalne i dosyć tłuste połączenie. Bowiem owoc avokado, zwany też „krokodylą gruszką” (w smaku ani słodki, ani gorzki) ma wysoką zawartość  tłuszczu. Jednak, podobnie jak inne wysokotłuszczowe pokarmy roślinne (na przykład orzechy włoskie czy len), jego tłuszcz dobrze wpływa na nasz organizm - pomaga w procesie trawienia. Co ciekawe, jego miąższem można smarować chleb zamiast masłem (podobno tak robili marynarze podczas długich rejsów).

Zestaw uzupełniał  ugotowany na półtwardo dziki ryż i doskonale doprawione zasmażane buraczki.

2o

A zamówiona przez osobę mi towarzyszącą Babska beza z owocami (15,00 zł) nie tylko pięknie wyglądała, ale i świetnie smakowała.

Obsługa życzliwa i uśmiechnięta.

Moja ocena na liście rankingowej restauracji w Polsce to: 8,7.

Nota z poprzedniej wizyty: 8,00.

W pobliżu warto zobaczyć:

- „Muzeum secesji” - Muzeum Mazowieckie

- Spichlerz - oddz. Muzeum Mazowieckiego

- Pomnik Bolesława III Krzywoustego na Starym Mieście

- Płockie molo

Przeczytaj także:

- Czardasz - hotel z widokiem na płocką rafinerię

POZNAJ Z POLĄ NEIS SĄSIADÓW POLSKI

Niemcy

flaga niemiec mala

Rosja

flaga-rosji-mala

Litwa

flaga-litwy-mala

Białoruś

flaga-bialorusi-mala
Niemcy Rosja Litwa Białoruś

Ukraina

flaga-ukrainy-mala

Słowacja

flaga-slowacji-mala

Czechy

flaga-czech-mala
 
Ukraina Słowacja Czechy  

Kontakt

Cała turystyczna Polska w jednym miejscu!

Dziennik turystyczno-kulinarny

Poznaj Polskę i jej sąsiadów z Polą Neis

E-mail: polaneis@polaneis.pl

WWW: polaneis.pl

www.beautifulpoland.eu

Sygn. akt I Ns Rej. Pr. 17/16 SO w Łodzi

Redakcja:

ul. Mazowiecka 54

96-330 Budy Zaklasztorne

Tel.: 514220640 

Fax: 46 8310290

Wydawca:

ul. Łagiewnicka 54/56, lok. 20/A/324

91-463 Łódź

Szukaj

Menu

tool