Poznaj Polskę i
jej sąsiadów z Polą Neis 

Rekord Polski w liczbie odwiedzonych muzeów, restauracji i atrakcyjnych miejsc.
Polish Czech English German Lithuanian Russian Slovak Ukrainian

Utworzono: 08.02.2018r.

Restauracja Cukier w Sieradzu (Łódzkie). W pobliżu rzeźba Antoniego Cierplikowskiego

Restauracja Cukier - Sieradz. Restauracja Cukier - Sieradz.

Sieradz to jedno z najstarszych miast w Polsce, położone w województwie łódzkim, nad rzeką Wartą. Było miastem królewskim Korony Królestwa Polskiego. Jego historia sięga VI wieku, kiedy to na łęgu w pobliżu rzeki Żegliny istniała otwarta osada wiejska.

Do dnia dzisiejszego zachował się średniowieczny układ urbanistyczny miasta z rynkiem jako centrum. Rynek zabudowany jest obecnie w większości kamienicami pochodzącymi z XIX wieku. Pośrodku rynku stał kiedyś ratusz. Spłonął jednak w 1794 roku. W jego miejscu stoi teraz pompa, wkomponowana w zespół kolorowych fontann. Od 2015r. na rynku znajduje się rzeźba przedstawiająca Antoniego Cierplikowskiego, światowej sławy fryzjera, urodzonego i zmarłego w Sieradzu (ur. 24 grudnia 1884, zm. 5 lipca 1976). Cierplikowski zasłynął już w 1909 roku, gdy francuskiej aktorce obciął długie włosy i uczesał krótką, chłopięcą fryzurę. Styl „chłopczycy” podbił cały świat.

Prywatnie był ekscentrykiem. Ubierał się wyzywająco, odpoczywał śpiąc w szklanej trumnie. Zyskał fortunę. Pisała o nim światowa prasa, stał się bohaterem sztuk teatralnych, powstawały o nim książki i adaptacje filmowe, pozował do obrazów.       

 

cierplikowski

Pod numerem 17 na sieradzkim rynku działa od 2012 roku restauracja Cukier. Nazwa ma podkreślać, że w lokalu jest „bardzo słodko i przytulnie”. A tak się reklamują: „Nasza kuchnia nie ma ograniczeń, to harmonijne połączenie tradycji i nowoczesności. Dla nas najważniejsze jest, aby było smacznie, świeżo i zdrowo, bez nadużywania zbędnych tłuszczy. Nasze potrawy przygotowujemy tylko z naturalnych, zawsze świeżych składników, z dodatkiem podstawowych przypraw i ziół”.

Cukier to także minibrowar. W sali restauracyjnej są kadzie do warzenia piwa, a w podziemiu zbiorniki fermentacyjne i leżakowe.

cukier1

Wnętrze restauracji jest dobrze doświetlone i przejrzyste. Sprawia wrażenie dużego. W jego urządzeniu wykorzystano nowoczesne elementy aranżacyjne: meble w prostym wydaniu oraz kolory biały, szary, beżowy i sosnowy. Bazową paletę barw uzupełniają wyraziste niebieskie akcenty jak murek, na którym stoją kadzie warzelne czy tapicerka siedzisk. Stylizację wnętrza podkreśla kolorowa dekoracja ścienna z wyjaśnieniem co to jest cukier.  

cukier2

Menu (wybrane pozycje)

 Przekąski zimne:

- Orientalne pasty podawane z indyjskim pieczywem NAAN – 14,00 zł

Przekąski ciepłe:

- Batat pieczony podawany z owczym serem i świeżymi ziołami – 16,00 zł

Zupy:

- Rosół domowy z makaronem/kołdunami – 7,00 zł

- Żurek podawany z pieczywem wypiekanym na miejscu – 8,00 zł

Dania drugie:

- Steak z roastbeefu z sosem z czerwonego pieprzu – 38,00 zł

- Polędwiczki nadziewane mozzarellą w sosie kurkowym – 31,00 zł

- Placki po węgiersku – 25,00 zł

- Filet z łososia w ziołach z pieca lub grillowany na kolendrowym pesto – 38,00 zł

-  Krewetki w cieście podawane z tajskim sosem brzoskwiniowym – 10 szt. – 28,00 zł / 20 szt. – 50,00 zł

Desery:

- Beza z kremem marscarpone i owocami sezonowymi – 12,00 zł

- Ciasto domowe – 9,00 zł

Inne propozycje

Burgery:

- Surf’n’Turfe Burger – 26,00 zł

- Veggie Tofu Burger – 21,00 zł

Pasty:

- Spaghetti z krewetkami i chorizo – 29,00 zł

- Lasagne – 22,00 zł

Sałaty:

- Sałata z grillowaną polędwiczką – 19,00 zł

- Sałata z łososiem w ziołach – 28,00 zł

Zamówiłam: Sałatę z grillowanym tofu za 19,00 zł oraz herbatę imbirową w cenie 8,00 zł

Chociaż sałaty nie są zbyt wymagającym daniem, to ich smak zależy od kreatywności i wiedzy przyrządzającego. Muszą też ładnie wyglądać, bo wiadomo – najpierw je się oczami.

Sałatka z grillowanym tofu nie tylko cieszyła oko, ale też była pyszna i lekka. Drobne, aromatyczne listki rukoli o pikantnym, ostrym i wytrawnym, lekko orzechowym smaku świetnie komponowały się z chrupiącą sałatą lodową i delikatnym serem z mleka sojowego. Ciekawym dodatkiem były ugotowane na półtwardo szparagi oraz suszona żurawina, orzechy włoskie, no i grillowana, soczysta gruszka. Całość kompozycji uzupełniał zdecydowany – słodko-kwaśny smak pomarańczowego balsamico oraz przypraw: tymianku i chili. Dobrym dodatkiem była cieplutka bagietka z masłem czosnkowo-ziołowym.

Posiłek doskonale podsumowała herbata. Cudownie pachnąca cytrusami, słodkim miodem i świeżym imbirem. Wspaniale orzeźwiła i niesamowicie rozgrzała.

sałata z tofu

herbata imbirowa

I jeśli już jestem przy napojach, to słówko o piwie regionalnym (butelka 9,00 zł), które kupiłam na wynos.

Piwo miało jasny kolor, było trochę mętne (tester określiłby jako „mleczne”) i miało wyrazisty zapach. Jego smak cechowała łagodność z nutą goryczki. Dla mnie idealne.  

 

Obsługa niesamowicie miła, radosna i szybka.

 

Moja ocena na liście rankingowej restauracji w Polsce to: 9,5.

 

W pobliżu warto zobaczyć:

Rzeźbę Antoniego Cierplikowskiego na rynku

Pałac Piorunów, gdzie kiedyś bywała Maria Dąbrowska

 

 

***************************************************************************************************

Miło mi poinformować, że 

Restauracji Cukier 

przyznałam (jak najbardziej subiektywne)

wyróżnienie:

Restauracja Miesiąca lutego 2018 roku

za kreatywną kuchnię i propagowanie regionalnego piwowarstwa

 

restauracja miesiaca luty 2018 polaneis pl 

 

Wyróżnienie Restauracja Miesiąca otrzymuje restauracja, spośród wszystkich, które w danym miesiącu odwiedziłam.

Pola Neis

 

POZNAJ Z POLĄ NEIS SĄSIADÓW POLSKI

Niemcy

flaga niemiec mala

Rosja

flaga-rosji-mala

Litwa

flaga-litwy-mala

Białoruś

flaga-bialorusi-mala

Ukraina

flaga-ukrainy-mala

Słowacja

flaga-slowacji-mala

Czechy

flaga-czech-mala
Niemcy Rosja Litwa Białoruś Ukraina

Słowacja

Czechy