Pod numerem 17 na sieradzkim rynku działa od 2012 roku restauracja Cukier. Nazwa ma podkreślać, że w lokalu jest „bardzo słodko i przytulnie”. A tak się reklamują: „Nasza kuchnia nie ma ograniczeń, to harmonijne połączenie tradycji i nowoczesności. Dla nas najważniejsze jest, aby było smacznie, świeżo i zdrowo, bez nadużywania zbędnych tłuszczy. Nasze potrawy przygotowujemy tylko z naturalnych, zawsze świeżych składników, z dodatkiem podstawowych przypraw i ziół”.
Cukier to także minibrowar. W sali restauracyjnej są kadzie do warzenia piwa, a w podziemiu zbiorniki fermentacyjne i leżakowe.
Wnętrze restauracji jest dobrze doświetlone i przejrzyste. Sprawia wrażenie dużego. W jego urządzeniu wykorzystano nowoczesne elementy aranżacyjne: meble w prostym wydaniu oraz kolory biały, szary, beżowy i sosnowy. Bazową paletę barw uzupełniają wyraziste niebieskie akcenty jak murek, na którym stoją kadzie warzelne czy tapicerka siedzisk. Stylizację wnętrza podkreśla kolorowa dekoracja ścienna z wyjaśnieniem co to jest cukier.
Menu (wybrane pozycje)
Przekąski zimne:
- Orientalne pasty podawane z indyjskim pieczywem NAAN – 14,00 zł
Przekąski ciepłe:
- Batat pieczony podawany z owczym serem i świeżymi ziołami – 16,00 zł
Zupy:
- Rosół domowy z makaronem/kołdunami – 7,00 zł
- Żurek podawany z pieczywem wypiekanym na miejscu – 8,00 zł
Dania drugie:
- Steak z roastbeefu z sosem z czerwonego pieprzu – 38,00 zł
- Polędwiczki nadziewane mozzarellą w sosie kurkowym – 31,00 zł
- Placki po węgiersku – 25,00 zł
- Filet z łososia w ziołach z pieca lub grillowany na kolendrowym pesto – 38,00 zł
- Krewetki w cieście podawane z tajskim sosem brzoskwiniowym – 10 szt. – 28,00 zł / 20 szt. – 50,00 zł
Desery:
- Beza z kremem marscarpone i owocami sezonowymi – 12,00 zł
- Ciasto domowe – 9,00 zł
Inne propozycje
Burgery:
- Surf’n’Turfe Burger – 26,00 zł
- Veggie Tofu Burger – 21,00 zł
Pasty:
- Spaghetti z krewetkami i chorizo – 29,00 zł
- Lasagne – 22,00 zł
Sałaty:
- Sałata z grillowaną polędwiczką – 19,00 zł
- Sałata z łososiem w ziołach – 28,00 zł
Zamówiłam: Sałatę z grillowanym tofu za 19,00 zł oraz herbatę imbirową w cenie 8,00 zł
Chociaż sałaty nie są zbyt wymagającym daniem, to ich smak zależy od kreatywności i wiedzy przyrządzającego. Muszą też ładnie wyglądać, bo wiadomo – najpierw je się oczami.
Sałatka z grillowanym tofu nie tylko cieszyła oko, ale też była pyszna i lekka. Drobne, aromatyczne listki rukoli o pikantnym, ostrym i wytrawnym, lekko orzechowym smaku świetnie komponowały się z chrupiącą sałatą lodową i delikatnym serem z mleka sojowego. Ciekawym dodatkiem były ugotowane na półtwardo szparagi oraz suszona żurawina, orzechy włoskie, no i grillowana, soczysta gruszka. Całość kompozycji uzupełniał zdecydowany – słodko-kwaśny smak pomarańczowego balsamico oraz przypraw: tymianku i chili. Dobrym dodatkiem była cieplutka bagietka z masłem czosnkowo-ziołowym.
Posiłek doskonale podsumowała herbata. Cudownie pachnąca cytrusami, słodkim miodem i świeżym imbirem. Wspaniale orzeźwiła i niesamowicie rozgrzała.
I jeśli już jestem przy napojach, to słówko o piwie regionalnym (butelka 9,00 zł), które kupiłam na wynos.
Piwo miało jasny kolor, było trochę mętne (tester określiłby jako „mleczne”) i miało wyrazisty zapach. Jego smak cechowała łagodność z nutą goryczki. Dla mnie idealne.
Obsługa niesamowicie miła, radosna i szybka.
Moja ocena na liście rankingowej restauracji w Polsce to: 9,5.
W pobliżu warto zobaczyć:
- Rzeźbę Antoniego Cierplikowskiego na rynku
- Pałac Piorunów, gdzie kiedyś bywała Maria Dąbrowska
***************************************************************************************************
Miło mi poinformować, że
Restauracji Cukier
przyznałam (jak najbardziej subiektywne)
wyróżnienie:
Restauracja Miesiąca lutego 2018 roku
za kreatywną kuchnię i propagowanie regionalnego piwowarstwa
Wyróżnienie Restauracja Miesiąca otrzymuje restauracja, spośród wszystkich, które w danym miesiącu odwiedziłam.
Pola Neis