Oprócz dwóch – wykorzystywanych na co dzień sal, w hotelu jest kilka innych, przeznaczonych na imprezy zamknięte.
Do restauracji można wejść z dużego przestronnego holu recepcyjnego lub z tarasu przylegającego do tylnej ściany budynku. W wystroju wnętrza dominują motywy nawiązujące do stylu pałacowego. Tworzą go stylowe dekoracje: barwne malowidło ścienne, wieloramienne i pojedyncze żyrandole, efektownie upięte zasłony oraz lustra oprawione w drewniane i złote ramy. Dopełnieniem pałacowej aranżacji jest drewniany sufit podzielony ozdobnie zakończonymi belkami na prostokątne pola oraz kominek.
Menu (wybrane pozycje)
Przekąski zimne:
- Śledź na trzy sposoby, z ciepłym pieczywem i masłem smakowym – 25,00 zł
- Deska serów (dla 2 osób) – 38,00 zł
- Tatar wołowy z dodatkami, z ciepłym pieczywem i masłem smakowym – 33,00 zł
Przekąski ciepłe:
- Przegrzebki (3 szt.) smażone na maśle z francuskim sosem Vierge i chrupiącą bagietką – 29,00 zł
- Pierożki (2 szt.) z gęsiną w bulionie z imbirem, trawą cytrynową i czosnkiem – 19,00 zł
Zupy:
- Krem z salsefii z okoniem i warzywami w tempurze - 15,00 zł
- Rosół z kaczki, ze szpinakowymi pierożkami i borowikiem – 14,00 zł
Dania drugie:
- Pierś z kaczki sous-vide, z vol-au-vent, wiśniowym gravy, świeżymi warzywami z patelni i pigwową konfiturą – 55,00 zł
- Jagnięcina podana na ziemniaczanym puree i gotowanych warzywach, z sosem musztardowym – 69,00 zł
- Delikatna wołowina po prowansalsku, z kaszą gryczaną połączoną z grillowanymi borowikami oraz karmelizowanymi burakami podlewanymi sherry – 33,00 zł
- Filet z łososia wędzony na gorąco wprost z hotelowej wędzarni, ziemniaki zapiekane z fetą i suszonymi pomidorami, gotowane warzywa i sos czosnkowy – 49,00 zł
- Czosnkowo-cebulowe bucatini z kalmarami i królewskimi krewetkami – 38,00 zł
- Naleśniki (2 sztuki) ze szpinakiem, serem feta i pomidorowo-czosnkowym sosem -17,00 zł
- Kaszotto z bobem i suszonymi pomidorami – 22,00 zł
Desery:
- Torcik bezowy Dacquoise z daktylami i mascarpone – 16,00 zł
- Złota reneta z żurawiną duszona w calvadosie, złocista kruszonka, lody i sos waniliowy – 20,00 zł
Inne propozycje
Sałaty:
- Sałatka z gęsiej piersi marynowanej w wódce, z papryką, melonem, chili i rukolą – 22,00 zł
- Sałata z gruszką, pomidorem, pieczarką, szalotką, grillowanym serem Halloumi, poszetowym jajem – 25,00 zł
Zamówiłam: Kompozycję zielonych sałat z polędwicą wołową, placuszkami rosti, pomarańczą, pomidorem, ogórkiem, pieczarką i gruszkowo-musztardowym dresingiem za 27,00 zł oraz świeżo wyciskany sok z marchwi i jabłka w cenie 12,00 zł
Przed obiadem podano czekadełko z trzema rodzajami mięs z własnej wędzarni, pasztet oraz ciepłe bułeczki i masło.
Po tak przyjemnej zapowiedzi, na stole pojawiła się sałatka – świeża, o oryginalnym smaku. Mięso było dobrze podpieczone, nie za miękkie, ani za twarde - w sam raz. Do tego różne sałaty, koktajlowe pomidorki, plasterki świeżego ogórka oraz słodko-kwaśne ćwierćplasterki cytrusa, no i sos – delikatnie ostry, o dosyć gęstej konsystencji. I przede wszystkim placuszki: miękkie i wilgotne w środku, a chrupiące z wierzchu. A do tego sok – niby zwyczajny, ale za to jaki smak!
Obsługa bardzo uprzejma, uśmiechnięta i profesjonalna.
Moja ocena na liście rankingowej restauracji w Polsce to: 9,6.
W pobliżu warto zobaczyć:
- Dom Pamięci Walki i Męczeństwa Leśników i Drzewiarzy Polskich im. Adama Loreta
- Tajemnicze schrony w Konewce i Jeleniu
- Ośrodek Hodowli Żubrów – Smardzewice
- Zamek Kazimierza Wielkiego w Inowłodzu
- Romański kościółek w Inowłodzu
- Szaniec majora Hubala w lasach Spalskiego Parku Krajobrazowego
- Rezerwat przyrody „Niebieskie Źródła”
Przeczytaj także:
- Zabite zwierzęta "promują" Spałę
- Opłaty w COS w Spale za korzystanie z infrastruktury sportowej
***************************************************************************************************
Miło mi poinformować, że
Restauracji hotelu Prezydent
przyznałam (jak najbardziej subiektywne)
wyróżnienie:
Restauracja Miesiąca grudnia 2017 roku
za oryginalne rozwiązania kulinarne i profesjonalną obsługę
Wyróżnienie Restauracja Miesiąca otrzymuje restauracja, spośród wszystkich, które w danym miesiącu odwiedziłam.
Pola Neis