Poznaj Polskę i
jej sąsiadów z Polą Neis 

Rekord Polski w liczbie odwiedzonych muzeów, restauracji i atrakcyjnych miejsc.
Polish Czech English German Lithuanian Russian Slovak Ukrainian

Utworzono: 16.12.2017r.

Restauracja hotelu Prezydent – Spała (Łódzkie). W Spale prezydent Ignacy Mościcki 1 września 1939 roku wydał odezwę do narodu

Restauracja hotelu Prezydent – Spała. Restauracja hotelu Prezydent – Spała.

Spała to niewielka miejscowość położona niedaleko Tomaszowa Mazowieckiego, ok. 110 km od Warszawy i  ok. 60 km od Łodzi. Jej lokalizacja w kompleksie lasów spalskich sprawia, że była i jest atrakcyjnym celem wypoczynku. Była rezydencją rosyjskich carów. Niegdyś odpoczywali w niej także dawni prezydenci Polski. Na jej terenie można oglądać pozostałe po tamtych czasach obiekty architektoniczne. Jest wieża ciśnień, budynki koszarów kozackich, dwa hotele dla carskich gości (Bristol i Savoy, dzisiaj pod nazwami Dzik i Rogacz), drewniany kościółek, mały park z ciekawymi okazami drzew.

Obecnie Spała ma opinię jednej z bardziej przyjaznych miejscowości do uprawiania różnych form aktywnego wypoczynku. Są tu trasy rowerowe i piesze, szeroka i malownicza Pilica znana jest kajakarzom.

Tutaj też mieści się Ośrodek Przygotowań Olimpijskich – COS. Jest wiele hoteli i lokali gastronomicznych. Co roku odbywają się w Spale Dożynki Prezydenckie, organizowane są zloty harcerskie.  

Nieoficjalnym herbem miejscowości jest żubr, którego pomnik wykonany na polecenie cara dla uczczenia wielkiego polowania w dniach 6 i 7 października 1860 roku w Puszczy Białowieskiej, znajduje się właśnie tutaj. Więcej o pomniku: Ciekawe zabytki na zaniedbanym placu – Spała

W miejscowości są dwa hotele nawiązujące do odpoczywającego tu często przed wojną prezydenta Ignacego Mościckiego: Mościcki i Prezydent. Po rozpoczęciu wojny, która zastała prezydenta w Spale, Ignacy Mościcki wydał odezwę: „Obywatele Rzeczypospolitej! Nocy dzisiejszej odwieczny wróg nasz rozpoczął działania zaczepne wobec Państwa Polskiego, co stwierdzam wobec Boga i Historii. W tej chwili dziejowej zwracam się do wszystkich obywateli państwa w głębokim przeświadczeniu, że cały naród w obronie swojej wolności, niepodległości i honoru skupi się dookoła Wodza Naczelnego i sił zbrojnych oraz da godną odpowiedź napastnikowi, jak to się już nieraz działo w historii stosunków polsko-niemieckich. Cały naród polski, błogosławiony przez Boga, w walce o swoją świętą i słuszną sprawę, zjednoczony z armią, pójdzie ramię przy ramieniu do boju i pełnego zwycięstwa”. 

Hotel Prezydent, zlokalizowany poza centrum Spały, po drugiej stronie rzeki Pilicy, został oddany do użytku 12 lat temu. Na parterze budynku mieści się restauracja z hotelową piwniczką, w której są wina z różnych zakątków świata.

1p

Oprócz dwóch – wykorzystywanych na co dzień sal, w hotelu jest kilka innych, przeznaczonych na imprezy zamknięte.

Do restauracji można wejść z dużego przestronnego holu recepcyjnego lub z tarasu przylegającego do tylnej ściany budynku. W wystroju wnętrza dominują motywy nawiązujące do stylu pałacowego. Tworzą go stylowe dekoracje: barwne malowidło ścienne, wieloramienne i pojedyncze żyrandole, efektownie upięte zasłony oraz lustra oprawione w drewniane i złote ramy. Dopełnieniem pałacowej aranżacji jest drewniany sufit podzielony ozdobnie zakończonymi belkami na prostokątne pola oraz kominek.

2p

4p

14p

5p

3p

6p

7p

8p

9p

10p

11p

Menu (wybrane pozycje)

Przekąski zimne:

- Śledź na trzy sposoby, z ciepłym pieczywem i masłem smakowym – 25,00 zł

- Deska serów (dla 2 osób) – 38,00 zł

- Tatar wołowy z dodatkami, z ciepłym pieczywem i masłem smakowym – 33,00 zł

Przekąski ciepłe:

- Przegrzebki (3 szt.) smażone na maśle z francuskim sosem Vierge i chrupiącą bagietką – 29,00 zł

- Pierożki (2 szt.) z gęsiną w bulionie z imbirem, trawą cytrynową i czosnkiem – 19,00 zł

Zupy:

- Krem z salsefii z okoniem i warzywami w tempurze  - 15,00 zł

- Rosół z kaczki, ze szpinakowymi pierożkami i borowikiem – 14,00 zł

Dania drugie:

- Pierś z kaczki sous-vide, z vol-au-vent, wiśniowym gravy, świeżymi warzywami z patelni i pigwową konfiturą – 55,00 zł

- Jagnięcina podana na ziemniaczanym puree i gotowanych warzywach, z sosem musztardowym – 69,00 zł

- Delikatna wołowina po prowansalsku, z kaszą gryczaną połączoną z grillowanymi borowikami oraz karmelizowanymi burakami podlewanymi sherry – 33,00 zł

- Filet z łososia wędzony na gorąco wprost z hotelowej wędzarni, ziemniaki zapiekane z fetą i suszonymi pomidorami, gotowane warzywa i sos czosnkowy – 49,00 zł

- Czosnkowo-cebulowe bucatini z kalmarami i królewskimi krewetkami – 38,00 zł

- Naleśniki (2 sztuki) ze szpinakiem, serem feta i pomidorowo-czosnkowym sosem -17,00 zł

- Kaszotto z bobem i suszonymi pomidorami – 22,00 zł

Desery:

- Torcik bezowy Dacquoise z daktylami i mascarpone – 16,00 zł

- Złota reneta z żurawiną duszona w calvadosie, złocista kruszonka, lody i sos waniliowy – 20,00 zł

Inne propozycje

Sałaty:

- Sałatka z gęsiej piersi marynowanej w wódce, z papryką, melonem, chili i rukolą – 22,00 zł

- Sałata z gruszką, pomidorem, pieczarką, szalotką, grillowanym serem Halloumi, poszetowym jajem – 25,00 zł

Zamówiłam: Kompozycję zielonych sałat z polędwicą wołową, placuszkami rosti, pomarańczą, pomidorem, ogórkiem, pieczarką i gruszkowo-musztardowym dresingiem za 27,00 zł oraz świeżo wyciskany sok z marchwi i jabłka w cenie 12,00 zł

Przed obiadem podano czekadełko z trzema rodzajami mięs z własnej wędzarni, pasztet oraz ciepłe bułeczki i masło.

12p

Po tak przyjemnej zapowiedzi, na stole pojawiła się sałatka – świeża, o oryginalnym smaku. Mięso było dobrze podpieczone, nie za miękkie, ani  za twarde - w sam raz. Do tego różne sałaty, koktajlowe pomidorki, plasterki świeżego ogórka oraz słodko-kwaśne ćwierćplasterki cytrusa, no i sos – delikatnie ostry, o dosyć gęstej konsystencji. I przede wszystkim placuszki: miękkie i wilgotne w środku, a chrupiące z wierzchu. A do tego sok – niby zwyczajny, ale za to jaki smak!

13p

Obsługa bardzo uprzejma, uśmiechnięta i profesjonalna.

Moja ocena na liście rankingowej restauracji w Polsce to: 9,6.

 

 W pobliżu warto zobaczyć:

Dom Pamięci Walki i Męczeństwa Leśników i Drzewiarzy Polskich im. Adama Loreta

- Tajemnicze schrony w Konewce i Jeleniu

- Ośrodek Hodowli Żubrów – Smardzewice

- Zamek Kazimierza Wielkiego w Inowłodzu

- Romański kościółek w Inowłodzu

Szaniec majora Hubala w lasach Spalskiego Parku Krajobrazowego

- Rezerwat przyrody „Niebieskie Źródła”

- Groty Nagórzyckie

 

Przeczytaj także:

- Zabite zwierzęta "promują" Spałę

- Opłaty w COS w Spale za korzystanie z infrastruktury sportowej

 

 

***************************************************************************************************

Miło mi poinformować, że 

Restauracji hotelu Prezydent  

przyznałam (jak najbardziej subiektywne)

wyróżnienie:

Restauracja Miesiąca grudnia 2017 roku

za oryginalne rozwiązania kulinarne i profesjonalną obsługę

 

 restauracja 12 2017

 

Wyróżnienie Restauracja Miesiąca otrzymuje restauracja, spośród wszystkich, które w danym miesiącu odwiedziłam.

Pola Neis

 

POZNAJ Z POLĄ NEIS SĄSIADÓW POLSKI

Niemcy

flaga niemiec mala

Rosja

flaga-rosji-mala

Litwa

flaga-litwy-mala

Białoruś

flaga-bialorusi-mala

Ukraina

flaga-ukrainy-mala

Słowacja

flaga-slowacji-mala

Czechy

flaga-czech-mala
Niemcy Rosja Litwa Białoruś Ukraina

Słowacja

Czechy