Poznaj Polskę i
jej sąsiadów z Polą Neis 

Rekord Polski w liczbie odwiedzonych muzeów, restauracji i atrakcyjnych miejsc.
Polish Czech English German Lithuanian Russian Slovak Ukrainian

Utworzono: 01.08.2017r.

Restauracja Kogut i Kurka i pytanie: tradycyjnie, czy z fantazją? Goczałkowice-Zdrój (woj. śląskie)

Restauracja Kogut i Kurka - Goczałkowice - Zdrój. Restauracja Kogut i Kurka - Goczałkowice - Zdrój.

Goczałkowice-Zdrój to wieś uzdrowiskowa położona w południowej Polsce nad Zbiornikiem Goczałkowickim, w województwie śląskim, w powiecie pszczyńskim. Historia uzdrowiska sięga 1856 roku, kiedy to przypadkowo odkryto bogate złoża solanki. Uzdrowisko specjalizuje się w leczeniu schorzeń narządów ruchu, chorób naczyń obwodowych, układu oddechowego, w rehabilitacji osób z cukrzycą. Oferuje zabiegi w oparciu o naturalne surowce lecznicze: solankę chlorowo-sodową wzbogaconą jodem, bromem, żelazem i magnezem oraz borowinę.

Główną arterią przemierzaną przez kuracjuszy i turystów jest ulica o nazwie Uzdrowiskowa. Przy niej, pod numerem 71, od trzech lata zaprasza gości restauracja Kogut i Kurka. Wcześniej w tym miejscu odbywały się zabawy taneczne. Jak ustaliłam, nazwa restauracji jest tylko pomysłem właściciela, nie ma żadnego odniesienia historycznego czy innego. Natomiast pomysłem autorskim jest zapytanie kulinarne szefa kuchni: tradycyjnie, czy z fantazją?   

1k  

Skąd to pytanie, wyjaśnione jest na pierwszej stronie menu:

„Unikatowe w naszych daniach jest to, że wszystkie możecie Państwo zamówić w dwóch odsłonach: tradycyjnej i nowoczesnej. Z jednej strony przyrządzamy potrawy tak, jak się je na Śląsku jadło od dziada pradziada. Z drugiej puszczamy wodze fantazji i prezentujemy tradycję w nowej odsłonie, inspirowanej kuchnią fusion. Tym autorskim pomysłem, za którym stoi szef kuchni Darek Stefaniak zbliżamy dwa style i dwie epoki gotowania, wychodząc naprzeciw różnorodnym gustom i nastrojom. Jak zatem podać dziś jodło: tradycyjnie, czy z fantazją?”.

Opis lokalu

Lokal mieści się w budynku typu dworkowego o malowniczej, dosyć bogato zdobionej fasadzie.

Do środka można wejść schodkami z frontu budynku lub przez znajdujący się z ich boku duży taras, idealny do biesiadowania w cieple dni.

Wnętrze restauracji jest nowoczesne i eleganckie, urządzone w jasnych barwach – dominuje tu przede wszystkim biel. Jasną i ciepłą kolorystykę ciekawie uzupełniają czerwone i szare akcenty: miękkie poduszki na siedziskach drewnianych krzeseł. Jednak głównym motywem dekoracyjnym wnętrza są lekkie, ażurowe parawany z motywem koguta i kurki.

2k

Menu (wybrane pozycje)

Przystawki:

- Tatar z Byka - tradycyjny tatar z polędwicy wołowej – 29,-00zł

- Śląski Galert - galaretka z nóżek wieprzowych z cebulą, octem i pieczywem – 11,00 zł

Zupy:

- Brotzupa - śląska wodzionka – 7,00 zł

- Zielony Garniturek - krem z zielonego ogórka na białym winie z tymiankiem, kompresowanym jabłkiem i selerem naciowym z żubrówką, pianą z ogórka kiszonego i pistacjami – 15,00 zł

- Żur Żeniaty - klasyczny żur śląski podany ze smażonymi ziemniakami – 14,00 zł

Dania drugie:

- Mastny Pstrąg - pstrąg smażony na maśle klarowanym, podany z frytkami i surówką z białej kapusty – 30,00 zł

- Szef Kuchni Dariusz Stefaniak przedstawia danie pt. „Krowa Łakomczucha” - ozór cielęcy na sosie chrzanowym, krokietem z duszonych ogonów wołowych i czarnymi uszkami z bryndzą i jarmużem – 38,00 zł

- Na Zielonej Łące  - sandacz na zielonych warzywach z cieciorką i grzybami shimeji oraz orientalnym bulionem – 43,00 zł

- Obiad u Omy - rosół drobiowo-wołowy z domowym makaronem, rolada śląska wołowa z kluskami śląskimi, sosem i modrą kapustą, kompot owocowy, ciasto – 41,00 zł

- Królik w Norze - comber z królika w nori marynowany w cydrze i szałwii z kaszą bulgur, kalafiorem i pesto ze słonecznika – 45,00 zł

Desery:

- Parfait ananasowe z rozmarynem z kawiorem z owoców leśnych, kokosową panna cottą i ziemią czekoladową – 16,00 zł

- Kasza jaglana w białej czekoladzie z kruszonką kawową z żelem z rabarbaru i lodami chałwowymi – 16,00 zł

- Ciasto Dnia - specjalnie wypiekane na każdy dzień tygodnia – 9,00 zł

Inne propozycje

Dania wegetariańskie:

- W Kolibie - ręcznie robione czarne uszka z bryndzą i jarmużem, konfiturą z czerwonej cebuli i śmietaną czosnkową – 27,00 zł

Zamówiłam: Rosół drobiowo-wołowy z domowym makaronem za 10,00 zł i sałatkę z kurczakiem (25,00 zł)

Rosół jak dla mnie był za mało wyrazisty – zdecydowanie zabrakło mi w nim smaku przypalonej cebuli, papryki i dodatku warzyw, ale makaron był „jak u mamy”. Natomiast sałatka łączyła w sobie zarówno przyjemność wzrokową, jak i smakową. Miks sałat i liści botwinki wspaniale uzupełniał dodatek plasterków jędrnej gruszki, orzechów laskowych, pomidorków koktajlowych, sera lazur i oczywiście miękkich jak masło kawałków kurczaka. Do tego lekko słodko-kwaśny pomarańczowy sos balsamiczny i cudownie chrupiące grzanki z aromatycznymi ziołami. Pysznie i lekko!

3k

4k

 

Obsługa młoda i uprzejma, rekompensująca brak jeszcze doświadczenia miłym uśmiechem.

Moja ocena na liście rankingowej restauracji w Polsce to: 9,1.

 

W pobliżu warto zobaczyć:

"Stary Dworzec Kolejowy"

Starą pijalnię uzdrowiskową

Ogrody Kapias

 

POZNAJ Z POLĄ NEIS SĄSIADÓW POLSKI

Niemcy

flaga niemiec mala

Rosja

flaga-rosji-mala

Litwa

flaga-litwy-mala

Białoruś

flaga-bialorusi-mala

Ukraina

flaga-ukrainy-mala

Słowacja

flaga-slowacji-mala

Czechy

flaga-czech-mala
Niemcy Rosja Litwa Białoruś Ukraina

Słowacja

Czechy