Skąd to pytanie, wyjaśnione jest na pierwszej stronie menu:
„Unikatowe w naszych daniach jest to, że wszystkie możecie Państwo zamówić w dwóch odsłonach: tradycyjnej i nowoczesnej. Z jednej strony przyrządzamy potrawy tak, jak się je na Śląsku jadło od dziada pradziada. Z drugiej puszczamy wodze fantazji i prezentujemy tradycję w nowej odsłonie, inspirowanej kuchnią fusion. Tym autorskim pomysłem, za którym stoi szef kuchni Darek Stefaniak zbliżamy dwa style i dwie epoki gotowania, wychodząc naprzeciw różnorodnym gustom i nastrojom. Jak zatem podać dziś jodło: tradycyjnie, czy z fantazją?”.
Opis lokalu
Lokal mieści się w budynku typu dworkowego o malowniczej, dosyć bogato zdobionej fasadzie.
Do środka można wejść schodkami z frontu budynku lub przez znajdujący się z ich boku duży taras, idealny do biesiadowania w cieple dni.
Wnętrze restauracji jest nowoczesne i eleganckie, urządzone w jasnych barwach – dominuje tu przede wszystkim biel. Jasną i ciepłą kolorystykę ciekawie uzupełniają czerwone i szare akcenty: miękkie poduszki na siedziskach drewnianych krzeseł. Jednak głównym motywem dekoracyjnym wnętrza są lekkie, ażurowe parawany z motywem koguta i kurki.
Menu (wybrane pozycje)
Przystawki:
- Tatar z Byka - tradycyjny tatar z polędwicy wołowej – 29,-00zł
- Śląski Galert - galaretka z nóżek wieprzowych z cebulą, octem i pieczywem – 11,00 zł
Zupy:
- Brotzupa - śląska wodzionka – 7,00 zł
- Zielony Garniturek - krem z zielonego ogórka na białym winie z tymiankiem, kompresowanym jabłkiem i selerem naciowym z żubrówką, pianą z ogórka kiszonego i pistacjami – 15,00 zł
- Żur Żeniaty - klasyczny żur śląski podany ze smażonymi ziemniakami – 14,00 zł
Dania drugie:
- Mastny Pstrąg - pstrąg smażony na maśle klarowanym, podany z frytkami i surówką z białej kapusty – 30,00 zł
- Szef Kuchni Dariusz Stefaniak przedstawia danie pt. „Krowa Łakomczucha” - ozór cielęcy na sosie chrzanowym, krokietem z duszonych ogonów wołowych i czarnymi uszkami z bryndzą i jarmużem – 38,00 zł
- Na Zielonej Łące - sandacz na zielonych warzywach z cieciorką i grzybami shimeji oraz orientalnym bulionem – 43,00 zł
- Obiad u Omy - rosół drobiowo-wołowy z domowym makaronem, rolada śląska wołowa z kluskami śląskimi, sosem i modrą kapustą, kompot owocowy, ciasto – 41,00 zł
- Królik w Norze - comber z królika w nori marynowany w cydrze i szałwii z kaszą bulgur, kalafiorem i pesto ze słonecznika – 45,00 zł
Desery:
- Parfait ananasowe z rozmarynem z kawiorem z owoców leśnych, kokosową panna cottą i ziemią czekoladową – 16,00 zł
- Kasza jaglana w białej czekoladzie z kruszonką kawową z żelem z rabarbaru i lodami chałwowymi – 16,00 zł
- Ciasto Dnia - specjalnie wypiekane na każdy dzień tygodnia – 9,00 zł
Inne propozycje
Dania wegetariańskie:
- W Kolibie - ręcznie robione czarne uszka z bryndzą i jarmużem, konfiturą z czerwonej cebuli i śmietaną czosnkową – 27,00 zł
Zamówiłam: Rosół drobiowo-wołowy z domowym makaronem za 10,00 zł i sałatkę z kurczakiem (25,00 zł)
Rosół jak dla mnie był za mało wyrazisty – zdecydowanie zabrakło mi w nim smaku przypalonej cebuli, papryki i dodatku warzyw, ale makaron był „jak u mamy”. Natomiast sałatka łączyła w sobie zarówno przyjemność wzrokową, jak i smakową. Miks sałat i liści botwinki wspaniale uzupełniał dodatek plasterków jędrnej gruszki, orzechów laskowych, pomidorków koktajlowych, sera lazur i oczywiście miękkich jak masło kawałków kurczaka. Do tego lekko słodko-kwaśny pomarańczowy sos balsamiczny i cudownie chrupiące grzanki z aromatycznymi ziołami. Pysznie i lekko!
Obsługa młoda i uprzejma, rekompensująca brak jeszcze doświadczenia miłym uśmiechem.
Moja ocena na liście rankingowej restauracji w Polsce to: 9,1.
W pobliżu warto zobaczyć: