Poznaj Polskę i
jej sąsiadów z Polą Neis 

Rekord Polski w liczbie odwiedzonych muzeów, restauracji i atrakcyjnych miejsc.
Polish Czech English German Lithuanian Russian Slovak Ukrainian

Utworzono: 02.12.2017r.

Restauracja Parkowa w miejscowości, w której nadano prawa miejskie dla Łodzi. Przedbórz (woj. łódzkie)

Restauracja Parkowa - Przedbórz. Restauracja Parkowa - Przedbórz.

Przedbórz to miasto położone nad rzeką Pilicą, w województwie łódzkim, w powiecie radomszczańskim.

W roku 1239 wymieniany jest gród warowny, który w połowie XIV w. Kazimierz Wielki rozbudował do postaci zamku, a w 1370 roku nadał miejscowości prawa miejskie. Król przyjeżdżał do przedborskich lasów na polowania. Podczas jednego z nich, 8 września 1370 roku, w okolicach miejscowości Żeleźnica, spadł z konia i złamał nogę (znajduje się tutaj obelisk upamiętniający ten wypadek). Niecałe dwa miesiące później Kazimierz Wielki umarł w Krakowie. Przyjmuje się, że wypadek ten zapoczątkował niekorzystny zbieg zdarzeń zdrowotnych, które doprowadziły do śmierci monarchy. Natomiast król Władysław Jagiełło, 29 lipca 1423 r. nadał w Przedborzu prawa miejskie dla Łodzi. Przed wojną w Przedborzu Żydzi stanowili ponad 60% mieszkańców. W mieście czynnych było kilkanaście szynków.

rynek

Dzisiejsza baza gastronomiczna jest zdecydowanie uboższa. Najbardziej znaną restauracją jest Parkowa, która w tym samym miejscu działa od ponad 30 lat. Wpierw należała do GS-u, a od 1998 roku jest w prywatnych rękach. W 2010 roku obiekt został przebudowany, w ofercie pojawiły się pokoje gościnne.

Restauracja tak się reklamuje: „Nasze menu stanowi tradycyjną kuchnię polską i regionalną. 30-letnie doświadczenie szefowej restauracji w branży gastronomicznej oraz doskonale wykwalifikowana kadra współpracowników sprawia, że nasza restauracja jest w stanie sprostać Państwa oczekiwaniom”.

1p

Restauracja mieści się w parterowym budynku z użytkowym poddaszem. Do środka można wejść przez dwa oddzielne wejścia z tarasu przylegającego do ściany frontowej.

Lokal tworzą dwie dość przestronne sale, połączone ze sobą dużym przejściem. Ich wystrój jest skromny, ale przyjemny i dający poczucie ciepła. Takie wrażenie sprawiają naturalne kolory: jasne drewniane meble, ściany w odcieniach żółci i eleganckie, miłe w dotyku obrusy. Całość wystroju dopełniają parawany wykonane z drewna i dekoracyjnej tkaniny.

2p

3p

4p

 

Menu (wybrane pozycje)

Przekąski zimne:

- Galaretka drobiowa – 7,00 zł

- Tatar, masło i pieczywo – 20,00 zł

 Przekąski ciepłe:

- Kiełbasa zasmażana z cebulą – 8,00 zł

Zupy:

- Specjalność: barszcz czerwony z uszkami – 8,00 zł

- Żurek z jajkiem i kiełbasą – 9,00 zł

- Kapuśniak z żeberkiem w kociołku – 10,00 zł

Dania drugie:

- Bryzol wołowy z jajkiem, ziemniaki z okrasą, zestaw surówek – 24,00 zł

- Schab ze śliwką, ziemniaki, zestaw surówek – 18,00 zł

- Kotlet de volaille, ziemniaki z okrasą, zestaw surówek – 19,00 zł

- Filet z soli, ziemniaki, zestaw surówek – 22,00 zł

- Placek po węgiersku, zestaw surówek – 17,00 zł

- Pierogi z grzybami – 10,00 zł

- Naleśnik de Lux (mozzarella, kurczak, ser feta, pomidor, oliwki) – 14,00 zł

Desery:

- Creme brulee (deser na bazie żółtek, śmietany i prawdziwej wanilii) – 12,00 zł

- Szarlotka na ciepło z lodami – 10,00 zł

- czekoladowa pokusa (2 gałki lodów, bita śmietana, polewa alkoholowa) – 12,00 zł

Inne propozycje

Sałatki:

- Sałatka firmowa (sałata lodowa, pomidor, ogórek, rzodkiewka, pierś z kurczaka, cebula, słonecznik) oraz  do wyboru sos: czosnkowy lub winegret  – 14,00 zł

Śniadania:

- Śniadanie „szefa kuchni” (dwa jajka sadzone, wędlina, pomidor, zapieczone z serem na tostach) – 12,00 zł

- Jajecznica po chłopsku (boczek, cebula, pieczarki, pomidor) – 11,00 zł

- Omlet na słodko – 8,00 zł

 Zamówiłam: Wątróbkę saute, ziemniaki z okrasą oraz buraczki na ciepło i surówkę z marchewki za 16,00 zł

Smażona wątróbka była wyśmienita: w środku mięciutka, z wierzchu lekko chrupiąca. Do tego tłuczone ziemniaki (bez grudek), przyozdobione odrobiną podsmażonej słoniny, natki i świeżego koperku. A warzywa… tak jak u mamy. Doprawione z wyczuciem – bardzo dobre, ale moim zdaniem porcje mogłyby być trochę większe.  

5p

Obsługa miła, uśmiechnięta i bardzo szybka.

Moja ocena na liście rankingowej restauracji w Polsce to: 8,1.

 

W pobliżu warto zobaczyć:

Muzeum Ludowe ze Znachorówką i dyrektorem, który może np. ustalić typ bioenergetyczny zwiedzającego

- Kąpielisko z placem do gry w minigolfa

A w okolicy:

- Ruiny zamku w Drzewicy

- Zamek z czasów Kazimierza Wielkiego odbudowany w XIX wieku w Opocznie

- Muzeum w Maleńcu

- Walcownię  w Nietulisku Dużym 

- Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach

- Rezerwat przyrody  „Skałki Piekło pod Niekłaniem”

- Opactwo Cysterskie w Wąchocku

- Muzeum Archeologiczne i rezerwat Krzemionkii

- Święty Krzyż

- Iłżę – miasto o ciekawej historii

- Ruiny i otoczenie bodzentyńskiego zamku

- Szydłów - polskie Carcassonne oraz stolica śliwki

- Podziemny Opatów, kolegiatę i Bramę Warszawską

- Zamek Krzyżtopór

 

POZNAJ Z POLĄ NEIS SĄSIADÓW POLSKI

Niemcy

flaga niemiec mala

Rosja

flaga-rosji-mala

Litwa

flaga-litwy-mala

Białoruś

flaga-bialorusi-mala

Ukraina

flaga-ukrainy-mala

Słowacja

flaga-slowacji-mala

Czechy

flaga-czech-mala
Niemcy Rosja Litwa Białoruś Ukraina

Słowacja

Czechy