Restauracja mieści się w parterowym budynku z użytkowym poddaszem. Do środka można wejść przez dwa oddzielne wejścia z tarasu przylegającego do ściany frontowej.
Lokal tworzą dwie dość przestronne sale, połączone ze sobą dużym przejściem. Ich wystrój jest skromny, ale przyjemny i dający poczucie ciepła. Takie wrażenie sprawiają naturalne kolory: jasne drewniane meble, ściany w odcieniach żółci i eleganckie, miłe w dotyku obrusy. Całość wystroju dopełniają parawany wykonane z drewna i dekoracyjnej tkaniny.
Menu (wybrane pozycje)
Przekąski zimne:
- Galaretka drobiowa – 7,00 zł
- Tatar, masło i pieczywo – 20,00 zł
Przekąski ciepłe:
- Kiełbasa zasmażana z cebulą – 8,00 zł
Zupy:
- Specjalność: barszcz czerwony z uszkami – 8,00 zł
- Żurek z jajkiem i kiełbasą – 9,00 zł
- Kapuśniak z żeberkiem w kociołku – 10,00 zł
Dania drugie:
- Bryzol wołowy z jajkiem, ziemniaki z okrasą, zestaw surówek – 24,00 zł
- Schab ze śliwką, ziemniaki, zestaw surówek – 18,00 zł
- Kotlet de volaille, ziemniaki z okrasą, zestaw surówek – 19,00 zł
- Filet z soli, ziemniaki, zestaw surówek – 22,00 zł
- Placek po węgiersku, zestaw surówek – 17,00 zł
- Pierogi z grzybami – 10,00 zł
- Naleśnik de Lux (mozzarella, kurczak, ser feta, pomidor, oliwki) – 14,00 zł
Desery:
- Creme brulee (deser na bazie żółtek, śmietany i prawdziwej wanilii) – 12,00 zł
- Szarlotka na ciepło z lodami – 10,00 zł
- czekoladowa pokusa (2 gałki lodów, bita śmietana, polewa alkoholowa) – 12,00 zł
Inne propozycje
Sałatki:
- Sałatka firmowa (sałata lodowa, pomidor, ogórek, rzodkiewka, pierś z kurczaka, cebula, słonecznik) oraz do wyboru sos: czosnkowy lub winegret – 14,00 zł
Śniadania:
- Śniadanie „szefa kuchni” (dwa jajka sadzone, wędlina, pomidor, zapieczone z serem na tostach) – 12,00 zł
- Jajecznica po chłopsku (boczek, cebula, pieczarki, pomidor) – 11,00 zł
- Omlet na słodko – 8,00 zł
Zamówiłam: Wątróbkę saute, ziemniaki z okrasą oraz buraczki na ciepło i surówkę z marchewki za 16,00 zł
Smażona wątróbka była wyśmienita: w środku mięciutka, z wierzchu lekko chrupiąca. Do tego tłuczone ziemniaki (bez grudek), przyozdobione odrobiną podsmażonej słoniny, natki i świeżego koperku. A warzywa… tak jak u mamy. Doprawione z wyczuciem – bardzo dobre, ale moim zdaniem porcje mogłyby być trochę większe.
Obsługa miła, uśmiechnięta i bardzo szybka.
Moja ocena na liście rankingowej restauracji w Polsce to: 8,1.
W pobliżu warto zobaczyć:
- Muzeum Ludowe ze Znachorówką i dyrektorem, który może np. ustalić typ bioenergetyczny zwiedzającego
- Kąpielisko z placem do gry w minigolfa
A w okolicy:
- Zamek z czasów Kazimierza Wielkiego odbudowany w XIX wieku w Opocznie
- Walcownię w Nietulisku Dużym
- Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach
- Rezerwat przyrody „Skałki Piekło pod Niekłaniem”
- Opactwo Cysterskie w Wąchocku
- Muzeum Archeologiczne i rezerwat Krzemionkii
- Iłżę – miasto o ciekawej historii
- Ruiny i otoczenie bodzentyńskiego zamku
- Szydłów - polskie Carcassonne oraz stolica śliwki
- Podziemny Opatów, kolegiatę i Bramę Warszawską