Rekord Polski w liczbie odwiedzonych muzeów, restauracji i atrakcyjnych miejsc.

piątek, 23 sierpień 2013 07:35

Restauracja Pod Ciżemką – Sandomierz, woj. świętokrzyskie

Sandomierz. Hotel - Restauracja Pod Ciżemką. Sandomierz. Hotel - Restauracja Pod Ciżemką.

Sakiewki rycerskie z nadzieniem mięsnym.

Żeby wszystkie restauracje takie były ...

 

Sandomierz. Malowniczo położony nad rzeką Wisłą  nazywany jest czasem „małym Rzymem”.

To świetne miejsce oferujące turystom bogactwo zabytków i doskonały wypoczynek.

A co po zwiedzaniu miasta (lub, tak jak to było w moim przypadku – przed)?

Oczywiście obiad składający się z lokalnych potraw. 

Dobry punkt

Restauracja Pod Ciżemką  znajduje się w kamienicy z XVI wieku na samym rogu sandomierskiego Starego Rynku. W jej zabytkowych wnętrzach mieszczą się także hotel, kawiarnia i winiarnia. Kuchnia oferuje dania polskie, włoskie i lokalne. Miła fachowa obsługa. Ceny przystępne.

 

kulinarne.jpgMiejscowe specjały

Na miejsce obiadu wybrałam restauracyjny dziedziniec  schowany tuż za boczną ścianą hotelu.  Zaproponowano mi  regionalne przysmaki opatrzone w logo Dziedzictwa Kulinarnego - kucharską czapkę z nożem i widelcem. W towarzystwie krzaczastych, pięknie kwitnących bieluni ozdabiających patio rozpoczęłam degustację.

Uchwycony aromat

Już na samym początku przyniesiona w porcelanowej miseczce borowikowa (15 zł) nęciła swoim zapachem.

Złocisty płyn z kapeluszami aromatycznych grzybów i ziarenkami kaszy był wyborny. Całkowicie uległam jego smakowi. Zresztą jak się okazało, nie tylko ja.  Zupa doceniona została  niedawno w konkursie kulinarnym w Kielcach, w którym  zdobyła trzecie miejsce.

Wiwat pierogi

Zaserwowane sakiewki rycerskie z nadzieniem mięsnym (25 zł) okazały się ogromnymi pierogami  i to w liczbie …8 sztuk!  Cienkie i miękkie ciasto uzupełniał pyszny farsz mięsny. Jego skład krył niejedną kucharską tajemnicę. Zdołałam się dowiedzieć, że swój niepowtarzalny smak zmielone mięso wieprzowe zyskuje dzięki dodaniu do niego gotowanych warzyw i odrobiny kapusty kiszonej.

Rozpieszczona sakiewkami, zapragnęłam na deser … pierogów z makiem w sosie waniliowym. 

Na deser - pierogi z makiem w sosie waniliowym.

Słodkie delicje okazały się idealnym naśladowcą śląskich bożonarodzeniowych makówek. Na Górnym Śląsku bowiem farsz makowy z bakaliami i miodem podaje się poprzekładany plasterkami bułki namaczanej w mleku. Pod Ciżemką masę makową zalepiono w porcje ciasta pierogowego i ugotowano. Danie oryginalne, smaczne i sycące.

Wysoki poziom Restauracja Pod Ciżemką - letni taras.

Korzystając z idei Dziedzictwa Kulinarnego w restauracji można skosztować jeszcze: żurku staropolskiego z kiełbasą i jajkiem w chlebku (10,50 zł), sakiewek rycerskich z nadzieniem ruskim (23 zł) i proponowany na pierwszej stronie menu „wyśmienity jabłecznik domowy z doskonałą kawą” ( 9, 50 zł). 

Dania tradycyjne i smaczne. Obsługa sprawna i miła.

Moja ocena na liście rankingowej restauracji w Polsce to: 8,0.

Moja ocena po ostatniej wizycie w restautracji to: 1,8 - recencja: tutaj

POZNAJ Z POLĄ NEIS SĄSIADÓW POLSKI

Niemcy

flaga niemiec mala

Rosja

flaga-rosji-mala

Litwa

flaga-litwy-mala

Białoruś

flaga-bialorusi-mala
Niemcy Rosja Litwa Białoruś

Ukraina

flaga-ukrainy-mala

Słowacja

flaga-slowacji-mala

Czechy

flaga-czech-mala
 
Ukraina Słowacja Czechy  

Kontakt

Cała turystyczna Polska w jednym miejscu!

Dziennik turystyczno-kulinarny

Poznaj Polskę i jej sąsiadów z Polą Neis

E-mail: polaneis@polaneis.pl

WWW: polaneis.pl

www.beautifulpoland.eu

Sygn. akt I Ns Rej. Pr. 17/16 SO w Łodzi

Redakcja:

ul. Mazowiecka 54

96-330 Budy Zaklasztorne

Tel.: 514220640 

Fax: 46 8310290

Wydawca:

ul. Łagiewnicka 54/56, lok. 20/A/324

91-463 Łódź

Szukaj

Menu

tool