Restauracja składa się z dwóch niewielkich sal, które łączy wąski korytarz. W korytarzu, na wprost wejścia ulokowany został ponadto boks na dwa stoliki i szafa na garderobę.
Wystrój wnętrza nawiązuje charakterem do myśliwskiego. Ściany pokrywają ciemne boazerie, których oprawę stanowią trofea łowieckie, obrazy oraz duży żyrandol z poroży jelenia. Ciekawym elementem wystroju są zdjęcia z pobytu w restauracji m.in. prezydenta Stanów Zjednoczonych Billa Clintona.
Menu (wybrane pozycje)
Przekąski zimne:
- Tatar po polsku: z polędwicy wołowej z cebulką, podgrzybkami i wódką – 42,00 zł
- Domowy pasztet z dziczyzny (jeleń, sarna, dzik) podawany z żurawiną i chrzanem – 28,00 zł
- Deska serów zagrodowych z polskim miodem gryczanym – 45,00 zł
Przekąski ciepłe:
- Pierogi z wołowiną i podgrzybkami – 29,00 zł
Zupy:
- Żurek na zakwasie staropolskim z jakiem i kiełbasą – 18,00 zł
Dania drugie:
- Pieczone udo z kaczki podawane z musem jabłkowym, żurawiną i dufinkami – 54,00 zł
- Polędwica wołowa z grilla pod sosem serowym z frytkami z batatów i pieczonymi warzywami – 82,00 zł
- Wędzony filet z pstrąga z musem chrzanowym i listkami botwinki – 48,00 zł
- Comber sarny na grzance z pasztetem strasburskim, borowikami i sosem z Madery podawany z duszonym szpinakiem z czosnkiem – 120,00 zł
Desery:
- Zawijaniec jabłkowy na ciepło z sosem waniliowym i gałką lodów – 28,00 zł
- Kasztanowo-rumowe purée z bitą śmietaną – 16,00 zł
Inne propozycje
Menu sezonowe:
- Pasztet z *foie gras z kaczki podawany z chałką i figami – 65,00 zł
- Kremowa kasza kukurydziana ze smażonymi grzybami leśnymi – 45,00 zł
- Giczka jagnięca długo duszona w czerwonym winie z gnocchi i karmelizowanymi buraczkami – 72,00 zł
* Foie gras (pasztet strasburski) produkowany jest ze stłuszczonych wątróbek kaczych i gęsich. Jest to tradycyjne świąteczne danie kuchni francuskiej i jedna z najdroższych potraw tej kuchni. Jak podaje Wikipedia: W celu uzyskania 10-krotnie powiększonej patologicznie wątroby (choroba zwana stłuszczenie wątroby), 3-6 miesięczne kaczki i gęsi przeznaczone na foie gras trzymane są w ciasnych klatkach, pozbawione możliwości ruchu i karmione obgotowaną, zmieloną i natłuszczoną kukurydzą wtłaczaną na siłę do przełyku ptaków za pomocą zgłębnika (sondy): 2 razy dziennie (kaczki), 4 razy dziennie (gęsi) przez okres 2-3 tygodni przed ubojem. Dzienna porcja zmielonej kukurydzy wtłaczanej siłą wynosi aż 1,8-1,9 kg. Metoda tuczenia kaczek i gęsi na foie gras jako okrucieństwo wobec zwierząt, w rażący sposób naruszająca ich dobrostan, jest prawnie zakazana w wielu państwach świata, m. in. w Polsce od 2000.
Zamówiłam: Zupę-krem z batatów z chrupiącymi pestkami dyni i słonecznika za 16,00 zł
Po lekturze menu mogłam odnieść wrażenie, że zostanę ugoszczona po staropolsku. A wiadomo - jedną z cech charakterystycznych kuchni staropolskiej była obfitość. Stąd wybrałam tylko jedną potrawę, tym bardziej że kelner z przekonaniem zachwalał jej wyjątkowość.
Zupę zaserwowano po dobrych 30 min i… było jej kilka łyżek, nie mówiąc już o pestkach, których naliczyłam raptem 4. W smaku było trochę lepiej. Krem ze słodkich ziemniaków miał charakterystyczne staropolskie połączenie kwaśnego ze słodkim dodatkowo wzbogacone wyraźnym ostrym akcentem.
Obsługa elegancko ubrana, uprzejma i rozmowna.
Pierś kurczaka z grilla w sosie cydrowym podawana z frytkami i pieczonymi warzywami (45,00 zł).
Moja ocena na liście rankingowej restauracji w Polsce to: 3,00.
W pobliżu warto zobaczyć:
- Muzeum Łowiectwa i Jeździectwa
- Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie