Poznaj Polskę i
jej sąsiadów z Polą Neis 

Rekord Polski w liczbie odwiedzonych muzeów, restauracji i atrakcyjnych miejsc.
Polish Czech English German Lithuanian Russian Slovak Ukrainian

Utworzono: 01.01.2018r.

Restauracja Przy Zamku w Warszawie. Nie poleciłabym jej teraz Clintonowi

Restauracja Przy Zamku - Warszawa. Restauracja Przy Zamku - Warszawa.

Przy placu Zamkowym na Starym Mieście w Warszawie, naprzeciwko Zamku Królewskiego, działa od ponad 20 lat restauracja Przy Zamku (taki przynajmniej czas istnienia lokalu podany jest na jej stronie internetowej).

Restauracja szczyci się tym, że jadł tutaj prezydent USA Bill Clinton (Clinton w Polsce był dwukrotnie: w 1994 i 1997 roku. Wychodzi więc na to, że mógł tu być podczas drugiej wizyty, na samym początku istnienia restauracji), a także typowo polską kuchnią.

Może wtedy było lepiej, bo teraz to jest mizeria kulinarna z elegancką obsługą. Bowiem jakość pracy  kelnerów jest na najwyższym poziomie – tak rzadko obecnie spotykana w restauracjach.

Cóż z tego, skoro posiłki są do bani: małe porcje i niezbyt smaczne. W restauracji byłam z kilkoma osobami, wszystkie miały identyczne odczucia. Szczytem minimalizmu były pieczone warzywa, które miały być podane wraz z piersią kurczaka z grilla w sosie cydrowym. Znajomy w końcu znalazł na talerzu trzy maluśkie kawałki pieczonych warzyw. A sama pierś była twarda.

W restauracji Przy Zamku wyraźnie zapomniano, że samą oprawą człowiek się nie naje.          

r2

Restauracja składa się z dwóch niewielkich sal, które łączy wąski korytarz. W korytarzu, na wprost wejścia ulokowany został ponadto boks na dwa stoliki i szafa na garderobę.

Wystrój wnętrza nawiązuje charakterem do myśliwskiego. Ściany pokrywają ciemne boazerie, których oprawę stanowią trofea łowieckie, obrazy oraz duży żyrandol z poroży jelenia. Ciekawym elementem wystroju są zdjęcia z pobytu w restauracji m.in. prezydenta Stanów Zjednoczonych Billa Clintona.

r3

r4

r5

r6

Menu (wybrane pozycje)

Przekąski zimne:

- Tatar po polsku: z polędwicy wołowej z cebulką, podgrzybkami i wódką – 42,00 zł

- Domowy pasztet z dziczyzny (jeleń, sarna, dzik) podawany z żurawiną i chrzanem – 28,00 zł

- Deska serów zagrodowych z polskim miodem gryczanym – 45,00 zł

Przekąski ciepłe:

- Pierogi z wołowiną i podgrzybkami – 29,00 zł

Zupy:

- Żurek na zakwasie staropolskim z jakiem i kiełbasą – 18,00 zł

Dania drugie:

- Pieczone udo z kaczki podawane z musem jabłkowym, żurawiną i dufinkami – 54,00 zł

- Polędwica wołowa z grilla pod sosem serowym z frytkami z batatów i pieczonymi warzywami – 82,00 zł

- Wędzony filet z pstrąga z musem chrzanowym i listkami botwinki – 48,00 zł

- Comber sarny na grzance z pasztetem strasburskim, borowikami i sosem z Madery podawany z duszonym szpinakiem z czosnkiem – 120,00 zł

Desery:

- Zawijaniec jabłkowy na ciepło z sosem waniliowym i gałką lodów – 28,00 zł

- Kasztanowo-rumowe purée z bitą śmietaną – 16,00 zł

Inne propozycje

Menu sezonowe:

- Pasztet z *foie gras z kaczki podawany z chałką i figami – 65,00 zł

- Kremowa kasza kukurydziana ze smażonymi grzybami leśnymi – 45,00 zł

- Giczka jagnięca długo duszona w czerwonym winie z gnocchi i karmelizowanymi buraczkami – 72,00 zł

* Foie gras (pasztet strasburski) produkowany jest ze stłuszczonych wątróbek kaczych i gęsich. Jest to tradycyjne świąteczne danie kuchni francuskiej i jedna z najdroższych potraw tej kuchni. Jak podaje Wikipedia: W celu uzyskania 10-krotnie powiększonej patologicznie wątroby (choroba zwana stłuszczenie wątroby), 3-6 miesięczne kaczki i gęsi przeznaczone na foie gras trzymane są w ciasnych klatkach, pozbawione możliwości ruchu i karmione obgotowaną, zmieloną i natłuszczoną kukurydzą wtłaczaną na siłę do przełyku ptaków za pomocą zgłębnika (sondy): 2 razy dziennie (kaczki), 4 razy dziennie (gęsi) przez okres 2-3 tygodni przed ubojem. Dzienna porcja zmielonej kukurydzy wtłaczanej siłą wynosi aż 1,8-1,9 kg. Metoda tuczenia kaczek i gęsi na foie gras jako okrucieństwo wobec zwierząt, w rażący sposób naruszająca ich dobrostan, jest prawnie zakazana w wielu państwach świata, m. in. w Polsce od 2000.

Zamówiłam: Zupę-krem z batatów z chrupiącymi pestkami dyni i słonecznika za 16,00 zł

Po lekturze menu mogłam odnieść wrażenie, że zostanę ugoszczona po staropolsku. A wiadomo - jedną z cech charakterystycznych kuchni staropolskiej była obfitość. Stąd wybrałam tylko jedną potrawę, tym bardziej że kelner z przekonaniem zachwalał jej wyjątkowość. 

Zupę zaserwowano po dobrych 30 min i… było jej kilka łyżek, nie mówiąc już o pestkach, których naliczyłam raptem 4. W smaku było trochę lepiej. Krem ze słodkich ziemniaków miał charakterystyczne staropolskie połączenie kwaśnego ze słodkim dodatkowo wzbogacone wyraźnym ostrym akcentem.

r7

Obsługa elegancko ubrana, uprzejma i rozmowna.

r8

 Pierś kurczaka z grilla w sosie cydrowym podawana z frytkami i pieczonymi warzywami (45,00 zł). 

Moja ocena na liście rankingowej restauracji w Polsce to: 3,00.

r9

r10

r11

 

W pobliżu warto zobaczyć:

- Muzeum Pieniądza NBP

Ogród Saski

- Ogród Krasińskich

Muzeum Łowiectwa i Jeździectwa

- Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

 

POZNAJ Z POLĄ NEIS SĄSIADÓW POLSKI

Niemcy

flaga niemiec mala

Rosja

flaga-rosji-mala

Litwa

flaga-litwy-mala

Białoruś

flaga-bialorusi-mala

Ukraina

flaga-ukrainy-mala

Słowacja

flaga-slowacji-mala

Czechy

flaga-czech-mala
Niemcy Rosja Litwa Białoruś Ukraina

Słowacja

Czechy