Restauracja działa od 2012 roku w budynku dawnego kina Mewa. Działalność kinowa nie została zupełnie zarzucona, gdyż z rzutnika emitowane są filmy. Podczas mojej wizyty zobaczyłam końcówkę Artysty (filmu zrealizowanego w konwencji kina niemego i czarno-białego) oraz początek Edwarda Nożycorękiego. Filmy puszczane są w wersji niemej z polskimi napisami. Są więc niejako tłem do konsumpcji.
Wnętrze restauracji urządzone jest minimalistycznie, z charakterystyczną elegancką prostotą. W wystroju wykorzystano harmonijne połączenie ciemnych barw ścian z kolorowymi, dającymi wrażenie ciepła obrazami (można je kupić) oraz wiszącymi lampami. Całość tworzy nastrojowy, kinowo-barowy klimat.
Menu (wybrane pozycje)
Przekąski zimne:
- Boczek sous-vide z galaretką z marakui, chutney gruszkowo-jabłkowym i pianą chrzanową – 21,00 zł
- Tatar wołowy z polędwicy z dymem wiśniowym, solą maldon, piklami i sosem dijon – 29,00 zł
Przekąski ciepłe:
- Tagliatelle z kurczakiem, podgrzybkami i groszkiem cukrowym w sosie śmietanowym – 35,00 zł
- Wątróbka w malinach z chipsami z chałki i sałatami z sezamem – 23,00 zł
Zupy:
- Rosół z kaczki z domowym makaronem – 11,00 zł
- Krem z dyni z chipsami z batatów – 12,00 zł
Dania drugie:
- Steak z sezonowanej polędwicy wołowej z pyłem z palonego masła, sosem porto, confitowanymi ziemniakami i warzywami okopowymi – 69,00 zł
- Udo gęsi confit w sosie porzeczkowym z musem z rokitnika, opiekanymi ziemniakami i chipsami ze skorzonery – 57,00 zł
- Schab wieprzowy z kością panierowany w panko z puree ziemniaczano-sezamowym, assiette z kapusty (czerwona, biała, pak-choi), pianą chrzanową i oliwą szczypiorkową – 33,00 zł
- Halibut z sosem buerre blanc, kalafiorem i brokułami gotowanymi na parze, żurawiną i czarną soczewicą w mleku kokosowym – 49,00 zł
Desery:
- Torcik czekoladowy ze słonym karmelem i granitą malinową – 14,00 zł
Inne propozycje
Street food:
- Burger Chefa - burger wołowy z panierowanym serem camembert, chutney gruszkowo-jabłkowym, rukolą, musem z cebuli i żelem z zielonego ogórka podany z frytkami z dipem chipotle – 35,00 zł
- Nacho fiesta domowe nachos z serem, salsą, marynowanymi papryczkami jalapeno i creme fraiche – 25,00 zł
W każdy czwartek:
- Świeże mule – 39,00 zł / 500g
Zamówiłam: Bliny gryczane z ceviche z pstrąga i musem z buraka za 21,00 zł oraz semifreddo bazyliowe z ziemią orzechowo-karmelową w cenie 10,00 zł
Najpierw jednak była zupa rybna (7,00 zł) z zestawu lunchowego. Zupa miała kremową konsystencję z idealnie mięciutkimi kawałeczkami ryby i warzyw: marchewki i kiszonego ogórka. W smaku była kwaśno-słona (z naciskiem na „kwaśno”), z odrobiną ostrości. Aromatyczna i rozgrzewająca. Idealnie łączyła w sobie smaki polskiej pomidorówki i Azji (za sprawą dodatku mleczka kokosowego oraz przypraw). Nie gorsze były bliny – w środku zwarte, a jednocześnie pulchne o lekko orzechowym smaku. Złote i doskonale chrupiące z wierzchu, nie nasiąknięte tłuszczem. Do nich kapitalny, rozpływający się w ustach marynowany pstrąg łososiowy, którego delikatne mięso świetnie podkreślała gęsta, kwaśna śmietana. Do tego lekko słodki mus z buraka.
Znakomitym uwieńczeniem posiłku było semifreddo, czyli włoski deser podobny do lodów. W smaku delikatny i lekki o prawie niewyczuwalnym, charakterystycznym dla bazylii aromacie. Dodanie do smakołyku rośliny - przyprawy (ale i leku), która w dawnym Rzymie uznana została za „mały cud świata” było – wg mnie – dosyć ryzykowne. Jednak jak się okazało semifreddo z bazylią podane w towarzystwie słodkiej suszonej gruszki i skruszonej orzechowo-karmelowej mieszanki, dało oryginalną i pyszną kompozycję.
Niebanalny w smaku był także krem z kasztanów z oliwą grzybową (14,00 zł) zamówiony przez osobę mi towarzyszącą. Określony przez nią został jako sycący i rozgrzewający – doskonały na chłodne dni.
Obsługa bardzo miła, uśmiechnięta i pomocna.
Moja ocena na liście rankingowej restauracji w Polsce to: 9,6.
W pobliżu warto zobaczyć:
- Piaseczyńsko-Grójecką Kolej Wąskotorową
W okolicy:
- Minimuzeum żab w historycznym dworze w Żabiej Woli
- Willę Radogoszcz w Grodzisku Mazowieckim
- Izby pamięci zespołu „Mazowsze” w pałacu karolińskim w Otrębusach
- Kościół - ogród w… mieście - ogrodzie. Podkowa Leśna
- Muzeum im. Anny i Jarosława Iwaszkiewiczów w Stawisku k. Podkowy Leśnej
- Zabytkowy Park Potulickich w Pruszkowie