Opis lokalu
Wystrój sal swoim wyglądem przypomina zamkowe komnaty. Są tutaj ceglano – kamienne, ciężkie sklepienia, które łukowo wspierają wykonane z tego samego materiału filary. O zamkowej stylistyce świadczą również grube – na ok. 1 m – mury, w których osadzone są niezbyt duże okna. Nastrój wnętrza buduje ponadto odpowiednia kolorystyka: biel otynkowanych niektórych ścian, ciepłe brązy mebli i energetyczna czerwień dodatków.
Całość aranżacji uzupełnią kute żyrandole i kinkiety, których światło wprowadza przyjemny, trochę tajemniczy nastrój.
Dwór otacza 5-hektarowy park ze stawem, w którym goście hotelowi mogą łowić ryby.
Menu (wybrane pozycje)
Przekąski zimne:
- Plastry marynowanej kaczki na sałatach z sosem żurawinowym – 24,00 zł
- Tatar ze śledzia – 12,00 zł
Przekąski ciepłe:
- Pieczony camembert z pomidorami suszonymi i czosnkiem – 14,00 zł
- Bliny z łososiem i śmietaną – 18,00 zł
Zupy:
- Rosół z domowymi kluseczkami – 9,00 zł
- Żurek dworski z kiełbasą i jajkiem – 11,00 zł
Dania drugie:
- Filet z kurczaka w migdałach podawany z żurawiną, ziemniakami opiekanymi i surówką – 26,00 zł
- Kaczka duszona z jabłkami i miodem podawana z kluskami śląskimi i surówką z czerwonej kapusty – 38,00zł
- Golonka Hrabiego Szydłowieckiego – 34,00 zł
- Stek z polędwicy wołowej z sosem musztardowym podawany z ziemniakami opiekanymi i mixem sałat – 45,00 zł
- Karp smażony z naszych stawów z frytkami, sałatka z ogórka świeżego – 28,00 zł
Desery:
- Puchar lodowy z owocami i bitą śmietaną – 12,00 zł
- Naleśniki na słodko z serem, owocami i bitą śmietaną – 12,00 zł
Inne propozycje:
- Regionalna porka z okrasą i surówką z kiszonego ogórka – 16,00 zł
Zamówiłam: Barszcz czerwony z uszkami (9,00 zł) i sałatkę grecką za 18,00 zł oraz sok jabłkowo-buraczany w cenie 7,00 zł
Barszcz zaserwowano w bardzo małej bulionówce. Szkoda, bo w smaku był całkiem niezły - aromatyczny, klarowny i mocno czerwony. Do tego dobre uszka z mięsem. Sałatki podano sporą porcję, ale jakoś niespecjalnie przypadła mi do gustu. Jak dla mnie miała za dużo sera i nie była przyprawiona. Wprawdzie na stole były podstawowe przyprawy, ale to nie to samo, co doprawienie przez kucharza.
Bardzo wyrazisty w smaku i dobrze przyprawiony okazał się za to rosół z gęsi zamówiony przez jedną z osób mi towarzyszących. Zupa pomidorowa, zamówiona z kolei przez drugiego współbiesiadnika też została określona jako bardzo dobra.
Doskonałym zakończeniem posiłku był tłoczony sok jabłkowo-buraczany, który smakował znakomicie.
Obsługa sympatyczna i uczynna.
Moja ocena na liście rankingowej restauracji w Polsce to: 7,5.
W pobliżu warto zobaczyć:
- Muzeum im. Oskara Kolberga w Przysusze
- Powiatowe Centrum Sportu i Rekreacji w Przysusze
- Zamek z czasów Kazimierza Wielkiego – Muzeum Regionalne w Opocznie
- Wodną kuźnię w Starej Kuźnicy
- Walcownię w Nietulisku Dużym