Rekord Polski w liczbie odwiedzonych muzeów, restauracji i atrakcyjnych miejsc.

Utworzono: 11.01.2017r.

Restauracja Złoty Lin w Serocku (Mazowsze). Na rynku gastronomicznym już od ponad 40 lat

Restauracja Złoty Lin - Serock. Restauracja Złoty Lin - Serock.

Serock to miasto w powiecie legionowskim, nad Jeziorem Zegrzyńskim, położone naprzeciw ujścia Bugu do Narwi. W mieście został zachowany średniowieczny układ urbanistyczny z rynkiem i ratuszem w centrum. Współczesny Serock jest miejscowością wypoczynkową - głównie dla mieszkańców aglomeracji warszawskiej. W mieście i w pobliskim Zegrzu znajduje się sporo hoteli (różnej klasy), ośrodków wypoczynkowo-sportowych oraz restauracji. 

Jednym z bardziej znanych punktów gastronomicznych w mieście jest działająca od ponad 40. lat restauracja Złoty Lin, mieszcząca się przy wylocie z miasta, przy drodze krajowej nr 62 w kierunku Węgrowa i Siemiatycz.  

Złoty Lin to także hotel, który oferuje 35 miejsc noclegowych w 14. pokojach. 

2

Restauracja tak zachwala swoje usługi:

„Naszą specjalnością niezmiennie pozostają ryby zapiekane w śmietanie. Przede wszystkim lin, sandacz oraz okoń mazurski. Dania w Złotym Linie przyrządzane są jedynie tradycyjnymi sposobami, z produktów w większości dostarczanych przez lokalnych producentów. Do Państwa dyspozycji oddajemy klika sal oraz ogródek letni i strefę dla dzieci”.

1

Opis lokalu

Restauracja znajduje się w wolno stojącym budynku, przy którym jest letni ogródek (hotel mieści się w innym budynku). Na lokal składają się połączone ze sobą trzy sale, w tym jedna z kominkiem. Wystrój wszystkich sal jest w przytulnym klimacie, który tworzą ciepłe kolory ścian, drewniane meble, poduchy, nastrojowe oświetlenie i gustowne ozdoby.

5

4

6

7

8

9

10

Menu (wybrane pozycje)

Przekąski zimne:

- Węgorz wędzony w sosie miodowo-koprowym, podany na sałatce ze świeżych ogórków – 38,00 zł

- Rolada z suma w delikatnej galarecie z dwoma sosami – 9,00 zł

- Sielawa marynowana w zalewie babuni – 15,00 zł

Zupy:

- „Niedzielny” rosół z domowym makaronem – 12,00 zł

- Delikatny bulion z kawałkami sandacza i z kluseczkami francuskimi - 14,00 zł

- Barszcz czerwony z pierożkami mięsnymi – 13,00 zł

Dania drugie:

- Kaczka pieczona, sos śliwkowy z cydrem, modra kapusta, kluski śląskie z koperkiem – 39,00 zł

- Pierogi z łososiem i suszonymi pomidorami – 25,00 zł

- Filet z sandacza z patelni na liściach szpinaku z czosnkiem: 150 g – 30,00 zł, 200 g – 40,00 zł

Desery:

- Ciastko czekoladowe z kaszy manny – 7,00 zł

- Krucha szarlotka z gałką lodów waniliowych i sosem czekoladowym – 12,00 zł

Inne propozycje

Sałatki:

- Pikantna sałatka ziemniaczana z chrupiącymi kawałkami boczku i szpinakiem z czosnkiem, podana na ciepło – 18,00 zł

Dania wegetariańskie:

- Makaron tagliatelle ze świeżymi pomidorami i nutą bazylii – 21,00 zł

Zamówiłam: Filet z lina (150 g za 24,00 zł), puree ziemniaczane – 5,00 zł, różyczki kalafiora i brokułu z marchewką, polane gorącym masłem (6,00 zł) oraz bukiet surówek za 6,00 zł

Jednak na początek poprosiłam o czysty barszczyk (8,00 zł). Trochę przypominał mi w smaku ten gotowy z kartonu, ale w tym momencie było to najmniej ważne. Najważniejsze, że mnie świetnie rozgrzał, bo dzień był wyjątkowo mroźny. A potem był już lin. Fajne było to, że mogłam wybrać między smażonym, grillowanym, zapieczonym w śmietanie albo gotowanym na parze. Wybrałam na parze. Decyzja była trafna, gdyż ryba okazała się wyborna. Mięso miała soczyste, delikatne, a jednocześnie jędrne i łatwo odchodzące od skórki, prawie bez ości. Ze smakiem zjadłam też puree – puszyste i doskonale ciepłe. W tym towarzystwie najgorzej wypadły gotowane warzywa – rozgotowane i wodniste. Za to z przyjemnością zjadłam surówki – świeże i dobrze doprawione. Także pyszny był sos koperkowy (muślinowy i aromatyczny), który mogłam dobrać spośród trzech: chrzanowego, porowego i właśnie koperkowego – wszystkie po 5,00 zł.

13

Ach, zapomniałabym o czekadełku. Na „dzień dobry” podano bowiem bardzo apetyczną parę: swojski ciemny chleb z ziarnami oraz delikatną pastę z wędzonego pstrąga.

14

Obsługa dyskretna, miła i uczynna.

11

Moja ocena na liście rankingowej restauracji w Polsce to: 7,6.

POZNAJ Z POLĄ NEIS SĄSIADÓW POLSKI

Niemcy

flaga niemiec mala

Rosja

flaga-rosji-mala

Litwa

flaga-litwy-mala

Białoruś

flaga-bialorusi-mala
Niemcy Rosja Litwa Białoruś

Ukraina

flaga-ukrainy-mala

Słowacja

flaga-slowacji-mala

Czechy

flaga-czech-mala
 
Ukraina Słowacja Czechy  

Kontakt

Cała turystyczna Polska w jednym miejscu!

Dziennik turystyczno-kulinarny

Poznaj Polskę i jej sąsiadów z Polą Neis

E-mail: polaneis@polaneis.pl

WWW: polaneis.pl

www.beautifulpoland.eu

Sygn. akt I Ns Rej. Pr. 17/16 SO w Łodzi

Redakcja:

ul. Mazowiecka 54

96-330 Budy Zaklasztorne

Tel.: 514220640 

Fax: 46 8310290

Wydawca:

ul. Łagiewnicka 54/56, lok. 20/A/324

91-463 Łódź

Szukaj

Menu

tool