Do restauracji wchodzi się przez duży dziedziniec, na którym w sezonie działa ogródek letni. Środek restauracji to jedno obszerne pomieszczenie z ogromnym barem przy jednej ze ścian. We wnętrzu są łukowe stropy z cegieł, które wspierają betonowe filary. Wystrój restauracji jest klimatyczny nawiązujący do tradycji browarniczej: beczki, sztuczne pnącza chmielu oplatające filary czy fototapety przedstawiające szyszki chmielu. Meble są stylowe, solidne i wygodne. Jest też nowoczesny kącik z siedziskami i stolikiem z palet.
Menu (wybrane pozycje)
Przystawki:
- Grillowane oscypki z żurawiną - 12,00 zł
- Rydze w miodzie z bagietką - 15,00 zł
- Tatar wołowy (mieszany) z rucolą i pieczywem - 26,00 zł
Zupy:
- Codziennie dwie zupy/ kremy do wyboru - 8,00 zł/ 9,00 zł
Dania drugie:
- Piotrosz smażony z pesto, płatkami migdałowymi oraz ryż z warzywami - 36,00 zł
- Kotlet schabowy z kością, podany z ziemniakami puree i kapustą po góralsku - 19,00 zł
- Rolada wołowa z kluskami śląskimi i modrą kapustą - 28,00 zł
- Polędwiczka wieprzowa „sous vide” z szałwią i parmezanem, podana z ziemniakami francuskimi, sosem musztardowym oraz warzywami na parze - 32,00 zł
- Quattro pizza (Ser mozzarella, sos pomidorowy, oregano, lazur, camembert, oscypek, rucola ) - 23,00 zł
- Tagliatelle z szynką w sosie truflowym - 20,00 zł
Desery:
- Tarta z kajmakiem i słonecznikiem - 12,00 zł
- Lody smażone - 10,00 zł
- Suflet czekoladowy - 15,00 zł
Inne propozycje
Burgery Szefa Kuchni:
- Burger (100% wołowiny) / bułka ciemna, mix sałat, sosy, frytki - 18,00 zł
- Burger (100% wołowiny) / bułka ziemniaczana, mix sałat, sosy, ogórek, ser cheddar, bekon, cebula, frytki - 18,00 zł
Zamówiłam: Polędwicę z dorsza na parze z ziemniakami i mixem sałat - 27,00 zł
Walory smakowe dorsza są znane restauratorom, stąd ryba często pojawia się w menu wielu restauracji. Tym bardziej że dorsz nie wymaga wymyślnych technik – smakuje przygotowany zarówno na parze, jak i smażony. Jego delikatne, białe mięso znakomicie podkreślają aromatyczne sałatki. Ta podana w Żywieckiej była niezwykle barwna – tak dla oka, jak i dla smaku. Ale mięso dorsza mnie rozczarowało: było ciemne, zwarte i niezbyt miękkie, nie mówiąc już o delikatności. Być może był to jeden z gatunków spokrewnionych z dorszem atlantyckim, ale o tym wg mnie powinno się informować w menu.
Obsługa uśmiechnięta, rozmowna i sympatyczna.
Moja ocena na liście rankingowej restauracji w Polsce to: 7,6.
W pobliżu warto zobaczyć: