Opis lokalu
Restauracja dysponuje dwoma salami - restauracyjną i bankietową.
Sala restauracyjna jest nieduża, lecz dzięki częściowo podwyżonej podłodze w jednym z rogów sprawia wrażenie wygodnej i przestronnej. Taki efekt to także zasługa nowoczesnej i prostej stylistyki w wystroju wnętrza.
W sezonie można usiąść również na werandzie lub w letnim ogródku, z którego widać leżące naprzeciwko Termy.
Menu (wybrane propozycje)
Zupy:
- Rosół z makaronem – 12,00 zł
- Flaczki z pieczywem włoskim – 15,00 zł
Dania drugie:
- Stek wołowy świeży (makaron lub kopytka, ogórek) – 36,00 zł
- Wątróbka toksańska saute (drobiowa, na białym winie), może być podana z jabłkami, do wyboru makaron tagliatelle lub kopytka – 25,00 zł
- Pierogi z wody lub smażone (różne farsze), 5 lub 9 szt. – 12,00/21,00 zł
- Włoskie pierożki: grandtortellone „Porcini” (ricotta z kawałkami prawdziwków), 8 szt. – 18,00 zł
- Naleśniki z czekoladą i bitą śmietaną, 3 szt. – 15,00 zł
- Placki ziemniaczane z wołowiną i bolognese, śmietana, czosnek – 3 szt. (duże, świeżo tarte, nie są mrożone) – 21,00 zł
- Makaron świeży z kurczakiem, pieprz kolorowy, rucola, papryczka peperoni, mozzarella, sos (biały, pomidorowy, wino białe/czerwone) – 24,00 zł
Desery:
- Ciasto Appetito (własny wyrób) – 8,00 zł
- Krem lodowy śmietankowy z czekoladą (z zatopionymi ptysiami ze śmietanką) – 18,00 zł
Inne propozycje
Pizza:
- Pizza z prawdziwkami – duża (tradycyjna pizza Margheritta, borowiki na maśle z czosnkiem i cebulką, mozzarella, sos pomidorowy, oregano) – 55,00 zł
- Pizza indywidualna (własna kompozycja na bazie Margheritty) – 19,00 zł /duża, 24,00 zł + cena wg dodatków
Sałaty:
- Mix sałat (z kurczakiem lub łososiem), mozzarellą, pomidor cherry, zioła, oliwki, nasiona – 21,00 zł
Zamówiłam: Polędwicę z dorsza (saute) z kuskusem i sałatką za 32,00 zł
Na posiłek przyszło mi trochę poczekać - dobre 35 min. Jednak byłam na to przygotowana dzięki informacji na pierwszej stronie menu: „Większość potraw przygotowujemy od podstaw, dlatego trzeba chwilę poczekać na zamówione danie”. Poza tym przy składaniu zamówienia też mnie o tym uprzedzono.
Długi czas oczekiwania zrekompensowała za to smaczna potrawa. Do tego porcja była tak ogromna, że prawie nie mieściła się na talerzu. A na moje powątpiewanie, czy to wszystko zdołam zjeść usłyszałam: Co zostanie, zapakujemy na wynos.
Myślicie, że zostało? Ależ skąd! Po pierwsze byłam głodna jak wilk, a po drugie smakowało jak diabli.
Zacznę od ryby, bo ta była naprawdę pierwsza klasa. Przyrządzona na parze miała delikatne mięso otulone lekkim, białym sosem z nutą przypraw do ryb i owoców morza. Do tego idealnie sypka kasza. No i sałatka - niezwykle kolorowa i urozmaicona, z jędrną fasolką szparagową w roli głównej. Pycha! Jakby tego było mało, sałatkę można było sobie doprawić wedle własnego gustu przyprawami z zestawu znajdującego się na ladzie barowej. Co jeszcze? Do posiłku dołączono (gratis) dzban orzeźwiającej, z dodatkiem owoców i mięty wody niegazowanej.
A wszystko to w towarzystwie niezwykle sympatycznego i miłego właściciela.
Moja ocena na liście rankingowej restauracji w Polsce to: 8,9.
PS
Pochwały zebrało także danie (polędwiczki wieprzowe z kopytkami i ogórkiem kiszonym za 28,00 zł) zamówione przez osobę mi towarzyszącą.
- Przeczytaj także: