Na restaurację przystosowano jedno pomieszczenie, do którego wejście prowadzi wprost z holu na parterze budynku. W sezonie czynny jest także taras przylegający do lokalu. Wnętrze restauracji jest obszerne i wysokie, co podkreślają okna w jednej ze ścian. W wystroju zastosowano nowoczesne i oryginalne rozwiązania aranżacyjne nawiązujące charakterem do miejsca. Dobrze odnalazły się tutaj więc zimne kolory: biele, beże, szarości i czerń. Meble są proste i lekkie, jednobarwne, bez wzorów, wykonane z drewna i chromu. Ważnym elementem dekoracyjnym jest oświetlenie, które stanowią światła punktowe oraz lampy sufitowe.
Menu (wybrane pozycje)
Przystawki:
- Krupniok z cebulą i jabłkiem na grzance - 8,00 zł
- Delikatny ser brie w cieście filo z podgrzybkami - 19,00 zł
- Carpaccio z łososia - 23,00 zł
Zupy:
- Rosół z makaronem - 8,00 zł
- Żurek - 8,00 zł
- Krem z pomidorów - 12,00 zł
Dania drugie:
- Rolada śląska, modra kapusta, kluski - 36,00 zł
- Filet z kurczaka ze szpinakiem w cieście filo, sałatka wiosenna, sos jogurtowo-ziołowy - 24,00 zł
- Grillowana pierś z kurczaka, frytki, sałatka wiosenna - 17,00 zł
- Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą: kiełbasa, boczek, ziemniaki, cebula - 19,00 zł
- Pieczonki ze swojskim boczkiem i jajkiem sadzonym - 16,00 zł
Desery:
- Pucharek lodowy - 10,00 zł
- Szarlotka na ciepło z lodami - 12,00 zł
Inne propozycje
Pizza:
- Pollo: kurczak, kukurydza, papryka, mozzarella, sos - 23,00 zł
Zamówiłam: Dorsz duszony w jarzynach, dziki ryż (32,00 zł), oraz lemoniadę Pikantne mango za 8,00 zł
Zaserwowane danie wyglądało niezwykle malowniczo. Szybko się przekonałam, że było także bardzo smaczne i niezwykle lekkie. Dorsz miał mięciutkie, rozpływające się w ustach mięso, do tego świetny, aromatyczny sos z warzywami na półtwardo. Zestaw doskonale uzupełniał idealnie ugotowany ryż.
Ale prawdziwym hitem była lemoniada. Napój złożony z soku z owoców mango, wody mineralnej, kostek lodu i plasterków mango okazał się wyrafinowanym koktajlem, który doskonale orzeźwiał i gasił pragnienie. Zaś dodatek owocu papryczki chili sprawił, że także leciutko rozgrzewał. A podany przed posiłkiem również... wzmógł apetyt.
Obsługa młoda, sprawna i niezwykle sympatyczna.
Moja cena na liście rankingowej restauracji w Polsce to: 9,5.
***************************************************************************************************
Miło mi poinformować, że
Restauracji 10 Stopni
przyznałam (jak najbardziej subiektywne)
wyróżnienie:
Restauracja Miesiąca lipca 2017 roku
za bardzo udany start na rynku gastronomicznym, dobre jedzenie i miłą obsługę
Wyróżnienie Restauracja Miesiąca otrzymuje restauracja, spośród wszystkich, które w danym miesiącu odwiedziłam.
Pola Neis