Poznaj Polskę i
jej sąsiadów z Polą Neis 

Rekord Polski w liczbie odwiedzonych muzeów, restauracji i atrakcyjnych miejsc.
Polish English French German Italian Portuguese Russian Spanish
reklama1
reklama2
reklama3
reklama4
reklama5
reklama6
reklama7
reklama8
reklama9
r10
r11
r12
r13
r14 
r15 
r16 
r17 
 r18
r19 
 r20
r21 
 r22
 r24
 r25
 r26
 r27
r28 
r29 
r30 
r33 
SMAKI ŚWIATA

SMAKI ŚWIATA

smaki-male

 

Smaki świata tworzą smaki potraw regionów państw, które są odzwierciedleniem cech klimatycznych, uprawy roślin i upodobań narodów je zamieszkujących. Regionów, w których są popularne i których receptury przekazywane są nieraz z pokolenia na pokolenie. Świadczą nie tylko o upodobaniach, ale i kultywowaniu zwyczajów rodzinnych, regionu czy kraju. Są wyrazem walorów kuchni tradycyjnej i tej współczesnej, tworzonej pod wpływem teraźniejszych potrzeb i rozwoju turystyki.

W tej rubryce będę przybliżać przepisy potraw kultywujących dziedzictwo kulinarne regionów i tych, w których wyspecjalizowali się szefowie restauracji polskich i zagranicznych.

Przekazywać też będę dania mojej kuchni intuicyjnej.

Pola Neis


Kuchnia intuicyjna

kuchnia-intuicyjna-poli-neis
Gotuję z potrzeby serca, a nie przymusu. Długoletnie doświadczenie w prowadzeniu kuchni intuicyjnej sprawia, że moje potrawy wegetariańskie ( i nie tylko) mają niepowtarzalny smak. Inspirują mnie potrzeby organizmu. Moja kuchnia jest warsztatem twórczych, ciągłych poszukiwań nowych potraw. Każdy prezentowany przepis jest dobrze dopracowany – jednak z miejscem dla własnej pomysłowości w kreowaniu potraw nawet dla początkujących adeptów sztuki kulinarnej.

W ich przyrządzaniu pomaga mi moje kuchenne ABC, czyli …


Moje kuchenne ABC

ABC Pola Neis - foto małe
Jak się odżywiać, by być sytym, a przy tym czuć się lekko i zdrowo, i najważniejsze – aby przygotowanie posiłków nie zabierało dużo czasu? - Posiłki należy przyrządzać z produktów, które najlepiej smakują. Zawsze się sprawdzają warzywa, owoce, kasze (są zdrowe, tanie i smaczne), ryby i sporadycznie mięso (głównie drobiowe). - Główne danie trzeba zjeść około południa, najpóźniej do godz. 15.00 – wtedy jest najlepsze trawienie. - Po posiłku powinno…


Zamiast jeść na śniadanie kanapkę z wędliną wolę z twarożkiem. Tym bardziej że ser mogę zrobić sama. Ale nie tylko dlatego. Ser biały ma mnóstwo zalet, o których wiedziały nasze babcie i mamy, że min.: syci, jest  łatwo strawny, nawet bardziej od mleka czy sera żółtego, no i od wędlin. A jeśli zjemy chudy twaróg to nie przybędzie nam centymetrów w pasie. Do tego cebula, którą ponoć podawano niewolnikom budującym…

Do przygotowania klusek zainspirował mnie obiad zamówiony w pruszkowskiej restauracji Ucieranie Treści. Relacja tutaj: Restauracja Ucieranie Treści w Pruszkowie k. Warszawy. Co oznacza ta dziwna nazwa? Kluski – jak napisałam – okazały się dla mnie prawdziwą rewelacją – jakże inne niż kopytka albo pyzy. Puszyste, z lekko wyczuwalnymi płatkami owsianymi – bardzo subtelne. A skąd pomysł, aby znalazły się w menu? Odpowiedź znalazłam na stronie restauracji: „Zainspirowani stuletnią przeszłością tego…

Błonie to miasto w województwie mazowieckim, w powiecie warszawskim zachodnim, siedziba gminy miejsko-wiejskiej. To największe centrum logistyczne w kraju (prawie 1 mln metrów kwadratowych). Metry pracują na dochody gminy. Dlatego, jeśli ktoś nie był tutaj przez kilka lat, to z trudem przyjdzie mu poznać miasto. Niewątpliwy sukces gospodarczy miasta przełożył się na jego rozwój – w tym gastronomii. Jeszcze np. 10 lat temu był problem ze znalezieniem odpowiedniego miejsca na…

środa, 25 październik 2017 12:15

Zapraszamy na deser! Sernik puszysty

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Czarnkowie to jeden z producentów, których wyroby zdobyły certyfikaty Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Propozycja Spółdzielni na ciasto znalazła się w publikacji (w formacie PDF) opracowanej przez organizatorów Programu.  

środa, 25 październik 2017 11:58

Stek z polędwiczki wieprzowej z sosem czosnkowym

Stek to propozycja na obiad laureatów programu promocyjnego „Doceń polskie” zawarta w elektronicznej książce kucharskiej.

środa, 25 październik 2017 11:21

Krem z brokułów z grzankami i pastą feta

Krem jest jedną z inspiracji kulinarnych, którą dzielą się laureaci programu promocyjnego „Doceń polskie”. Więcej smacznych propozycji na każdą okazję zawiera e-book opracowany przez organizatorów tego przedsięwzięcia propagującego rodzimą żywność.

Tatar to jeden spośród  85 przepisów, które mieści książka kucharska programu „Doceń polskie” - propagującego rodzimą żywność. Publikacja w formacie PDF zawiera receptury na przystawki, zupy, dania główne oraz desery i napoje. Swoje propozycje zawarło w nim 23 producentów, których wyroby zdobyły certyfikaty Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”.

Rzadko kiedy coś rozwijało się tak dynamicznie, jak dzisiejsza niemiecka kuchnia gourmet. I to w najlepszym wydaniu! W ostatnich latach coraz więcej „młodych wilków” zasila szeregi najlepszych kucharzy, odciskając swój ślad w branży. Ich koncepcje sięgają od oszałamiających reinterpretacji prostych regionalnych klasyków po nowe kreacje z międzynarodową sygnaturą. Obecnie ponad 290 restauracji w Niemczech oferuje sztukę kulinarną na najwyższym poziomie, którą naprawdę warto odkryć.

piątek, 20 październik 2017 08:14

Włoszczyzna – królewski wybór

Gdy robimy wywar warzywny, zawsze kupujemy włoszczyznę – choć każde z warzyw wchodzących w jej skład możemy kupić oddzielnie. Jest podstawą bulionu, z którego gotujemy rosół, bazą do zup, sosów i do risotto. Skąd się wzięła włoszczyzna i dlaczego ten zestaw jest tak wyjątkowy?

środa, 18 październik 2017 09:49

Po obiadowe racuchy ziemniaczane Karola Okrasy

Niezjedzone ziemniaki, za dużo przygotowanego sosu, czy zbyt dużo kupionych warzyw – każdemu z nas zdarza się wyrzucać jedzenie. Według najnowszych danych niemal 35% Polaków przyznaje się, że zdarza im się wyrzucać żywność. Wśród produktów, które najczęściej lądują w koszu, są pieczywo i wędliny. Czy takie jedzenie można wcześniej uratować. Sposób na to zna Karol Okrasa

Strona 1 z 33

POZNAJ Z POLĄ NEIS SĄSIADÓW POLSKI

Niemcy

flaga niemiec mala

Rosja

flaga-rosji-mala

Litwa

flaga-litwy-mala

Białoruś

flaga-bialorusi-mala

Ukraina

flaga-ukrainy-mala

Słowacja

flaga-slowacji-mala

Czechy

flaga-czech-mala
Niemcy Rosja Litwa Białoruś Ukraina

Słowacja

Czechy