Rekord Polski w liczbie odwiedzonych muzeów, restauracji i atrakcyjnych miejsc.

środa, 18 październik 2017 09:12

Biała kiełbasa — zawsze przed południem

Bawarska biała kiełbasa. Bawarska biała kiełbasa. DZT.©München Tourismus/R. Haas

Biała kiełbasa wykonana z cielęciny i wieprzowiny z dodatkiem cebuli i świeżej pietruszki to z pewnością jeden z najsłynniejszych bawarskich specjałów.

Tradycyjnie kiełbasę tę parzy się we wrzątku i je przed południem, najlepiej ze słodką musztardą, zagryzając preclem i popijając pszenicznym piwem — rzecz jasna w jednym z wielu bawarskich ogródków piwnych. Obyczaj każe zjadać kiełbaskę bez osłonki, przy czym doświadczeni smakosze wysysają farsz na przemian z obu jej końców. Tylko osoby bez wprawy, zwłaszcza turyści, używają noża i widelca.

Wiadomość prasowa: Niemiecka Centrala Turystyki (DZT)

POZNAJ Z POLĄ NEIS SĄSIADÓW POLSKI

Niemcy

flaga niemiec mala

Rosja

flaga-rosji-mala

Litwa

flaga-litwy-mala

Białoruś

flaga-bialorusi-mala
Niemcy Rosja Litwa Białoruś

Ukraina

flaga-ukrainy-mala

Słowacja

flaga-slowacji-mala

Czechy

flaga-czech-mala
 
Ukraina Słowacja Czechy  

Kontakt

Cała turystyczna Polska w jednym miejscu!

Dziennik turystyczno-kulinarny

Poznaj Polskę i jej sąsiadów z Polą Neis

E-mail: polaneis@polaneis.pl

WWW: polaneis.pl

www.beautifulpoland.eu

Sygn. akt I Ns Rej. Pr. 17/16 SO w Łodzi

Redakcja:

ul. Mazowiecka 54

96-330 Budy Zaklasztorne

Tel.: 514220640 

Fax: 46 8310290

Wydawca:

ul. Łagiewnicka 54/56, lok. 20/A/324

91-463 Łódź

Szukaj

Menu

tool