Rekord Polski w liczbie odwiedzonych muzeów, restauracji i atrakcyjnych miejsc.

piątek, 12 grudzień 2014 09:06

Czeska Wigilia z grzybowym kubą

Grzybowy kuba Grzybowy kuba Archiwum Czech Specials agencji CzechTourism

Wigilia to dzień, w którym na stole pojawiają się tradycyjne, znakomite potrawy. Do nich należy staroczeska potrawa - grzybowy kuba (czes. houbovy kuba), szczególnie popularna w  południowych Czechach. Najlepiej przygotować ją z suszonych grzybów.

Dodatkowe informacje

  • SKŁADNIKI:

    400 g kaszy pęczak
    100 g smalcu
    2 duże cebule
    70 g suszonych grzybów
    4–6 ząbkówczosnku
    garść majeranku

    kminek
    sól
    pieprz

  • LICZBA PORCJI: Dla 6 osób
  • OPIS PRZYGOTOWANIA:

    Kaszę i grzyby płuczemy, moczymy na noc. Kaszę gotujemy w słonej wodzie na miękko, około 20 minut, odcedzamy i pozostawiamy, aby ociekła z wody. Grzyby odcedzamy, ugniatamy.
    Na smalcu podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy kminek, grzyby i krótko podduszamy. Dodajemy czosnek utarty z solą i świeżo zmielony pieprz, doprawiamy solą i majerankiem. Przekładmy do nasmarowanego smalcem naczynia i w piekarniku zapiekamy około 20 minut.

    Przepis dzięki:

    Anna Gruszczyńska

    www.czechtourism.com

POZNAJ Z POLĄ NEIS SĄSIADÓW POLSKI

Niemcy

flaga niemiec mala

Rosja

flaga-rosji-mala

Litwa

flaga-litwy-mala

Białoruś

flaga-bialorusi-mala
Niemcy Rosja Litwa Białoruś

Ukraina

flaga-ukrainy-mala

Słowacja

flaga-slowacji-mala

Czechy

flaga-czech-mala
 
Ukraina Słowacja Czechy  

Kontakt

Cała turystyczna Polska w jednym miejscu!

Dziennik turystyczno-kulinarny

Poznaj Polskę i jej sąsiadów z Polą Neis

E-mail: polaneis@polaneis.pl

WWW: polaneis.pl

www.beautifulpoland.eu

Sygn. akt I Ns Rej. Pr. 17/16 SO w Łodzi

Redakcja:

ul. Mazowiecka 54

96-330 Budy Zaklasztorne

Tel.: 514220640 

Fax: 46 8310290

Wydawca:

ul. Łagiewnicka 54/56, lok. 20/A/324

91-463 Łódź

Szukaj

Menu

tool