Wigilia to dzień, w którym na stole pojawiają się tradycyjne, znakomite potrawy. Do nich należy staroczeska potrawa - grzybowy kuba (czes. houbovy kuba), szczególnie popularna w południowych Czechach. Najlepiej przygotować ją z suszonych grzybów.
Wigilia to dzień, w którym na stole pojawiają się tradycyjne, znakomite potrawy. Do nich należy staroczeska potrawa - grzybowy kuba (czes. houbovy kuba), szczególnie popularna w południowych Czechach. Najlepiej przygotować ją z suszonych grzybów.
400 g kaszy pęczak
100 g smalcu
2 duże cebule
70 g suszonych grzybów
4–6 ząbkówczosnku
garść majeranku
kminek
sól
pieprz
Kaszę i grzyby płuczemy, moczymy na noc. Kaszę gotujemy w słonej wodzie na miękko, około 20 minut, odcedzamy i pozostawiamy, aby ociekła z wody. Grzyby odcedzamy, ugniatamy.
Na smalcu podsmażamy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy kminek, grzyby i krótko podduszamy. Dodajemy czosnek utarty z solą i świeżo zmielony pieprz, doprawiamy solą i majerankiem. Przekładmy do nasmarowanego smalcem naczynia i w piekarniku zapiekamy około 20 minut.
Przepis dzięki:
Anna Gruszczyńska
Cała turystyczna Polska w jednym miejscu!
Dziennik turystyczno-kulinarny
Poznaj Polskę i jej sąsiadów z Polą Neis
E-mail: polaneis@polaneis.pl
WWW: polaneis.pl
Sygn. akt I Ns Rej. Pr. 17/16 SO w Łodzi
Redakcja:
ul. Mazowiecka 54
96-330 Budy Zaklasztorne
Tel.: 514220640
Fax: 46 8310290
Wydawca:
ul. Łagiewnicka 54/56, lok. 20/A/324
91-463 Łódź