Przygotowany na bazie kopytek z soczewicy i płatków orkiszowych jest daniem szybkim i sycącym. Doda tyle energii co dwudaniowy obiad.
Poznaj Polskę i
jej sąsiadów z Polą Neis
Przygotowany na bazie kopytek z soczewicy i płatków orkiszowych jest daniem szybkim i sycącym. Doda tyle energii co dwudaniowy obiad.
- 8 szt. kopytek z soczewicy i płatków orkiszowych (przepis na kopytka jest tutaj: Kopytka z soczewicy i płatków orkiszowych)
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- plaster białego sera
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Dip:
- 2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
- 2 łyżeczki musztardy francuskiej
Kopytka kroimy w niezbyt grube paski. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Jajko roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy mąkę, rozkruszony ser i przyprawy. Wszystko mieszamy. Masę rozprowadzamy na kopytkach. Smażymy na średnim ogniu z obu stron na rumiano.
Jogurt mieszamy z musztardą, polewamy wierzch omletu. Możemy dodać kopczyk sałatki – np. z zielonych pomidorów lub surówki z pora.
Przeczytaj także:
- Niesamowite domowe placuszki