Poznaj Polskę i
jej sąsiadów z Polą Neis 

Rekord Polski w liczbie odwiedzonych muzeów, restauracji i atrakcyjnych miejsc.
Polish Czech English German Lithuanian Russian Slovak Ukrainian

Utworzono: 29.01.2017r.

Dla zabieganych - omlet kopytkowy

Sycący omlet. Sycący omlet.

Przygotowany na bazie kopytek z soczewicy i płatków orkiszowych jest daniem szybkim i sycącym. Doda tyle energii co dwudaniowy obiad.

kopytka3

  • SKŁADNIKI:

    - 8 szt. kopytek z soczewicy i płatków orkiszowych (przepis na kopytka jest tutaj: Kopytka z soczewicy i płatków orkiszowych)

    - 1 jajko kopytka

    - 2 łyżki mąki pszennej

    - plaster białego sera

    - sól, pieprz do smaku

    - 2 łyżki oleju rzepakowego

     

    Dip:

     

    - 2 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego

    - 2 łyżeczki musztardy francuskiej

  • CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 minut
  • OPIS PRZYGOTOWANIA:

    Kopytka kroimy w niezbyt grube paski. Wrzucamy na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Jajko roztrzepujemy trzepaczką, dodajemy mąkę, rozkruszony ser i przyprawy. Wszystko mieszamy. Masę rozprowadzamy na kopytkach. Smażymy na średnim ogniu z obu stron na rumiano.

    Jogurt mieszamy z musztardą, polewamy wierzch omletu. Możemy dodać kopczyk sałatki  – np. z zielonych pomidorów lub surówki z pora. 

    Przeczytaj także:

     - Niesamowite domowe placuszki

     

POZNAJ Z POLĄ NEIS SĄSIADÓW POLSKI

Niemcy

flaga niemiec mala

Rosja

flaga-rosji-mala

Litwa

flaga-litwy-mala

Białoruś

flaga-bialorusi-mala

Ukraina

flaga-ukrainy-mala

Słowacja

flaga-slowacji-mala

Czechy

flaga-czech-mala
Niemcy Rosja Litwa Białoruś Ukraina

Słowacja

Czechy