Rekord Polski w liczbie odwiedzonych muzeów, restauracji i atrakcyjnych miejsc.

środa, 27 wrzesień 2017 06:35

Gęsina nie tylko na św. Marcina, czyli co warto wiedzieć o gęsinie

Danie laureatów konkursu Gęsina nie tylko na św. Marcina. Danie laureatów konkursu Gęsina nie tylko na św. Marcina. Adventure Media

Walory smakowe, wysoka zawartość białka, bogactwo składników mineralnych i witamin, a także umiarkowana zawartość tłuszczu dobrej jakości - to najważniejsze zalety gęsiny. Do sięgania po nią zachęcali organizatorzy II Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego „Gęsina nie tylko na św. Marcina”, który odbył się w sierpniu w Pabianicach. Dietetyk Katarzyna Szatkowska przybliża cenne informacje na temat mięsa z gęsi.

Katarzyna Szatkowska

Katarzyna Szatkowska

 

Festiwal kulinarny z gęsiną w roli głównej odbył się 19 sierpnia br. w Pabianicach. Jego organizatorami byli Wiesław Bober (pomysłodawca konkursu) i Fabryka Wełny Hotel & SPA w Pabianicach. W ramach II Ogólnopolskiego Festiwalu Kulinarnego „Gęsina nie tylko na św. Marcina” odbył się m.in. konkurs kulinarny - 12 duetów przygotowało dania z gęsiny. Najlepszym zespołem okazali się Bartłomiej Kornacki i Przemysław Gościniak z Restauracji Warszawskiej (Hotel Centrum Sosnowiec). Jednym z patronów merytorycznych wydarzenia był Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”, w ramach którego propagowana jest rodzima żywność wysokiej jakości i jej wytwórcy. Z myślą o festiwalu dietetyk Katarzyna Szatkowska przygotowała prezentację „Wartość żywieniowa gęsiny”. O czym warto pamiętać sięgając po gęsinę? Zapraszamy do zapoznania się z zestawem cennych informacji na temat mięsa z gęsi.

I. Gęsina w jadłospisie

W mowie potocznej słowo „dieta” utożsamiamy z pewnymi ograniczeniami, na które decydujemy się, by pozbyć się zbędnych kilogramów (stąd wyrażenia: „przejść na dietę”, „dieta cud”, czy „tego nie zjem, jestem na diecie”). Tymczasem dieta oznacza sposób żywienia, a zbilansowana dieta to żywienie dostarczające wszystkich potrzebnych składników odżywczych w odpowiednich proporcjach i stosownym czasie. - Poprawnie ułożona dieta pozwala zachować dobre zdrowie i samopoczucie oraz zgrabną sylwetkę. Utrata kilogramów, czy zachowanie szczupłej sylwetki powinny być pochodną naszych wyborów żywieniowych, a nie celem samym w sobie - przypomina Katarzyna Szatkowska, dietetyk i specjalista prawa żywieniowego z Centrum Znakowania Żywności. - Zbilansowana dieta opiera się na trzech filarach: różnorodności, bilansie energetycznym (indywidualnym dla każdej osoby) oraz regularności. Kluczem jest umiar: błędem jest zupełne wyeliminowanie mięsa z diety, ale monodieta oparta głównie na mięsie także nie jest rozsądnym wyborem - dodaje K. Szatkowska.

II. Ile tłuszczu jest w gęsinie?

Mięso to zawiera bardzo dużo (aż 23%!) dobrej jakości białka (tak cenionego zwłaszcza przez sportowców), a także cenne witaminy i składniki mineralne. Porównywanie informacji o zawartości tłuszczu w dowolnym rodzaju mięsa nie jest wcale łatwe. Różne elementy mięsa charakteryzuje bardzo różna wartość odżywcza, przede wszystkim w zakresie zawartości tłuszczu. Dla przykładu: porcja szynki wieprzowej (100 g) może zawierać niecałe 3 g tłuszczu, ale taka sama ilość karkówki wieprzowej dostarcza ponad  20 g tego składnika. - Podobnie jest z gęsiną: wartość odżywcza poszczególnych elementów może dość znacznie się od siebie różnić. Mięso z ud gęsi (bez skóry) jest pod względem zawartości tłuszczu zbliżone do mięsa kaczki (ok. 7%), ale pierś jest niemal dwa razy chudsza; po obróbce termicznej często staje się twarda, co jest cechą charakterystyczną dla „chudych” mięs. Przytoczone dane pochodzą z baz zagranicznych. W Polsce niestety wciąż brakuje sprawdzonych danych analitycznych dotyczących wartości odżywczych najpopularniejszych elementów gęsiny - zaznacza K. Szatkowska.

III. Ze skórą czy bez?

Na to pytanie każdy musi sobie odpowiedzieć sam. Katarzyna Szatkowska przypomina jednak, że 100 g mięsa ze skórą zawiera 371 kcal oraz ok. 33-34 g tłuszczu. Natomiast ta sama porcja mięsa bez skóry dostarcza 161 kcal i 7 g tłuszczu.

IV. Właściwy sposób przygotowania gęsiny

- Z punktu widzenia dietetyka, najkorzystniejszymi metodami obróbki gęsiny są pieczenie, grillowanie i duszenie. Nie zachęcam natomiast do smażenia gęsi w głębokim tłuszczu - mówi Katarzyna Szatkowska.

V. Z jabłkiem czy żurawiną?

- Mięso gęsi najlepiej łączyć z kaszami, warzywami i produktami pełnoziarnistymi. Świetnie sprawdzą się również lekkie dressingi oraz bakalie (do nadziewania) - wylicza K. Szatkowska. W kontekście gęsiny warto także przypomnieć, że żelazo (zawarte także w tym mięsie) jest lepiej przyswajalne „w towarzystwie” produktów bogatych w wit. C.  - Z tego względu zachęcam do posypywania gęsiny np. natką pietruszki - poleca dietetyk. Żurawina to kolejny produkt często łączony z gęsiną. Katarzyna Szatkowska radzi jednak, by w tym przypadku mieć na uwadze wysoką zawartość cukru w suszonych owocach.

Tekst i fot.: Adventure Media 

 

POZNAJ Z POLĄ NEIS SĄSIADÓW POLSKI

Niemcy

flaga niemiec mala

Rosja

flaga-rosji-mala

Litwa

flaga-litwy-mala

Białoruś

flaga-bialorusi-mala
Niemcy Rosja Litwa Białoruś

Ukraina

flaga-ukrainy-mala

Słowacja

flaga-slowacji-mala

Czechy

flaga-czech-mala
 
Ukraina Słowacja Czechy  

Kontakt

Cała turystyczna Polska w jednym miejscu!

Dziennik turystyczno-kulinarny

Poznaj Polskę i jej sąsiadów z Polą Neis

E-mail: polaneis@polaneis.pl

WWW: polaneis.pl

www.beautifulpoland.eu

Sygn. akt I Ns Rej. Pr. 17/16 SO w Łodzi

Redakcja:

ul. Mazowiecka 54

96-330 Budy Zaklasztorne

Tel.: 514220640 

Fax: 46 8310290

Wydawca:

ul. Łagiewnicka 54/56, lok. 20/A/324

91-463 Łódź

Szukaj

Menu

tool