Poznaj Polskę i
jej sąsiadów z Polą Neis 

Rekord Polski w liczbie odwiedzonych muzeów, restauracji i atrakcyjnych miejsc.
Polish Czech English German Lithuanian Russian Slovak Ukrainian
reklama1
reklama2
reklama3
reklama4
reklama5
reklama6
reklama7
reklama8
reklama9
r10
r11
r12
r13
r14 
r15 
r16 
r17 
 r18
r19 
 r20
r21 
 r22
 r24
 r25
 r26
 r27
r28 
r29 
r30 
r33 

Utworzono: 08.12.2017r.

Kaczka pieczona z nadzieniem. Uroczyste bożonarodzeniowe danie Czechów

Kaczka pieczona z nadzieniem. Uroczyste bożonarodzeniowe danie Czechów Autor: CzechTourism.

Nasza kuchnia oferuje wiele interesujących specjałów, które z całą pewnością zasługują na wzmiankę. Trzeba jednak koniecznie wspomnieć o pieczonym drobiu, który był i nadal jest uroczystym daniem przyrządzanym w czeskiuch kuchniach. Stąd też przepis na pieczoną kaczkę z nadzieniem. Według tego samego przepisu można również przygotować pieczonego kurczaka, gęś czy indyka, w zależności od tego, co Państwu bardziej smakuje. Nadzienie do drobiu i mięsa pieczonego składa się z reguły z białej bułki i jajek; czasem dodaje się migdały, kwiat muszkatołowy i zioła.

 

Kaczka pieczona z nadzieniem

Porcja dla 4-6 osób:

• kaczka

• sól, kminek i woda

Nadzienie:

• 3–4 bułki lub inne jasne pieczywo

• 3 jajka

• 100 g bekonu

• 50 g cebuli

• 30 g mąki miałkiej

• 0,1 l mleka lub śmietany

• sól, pieprz, czosnek, majeranek

1. Kaczkę opłucz, osusz i nafaszeruj nadzieniem. Zepnij otwór szpilami kuchennymi lub zaszyj. Dobrze posól, posyp kminkiem i zapiekaj w brytfannie pod przykryciem.

2. Przygotowanie nadzienia:

Pokrój bułkę w kostkę, namocz bułkę w niewielkiej ilości mleka lub śmietany. Masę połącz z rozkłóconymi jajkami, upieczoną słoniną, podsmażoną cebulką i czosnkiem. W razie potrzeby oprósz mąką, dopraw majerankiem, pieprzem, solą i dodaj posiekaną nać pietruszki.

3. Kaczkę piecz powoli. Podczas pieczenia kilka razy nakłuj skórę widelcem, aby mógł wyciec tłuszcz. Pod koniec piecz kaczkę bez przykrycia, aby była bardziej chrupiąca skórka.

4. Regularnie odlewaj tłuszcz podczas pieczenia.

Przygotuj sos:

Wytopiony sos o brązowo-czerwonym kolorze podlej silnym wywarem i zagotuj. Rozgotuj w sosie wszystkie resztki przypieczonego mięsa zeskrobane ze ścian brytfanny.

 

Przepis dzięki uprzejmości: Anny Gruszczyńskiej, Czeska Centrala Ruchu Turystycznego – CzechTourism


 

POZNAJ Z POLĄ NEIS SĄSIADÓW POLSKI

Niemcy

flaga niemiec mala

Rosja

flaga-rosji-mala

Litwa

flaga-litwy-mala

Białoruś

flaga-bialorusi-mala

Ukraina

flaga-ukrainy-mala

Słowacja

flaga-slowacji-mala

Czechy

flaga-czech-mala
Niemcy Rosja Litwa Białoruś Ukraina

Słowacja

Czechy