Kaczka pieczona z nadzieniem
Porcja dla 4-6 osób:
• kaczka
• sól, kminek i woda
Nadzienie:
• 3–4 bułki lub inne jasne pieczywo
• 3 jajka
• 100 g bekonu
• 50 g cebuli
• 30 g mąki miałkiej
• 0,1 l mleka lub śmietany
• sól, pieprz, czosnek, majeranek
1. Kaczkę opłucz, osusz i nafaszeruj nadzieniem. Zepnij otwór szpilami kuchennymi lub zaszyj. Dobrze posól, posyp kminkiem i zapiekaj w brytfannie pod przykryciem.
2. Przygotowanie nadzienia:
Pokrój bułkę w kostkę, namocz bułkę w niewielkiej ilości mleka lub śmietany. Masę połącz z rozkłóconymi jajkami, upieczoną słoniną, podsmażoną cebulką i czosnkiem. W razie potrzeby oprósz mąką, dopraw majerankiem, pieprzem, solą i dodaj posiekaną nać pietruszki.
3. Kaczkę piecz powoli. Podczas pieczenia kilka razy nakłuj skórę widelcem, aby mógł wyciec tłuszcz. Pod koniec piecz kaczkę bez przykrycia, aby była bardziej chrupiąca skórka.
4. Regularnie odlewaj tłuszcz podczas pieczenia.
Przygotuj sos:
Wytopiony sos o brązowo-czerwonym kolorze podlej silnym wywarem i zagotuj. Rozgotuj w sosie wszystkie resztki przypieczonego mięsa zeskrobane ze ścian brytfanny.
Przepis dzięki uprzejmości: Anny Gruszczyńskiej, Czeska Centrala Ruchu Turystycznego – CzechTourism