Rekord Polski w liczbie odwiedzonych muzeów, restauracji i atrakcyjnych miejsc.

wtorek, 23 styczeń 2018 13:50

Kotlety ziemniaczane z kurkumą

Kto i kiedy odkrył, że pod zielonym krzaczkiem znajdują się bulwy, które na surowo są niejadalne, ale po ugotowaniu znakomite, tak do końca nie wiadomo. Wiadomo jednak, że u nas już w XV w. słyszano o ziemniakach. Wtedy nadawano im nazwy „perki”, „pyry” – bo wiedziano, że pochodzą z Peru, mówiono też „amerykany”, bo z Ameryki. Nawet worek tych „amerykanów” przysłał Jan III Sobieski najdroższej Marysieńce, by je rozmnożyła w ogrodach wilanowskich, ale przyjęto je z nieufnością. Dopiero niejaki Łaba z Nowolipek wziął się do ich uprawy i zaczął je dostarczać na stoły magnackie. Za Sasów ziemniaki powędrowały pod strzechy, a za króla Stasia…, pędzono z nich wódkę.

Wreszcie w polskim jadłospisie stały się podstawą wyżywienia. Cieszą się też dobrą opinią wśród żywieniowców. Ale… jadamy ich za dużo. Ziemniaki mają bowiem także i siarkę, której związki, gdy są w nadmiarze – rozdymają żołądki. Ale możemy temu trochę zapobiec dodając do dań ziemniaczanych odpowiednie przyprawy – np. kurkumę. Kurkuma bowiem może pomagać przy wzdęciach i nadmiernych gazach, zespole jelita drażliwego, grypie żołądkowej, biegunce, wrzodach żołądkowych spowodowanych bakterią H. pylori.

Kotlety ziemniaczane są delikatne i puszyste w środku, z wierzchu cudownie chrupiące. Nadają się do spożycia zarówno na ciepło (np. z surówką z buraczków i cebuli), jak i na zimno.

 

Dodatkowe informacje

  • SKŁADNIKI:

    - ½ kg ziemniaków

    - 2 jajka

    - 5 łyżek mąki pszennej

    - 1 łyżka kurkumy mielonej

    - 1 łyżka pieprzu czarnego mielonego

    - 1 łyżka suszonego majeranku

    - ½ łyżki mielonego kminku

    - sól do smaku

    - 6 łyżek bułki tartej

    - 2 łyżki nasion sezamu

    - olej rzepakowy do głębokiego smażenia

  • OPIS PRZYGOTOWANIA:

    Ziemniaki myjemy, osuszamy, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Z ugotowanych ucieramy puree ziemniaczane (możemy dodać trochę masła i mleka lub śmietany). Do masy dodajemy jajka, mąkę i przyprawy. Wszystko razem wyrabiamy rękami. Ciasto ma być luźniejsze niż na kopytka. Do miski dajemy bułkę tartą i sezam – mieszamy. Z ciasta formujemy kotlety, obtaczamy w mieszance z bułki i sezamu. Smażymy na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Wykładamy na papierowy ręcznik, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

POZNAJ Z POLĄ NEIS SĄSIADÓW POLSKI

Niemcy

flaga niemiec mala

Rosja

flaga-rosji-mala

Litwa

flaga-litwy-mala

Białoruś

flaga-bialorusi-mala
Niemcy Rosja Litwa Białoruś

Ukraina

flaga-ukrainy-mala

Słowacja

flaga-slowacji-mala

Czechy

flaga-czech-mala
 
Ukraina Słowacja Czechy  

Kontakt

Cała turystyczna Polska w jednym miejscu!

Dziennik turystyczno-kulinarny

Poznaj Polskę i jej sąsiadów z Polą Neis

E-mail: polaneis@polaneis.pl

WWW: polaneis.pl

www.beautifulpoland.eu

Sygn. akt I Ns Rej. Pr. 17/16 SO w Łodzi

Redakcja:

ul. Mazowiecka 54

96-330 Budy Zaklasztorne

Tel.: 514220640 

Fax: 46 8310290

Wydawca:

ul. Łagiewnicka 54/56, lok. 20/A/324

91-463 Łódź

Szukaj

Menu

tool