Świetna jednogarnkowa potrawa. Nadaje się zarówno na obiad, jak i kolację.
Poznaj Polskę i
jej sąsiadów z Polą Neis
Świetna jednogarnkowa potrawa. Nadaje się zarówno na obiad, jak i kolację.
- 3 cebule
- 30 dag kiełbasy
- 2 papryki (żółta i czerwona)
- 2 duże pomidory
- 1 średnia cukinia
- 1 słodko-kwaśne jabłko
- 10 dag świeżych grzybów (najlepiej maślaków) lub suszonych (uprzednio przez noc namoczonych w wodzie i uduszonych)
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka cukru
- 1 szklanka bulionu
Przyprawy: po płaskiej łyżeczce soli, pieprzu czarnego, papryki czerwonej.
Cebulę, kiełbasę, paprykę (wpierw przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne), cukinię i jabłko (obrane ze skórki), grzyby (oczyszczone) pokroić w kostkę.
Cebulę z dodatkiem cukru zeszklić z na rozgrzanym oleju rzepakowym. Dodać kiełbasę, podsmażyć. Wrzucić grzyby - krótko podsmażyć. Dodać paprykę, cukinię, jabłko, pomidory – całość dusić, aż papryka lekko zmięknie. Podlać szklanką bulionu, dodać czosnek roztarty z odrobiną soli, przyprawy: resztę soli, pieprz, paprykę, ewentualnie kilka kropli maggi. Dusić ok. 10 minut na wolnym ogniu.
Taki miszmasz smakuje zarówno z pajdą gruboziarnistego ciemnego chleba, kluskami lanymi lub pokrojonymi w paski zwiniętymi w rulon naleśnikami (które np. zostały nam z obiadu z poprzedniego dnia).