Poznaj Polskę i
jej sąsiadów z Polą Neis 

Rekord Polski w liczbie odwiedzonych muzeów, restauracji i atrakcyjnych miejsc.
Polish Czech English German Lithuanian Russian Slovak Ukrainian

Utworzono: 30.08.2017r.

Makaron od kuchni

Makaron od kuchni Autor: Newsrm

Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego życia, dla innych jest jedynie dodatkiem do przygotowywanych dań. Chodzi o makaron, który występuje niemalże pod każdą szerokością geograficzną i przygotowuje się go na niezliczoną liczbę sposobów. Warto wiedzieć, jak wygląda proces jego produkcji, zanim trafi na sklepowe półki a potem na nasz stół

Makaron przygotowuje się około 8-10 godzin, z czego przeważającą część stanowi suszenie (około 7-8 godzin). W przypadku niektórych polskich firm, zaczyna się w laboratorium, w którym badane są surowce. Dzięki temu producenci mają pewność, że spełniają wysokie wymagania jakościowe, a my będziemy jedli makaron ze smakiem.

Makaronowa święta trójca

Zacznijmy od składników. Do produkcji makaronu niezbędne są trzy najlepszej jakości surowce: pszenna kasza makaronowa, semolina czyli kaszka z pszenicy durum oraz woda. Z kolei do przygotowania tzw. makaronu jajecznego używa się jeszcze pasteryzowaną i schłodzoną masę jajową. Semolina sprawia, że makaron nie rozgotowuje się, żółtka jaja kurzego dostarczają tłuszczu, a dzięki białkom jest on odpowiednio sprężysty i elastyczny. Czasem do makaronu dodaje się także inne składniki, które poprawiają jego walory odżywcze, takie jak np. błonnik.

Badanie makaronu

Zanim składniki makaronu trafią do hali produkcyjnej, badane są w laboratorium. Z racji używania podczas cyklu produkcyjnego masy jajowej, która jest niczym innym jak rozmąconym jajem kurzym poddanym procesowi pasteryzacji, zostaje on badany pod kątem mikrobiologicznym oraz fizykochemicznym – relacjonuje Joanna Karbowiak, prokurent w firmie Czanieckie Makarony Sp. z o.o. Badania mikrobiologiczne zapewniają użycie do produkcji najlepszej jakości masy jajecznej a badania fizykochemiczne wskazują, w jakich proporcjach mieszać składniki, aby np. makaron 5-jajeczny miał faktycznie 5 jaj na 1 kg mąki – dodaje Joanna Karbowiak.

W fabryce wielbicieli pasty

Wyselekcjonowane składniki są automatycznie dozowane w odpowiednich proporcjach do mieszarek, w którym mieszane jest ciasto na makaron. Stamtąd ciasto podawane jest na walce lub matrycę, dzięki którym przybiera właściwy kształt: krajanki, nitek czy form liter, gwiazdek lub tzw. bączków.

Uformowany makaron zostaje podsuszony w wysokiej temperaturze w urządzeniu zwanym trabato po to, aby formy nie sklejały się miedzy sobą. Następnym krokiem jest suszenie makaronu w suszarniach stacjonarnych lub przesypowych, w zależności od asortymentu. Gdy makaron osiągnie odpowiednią wilgotność, zostaje przekazany do działu pakowania. Następnie, w zależności od asortymentu, pakuje się go ręcznie lub automatycznie.

Wyprodukowany makaron zostaje również poddany badaniom mikrobiologicznym oraz kontroli zawartych w nim jaj pod kątem zawartości tłuszczu i wilgotności. Sprawdzane są również walory organoleptyczne makaronu, przed i po ugotowaniu tj. smak, zapach, konsystencja i barwa.

Dopiero po tych wszystkich badaniach, produkt może zostać wprowadzony do sprzedaży. – tłumaczy Joanna Karbowiak. Zatem do Klienta trafia makaron nie dość, że wyprodukowany z surowców najwyższej jakości, produkowany w należytych warunkach higienicznych, to również badany w gotowej formie – dodaje.

Gotowe przebadane paczki makaronu pakuje się do kartonów i rozwozi po całym kraju. Smakoszom tego produktu pozostaje tylko wybrać spośród wielu kształtów, kolorów i smaków. Wybór z pewnością dla większości bywa prostszy niż proces samej produkcji makaronu.

 

 

 

Wiadomość prasowa: Newsrm

POZNAJ Z POLĄ NEIS SĄSIADÓW POLSKI

Niemcy

flaga niemiec mala

Rosja

flaga-rosji-mala

Litwa

flaga-litwy-mala

Białoruś

flaga-bialorusi-mala

Ukraina

flaga-ukrainy-mala

Słowacja

flaga-slowacji-mala

Czechy

flaga-czech-mala
Niemcy Rosja Litwa Białoruś Ukraina

Słowacja

Czechy