Rekord Polski w liczbie odwiedzonych muzeów, restauracji i atrakcyjnych miejsc.

wtorek, 01 marzec 2016 12:37

Na co czekają Włoszki? Mimoza i... Farfalle z homarcami i cukinią

Farfalle z homarcami i cukinią. Farfalle z homarcami i cukinią. newsrm.tv

Już niebawem 8 marca, Dzień Kobiet. W Polsce przyjęło się, że w tym dniu kobiety obdarowuje się upominkami. Nie inaczej jest w gorącej Italii. Na co czekają piękne Włoszki?

Za sprawą bukiecików mimoz w Dniu Kobiet włoskie ulice nabierają żółtego koloru. To właśnie tymi kwiatami obdarowuje się Włoszki. By podkreślić wyjątkowość święta, mężczyźni bardzo często wpinają sobie w klapę marynarki kilka gałązek tej roślinki.  Dlaczego to właśnie te kwiaty wręcza się 8 marca? Przepiękne i delikatne mimozy symbolizują kobiecą delikatność i niewinność. Jednak ze względu na to, że roślina przystosowuje się do różnych, nawet tych najtrudniejszych warunków, symbolizuje także autonomię i wolność, która jest dla Włoszek niezwykle istotna.

Bez względu jednak na to w jakiej części świata się znajdujemy zawsze dobrym pomysłem jest przygotowanie dla ukochanej pysznej kolacji. Barilla przychodzi z pomocą zabieganym, a czasem zagubionym pomiędzy kuchennymi półkami mężczyznom. Propozycja dania na uroczystą kolację jest niezwykle prosta, a gwarantuje efekt wow. Poniżej lista składników do przygotowania wyjątkowej kolacji dla dwóch osób.

FARFALLE Z HOMARCAMI I CUKINIĄ

Składniki:

Makaron Farfalle Barilla 200 g

Pomidorki koktajlowe 100 g

Śmietana 50 g

Homarce/krewetki tygrysie 6 sztuk

Cukinie 1 sztuka

Szalotka 1 sztuka

Brandy 1 mała szklanka

Oliwa z oliwek Extra Vergine 2 łyżki

Natka pietruszki 1 łyżka

Czerwona sałata radicchio 1 wiązka

Sól do smaku

Pieprz biały do smaku

Przygotowanie:

1.  Zagotuj dużą ilość wody na makaron. Nie musisz dodawać oleju, ani oliwy, dzięki pszenicy durum makaron Barilla  nie skleja się podczas gotowania. Wodę posól dopiero, gdy zacznie wrzeć

2.  Pokrój drobno szalotkę i zeszklij na patelni z dwiema łyżkami oliwy. Dodaj homarce przekrojone wzdłuż, wlej brandy i poczekaj aż odparuje. Kiedy homarce staną się białe zdejmij je z patelni i odłóż na talerz.

3.  Dodaj na patelnię pokrojone pomidorki koktajlowe i duś przez 4 minuty. Wrzuć makaron do gotowania.

4.  Na oddzielnej patelni podsmaż z solą i z oliwą cukinie pokrojone w paski. Po dwóch minutach przełóż cukinie na patelnię z pomidorkami.

5. Wlej śmietanę i dodaj z powrotem homarce, dodaj sałatę pokrojoną w cienkie paski. Dodaj soli i pieprzu do smaku.

6.  Odcedź makaron kiedy będzie al dente i przełóż na patelnię. Posyp świeżo posiekaną natką pietruszki i wymieszaj.

7.  Gotowe! Możesz podawać!

Wiadomość prasowa: newsrm.tv

POZNAJ Z POLĄ NEIS SĄSIADÓW POLSKI

Niemcy

flaga niemiec mala

Rosja

flaga-rosji-mala

Litwa

flaga-litwy-mala

Białoruś

flaga-bialorusi-mala
Niemcy Rosja Litwa Białoruś

Ukraina

flaga-ukrainy-mala

Słowacja

flaga-slowacji-mala

Czechy

flaga-czech-mala
 
Ukraina Słowacja Czechy  

Kontakt

Cała turystyczna Polska w jednym miejscu!

Dziennik turystyczno-kulinarny

Poznaj Polskę i jej sąsiadów z Polą Neis

E-mail: polaneis@polaneis.pl

WWW: polaneis.pl

www.beautifulpoland.eu

Sygn. akt I Ns Rej. Pr. 17/16 SO w Łodzi

Redakcja:

ul. Mazowiecka 54

96-330 Budy Zaklasztorne

Tel.: 514220640 

Fax: 46 8310290

Wydawca:

ul. Łagiewnicka 54/56, lok. 20/A/324

91-463 Łódź

Szukaj

Menu

tool