Składniki na 12 porcji:
3 średnie jabłka
3 jajka
1/3 kostki sera białego półtłustego
1,5 szklanki mąki
3 czubate łyżki kaszy manny błyskawicznej
½ dużego kubka jogurtu naturalnego typu greckiego
½ szklanki oleju rzepakowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
1 cukier waniliowy
szczypta soli
2 łyżki konfitury malinowej, wiśniowej lub innej
Przygotowanie:
Jabłka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i ścieramy ze skórką na tarce o grubych oczkach, wkruszamy biały ser, dodajemy cynamon, mieszamy. Jajka roztrzepujemy trzepaczką z jogurtem (2 czubate łyżki zostawiamy do dekoracji), trzema łyżkami oleju rzepakowego. Dodajemy mąkę, kaszę mannę, cukier, proszek do pieczenia, sól – mieszamy. Do masy wsypujemy jabłka, mieszamy. Na patelni rozgrzewamy tzw. głęboki olej, nakładamy drewnianą łyżką porcje ciasta (2 łyżki na jeden placek). Smażymy. Gdy brzegi placków się zarumienią, przekładamy na drugą stronę. Chwilę pieczemy. Racuchy zdejmujemy z patelni i układamy na papierowy ręcznik, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Przekładamy na talerz, dekorujemy kleksem jogurtu i konfiturą, na wierzchu można ułożyć kilka orzechów włoskich.