Poznaj Polskę i
jej sąsiadów z Polą Neis 

Rekord Polski w liczbie odwiedzonych muzeów, restauracji i atrakcyjnych miejsc.
Polish Czech English German Lithuanian Russian Slovak Ukrainian

Utworzono: 25.09.2014r.

Obiad w prawie 10 min

Zdrowy, szybki i prosty posłlek. Zdrowy, szybki i prosty posłlek.

 

Nieraz zwyczajnie nie mamy czasu albo ochoty na sporządzenie porządnego obiadu. Bywa też, że zaglądając do lodówki stwierdzamy, że zapomnieliśmy o tym czy tamtym i z posiłku nici. A jeść się chce i na dodatek przydałoby się coś ciepłego. Wtedy wystarczy trochę kreatywności i niemożliwe stanie się możliwe. Sami też się zdziwimy, że prawie z niczego możemy przyrządzić coś fajnego nie poświęcając temu zbyt dużo czasu.

Ostatnio mając taką sytuację, przyparta do muru, musiałam błyskawicznie coś wymyślić. 

 

  • SKŁADNIKI:

     

    - 8 czubatych łyżek płatków owsianych górskich

    - ok. ¾ szklanki przegotowanej gorącej wody

    - średnia cukinia (może być zielony ogórek, bakłażan lub dynia)

    - 2 duże pomidory

    - 4 łyżki oleju rzepakowego

    - przyprawy - do smaku: maggi, pieprz ziołowy, czerwona sypka papryka, ewentualnie oregano lub bazylia

    - po kilka orzechów laskowych, rodzynek lub suszonych śliwek 

     

  • LICZBA PORCJI: Dla 2 osób
  • CZAS PRZYGOTOWANIA: 15 minut
  • OPIS PRZYGOTOWANIA:

     

    Płatki owsiane wsypujemy do miseczki i zalewamy gorącą wodą nieco - ok. 2 milimetry - powyżej płatków, odstawiamy do napęcznienia. Cukinię płuczemy, obieramy ze skórki (jeśli bakłażan, to nie obieramy, a przed smażeniem solimy, aby puścił sok, odcedzamy na sicie lub durszlaku, a następnie szybko spłukujemy i suszymy na papierowym ręczniku ) i kroimy w grubą kostkę. Pomidory (możemy wpierw sparzyć wrzątkiem i obrać skórkę) kroimy w słupki. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cukinię i lekko podsmażamy. Dodajemy pomidory, mieszamy z cukinią i krótko smażymy, tak żeby się składniki połączyły, ale nie rozgotowały - cukinia ma być al dente.

    Pod koniec smażenia dodajemy przyprawy, mieszamy, zagotowujemy. Potrawę wykładamy do miseczki. Masę z płatków owsianych dajemy na talerzyk deserowy, dekorujemy orzechami i rodzynkami. Gotowe. 

     

POZNAJ Z POLĄ NEIS SĄSIADÓW POLSKI

Niemcy

flaga niemiec mala

Rosja

flaga-rosji-mala

Litwa

flaga-litwy-mala

Białoruś

flaga-bialorusi-mala

Ukraina

flaga-ukrainy-mala

Słowacja

flaga-slowacji-mala

Czechy

flaga-czech-mala
Niemcy Rosja Litwa Białoruś Ukraina

Słowacja

Czechy