Składniki na 2 porcje:
- 3 średnie ziemniaki
- 5-6 jajek
- 5 łyżek oleju rzepakowego
- 3 łyżki zimnej wody (może być gazowana)
- szczypta soli
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1 łyżeczka suszonej (lub świeżej) bazylii
Sposób przygotowania:
Ziemniaki myjemy, obieramy z łupin, osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w plasterki i smażymy na rozgrzanym oleju (3 łyżki). Wykładamy na papierowy ręcznik.
Jajka rozbijamy trzepaczką (lub widelcem), mieszamy z wodą, solą, pieprzem i bazylią. Wylewamy na patelnię z rozgrzanym olejem (2 łyżki). Gdy jajka zaczną się ścinać, rozkładamy warstwę usmażonych ziemniaków. Jeszcze chwilę smażymy. Podajemy z sałatą lub z mizerią.