Składniki (na 2 porcje):
- 100 g sera topionego Camembert firmy SERTOP (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
- około 2 szklanki makaronu pappardelle
- 200 g świeżych kurek
- 1 duża cebula
- około 100 ml wody lub bulionu
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki masła
Do dekoracji: natka pietruszki
Przygotowanie:
Kurki płuczemy kilkukrotnie w garnku z zimną wodą i odsączamy na sitku. Cebulę obieramy i kroimy w talarki, a następnie podsmażamy na patelni z dodatkiem masła do momentu aż będzie szklista. Dodajemy kurki i smażymy jeszcze 10 minut, a następnie całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu, dodając stopniowo wodę lub bulion. Kiedy kurki są już miękkie (po około 20-25 minutach), dodajemy serek topiony. Mieszamy do momentu aż Camembert się rozpuści. W razie potrzeby dodajemy trochę wody. Sos doprawiamy pieprzem i solą, a następnie zmniejszamy ogień do minimum i przykrywamy pokrywką.
Przystępujemy do przygotowania pappardelle. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Kiedy jest gotowy, odsączamy go na sitku i wykładamy na talerze oraz polewamy gotowym sosem. Całość dekorujemy natką pietruszki.
***
Przepisy kulinarne na przystawki, zupy, dania główne, napoje i desery można znaleźć w e-booku opracowanym przez twórców programu „Doceń polskie”. Publikacja zawierająca 85 propozycji laureatów programu jest dostępna za darmo pod adresem www.blog.docenpolskie.pl
Tekst: Anna Koza / Adventure Media