Składniki
Ciasto:
- 2 kg ziemniaków
- mąka ziemniaczana
- sól
- olej
- 2 jajka
Farsz:
- mięso (najlepiej łopatka)
- kapusta kiszona
- grzyby suszone
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie
Ziemniaki gotujemy, przeciskamy przez praskę (lub maszynkę), wykładamy do miski. Czwartą część porcji odkładamy. Do reszty dodajemy mąkę, jajka i trochę oleju, sól i odłożoną część ziemniaków. Wszystko wygniatamy.
Kapustę gotujemy i odcedzamy. Dodajemy (wcześniej ugotowane i przepuszczone przez maszynkę) mięso i grzyby, przyprawiamy do smaku, mieszamy.
Z przygotowanego ciasta formujemy kulki, wkładając jednocześnie do ich środka farsz. Gotujemy w osolonej wodzie.
Możemy okrasić wysmażonym boczkiem, cebulką lub polać sosem grzybowym.
Są także bomby szare. Wówczas na ciasto bierzemy: 1 kg ugotowanych i przekręconych przez maszynkę ziemniaków, 4 surowe starte i odciśnięte z soku ziemniaki, 2 szklanki mąki ziemniaczanej, 1 szklankę błyskawicznej kaszy manny.
Bomby po raz pierwszy jadłam w Chacie Opoczyńskiej.
Przeczytaj także:
- Perełki kulinarne Polski (2). Pasztet świętokrzyski, czyli "miesno pulpa zapiekano"