Serek kupiłam (słoiczek 200 ml w cenie 5,00 zł) na stoisku Gospodarstwa podczas Jarmarku Hubertowskiego w Spale. Jarmark – pod znakiem zdrowej żywności – odbywał się 07 października w ramach Hubertusa Myśliwskiego.
Serek ma lekko ostry, wyrazisty smak i lekko kruchą konsystencję. Świetnie pasuje z pajdą żytniego chleba na zakwasie.
Z serków topionych był także serek wędzony (o specyficznym dymnym aromacie) oraz serek z dodatkiem mieszanki ziół.
W ofercie Gospodarstwa były ponadto: sery korycińskie – naturalny i z różnymi dodatkami, np. z oliwkami, kminkiem czy orzechem włoskim; 3 rodzaje serów kozich (delikatne, podpuszczkowe i pleśniowe), ser żółty tzw. Gołda Zagrodowa; ser koryciński 12-miesięczny (dojrzała wersja tradycyjnego sera korycińskiego – leżakującego 12 miesięcy w kamiennej piwnicy na drewnianych półkach); ser o nazwie Gremzonzola Lazurowa z charakterystyczną niebieską pleśnią; serki kwasowo-podpuszczkowe (Gremzelki) na bazie naturalnie ukwaszonego mleka ściętego podpuszczką; wiejski twarożek oraz ubijane ręcznie masło.
Gospodarstwo Rodzinne Gremza reklamuje się jako pierwsza w gminie a trzecia w Polsce przydomowa serowarnia.
Fotorelacja z Jarmarku Hubertowskiego i V Krajowej Wystawy Psów Myśliwskich
Przeczytaj także:
- Zabite zwierzęta "promują" Spałę
- Ciekawe zabytki na zaniedbanym placu – Spała, woj. łódzkie