Poznaj Polskę i
jej sąsiadów z Polą Neis 

Rekord Polski w liczbie odwiedzonych muzeów, restauracji i atrakcyjnych miejsc.
Polish Czech English German Lithuanian Russian Slovak Ukrainian

Utworzono: 03.12.2017r.

Placki z „napoju długowiecznych” - kwaśnego mleka

Placki z kwaśnego mleka. Placki z kwaśnego mleka.

Przepis dostałam od mojej córki, w kuchni której coraz więcej jest potraw z wykorzystaniem starych receptur i produktów ekologicznych.

Placki są idealne dla tych, którzy lubią mleko we wszelkiej postaci. Są delikatne, puszyste i cudownie wilgotne. Można je podawać solo lub z sosem - owocowym bądź mięsnym, a nawet z przysmażoną cebulką czy boczkiem.  

Prof. dr Ilja Miecznikow (ur. pod Charkowem w 1845 r., zmarł jako dyrektor Instytutu Pasteura w Paryżu w 1916 r.) stwierdził, że najwięcej długowiecznych jest w tych krajach, w których pije się mnóstwo mleka zsiadłego, w Bułgarii, na Kaukazie, a także u Mossadeków – w Afryce. Dziś wiemy, że Bacterium Acidophilum z kwaśnego mleka hamuje w jelitach rozwój mikroflory gnilnej, a Lactobacillus bifidus oczyszcza przewód pokarmowy z bakterii chorobotwórczych.

Kwaśne mleko zawiera więcej witaminy C niż słodkie. Ścina się najlepiej w temp. + 25 st. C. Ale… jak z przegotowanego mleka zrobić dobre kwaśne?

Do kubka słodkiego, przegotowanego, ostudzonego mleka dodać łyżeczkę kwaśnej śmietany. Gdy się zetnie – jest wyborne! Do następnych „mlek” dodawać po łyżeczce tego zsiadłego mleka i w ten sposób będziemy mieć stale, może coraz lepsze, mleko zsiadłe – napisała w swojej książce „od Ananasa do Ziemniaka” Irena Gumowska.

p3

  • SKŁADNIKI:

    - ½ l zsiadłego mleka - przygotowanego z mleka prosto od krowy

    - 1 szklanka mąki pszennej

    - 2 jajka

    - 1 łyżeczka sody oczyszczonej

    - 1 łyżeczka soli (dobra jest Kłodawska)

    - olej słonecznikowy lub rzepakowy do smażenia

    p1

  • OPIS PRZYGOTOWANIA:

    Wszystkie składniki dajemy do miski i dokładnie mieszamy – tak, żeby nie było grudek. Jeśli ciasto jest za rzadkie, dodajemy jeszcze trochę mąki.

    p2

    Na patelni rozgrzewamy olej, chochelką wlewamy porcje ciasta i pieczemy placki z obu stron na zloty kolor.

    Na zdrowie!

     

POZNAJ Z POLĄ NEIS SĄSIADÓW POLSKI

Niemcy

flaga niemiec mala

Rosja

flaga-rosji-mala

Litwa

flaga-litwy-mala

Białoruś

flaga-bialorusi-mala

Ukraina

flaga-ukrainy-mala

Słowacja

flaga-slowacji-mala

Czechy

flaga-czech-mala
Niemcy Rosja Litwa Białoruś Ukraina

Słowacja

Czechy