Poznaj Polskę i
jej sąsiadów z Polą Neis 

Rekord Polski w liczbie odwiedzonych muzeów, restauracji i atrakcyjnych miejsc.
Polish Czech English German Lithuanian Russian Slovak Ukrainian

Utworzono: 24.03.2017r.

Powidła z buraków cukrowych

Muzeum Wisły w Wyszogrodzie. Muzeum Wisły w Wyszogrodzie.

Podstawowym, a czasem jedynym składnikiem są buraki cukrowe. Takie powidła mają konsystencję płynną i nazywa się je „czystymi". Gęste są te z dodatkiem dyni (zwanej „banią”) lub dyni i jabłek. Cały proces gotowania jest bardzo praco- i czasochłonny.

Przepis - opracowany na podstawie badań terenowych - znajduje się w Muzeum Wisły w Wyszogrodzie.

Sposób przygotowania:

1. Buraki się skrobie,

2. płucze,

3. gotuje do miękkości około trzech godzin w metrowym parniku.

4. Ugotowane buraki odcedza się,

5. wysypuje do dużego koryta zbitego z desek,

6. i sieka na drobno.

7. Posiekane buraki zawija się w konopne szmatki zwane „płatami”.

8. Każdą „płatę” wypełnioną dwiema miseczkami buraków przyciska się talerzem z blachy i tak naprzemiennie układa się w metalowym pojemniku prasy.

9. Później się kręci i wiadro podstawia,

10. i to jest urządzone tak [ta prasa], że ten sok leci, a wysłodki zostają.

11. Sok wlewa się do miedzianych kotłów (zwanych „misami”) wmurowanych w specjalnym piecu.

12. Do soku dodaje się wcześniej przygotowane, obrane, wypłukane i pokrojone na kawałki — dynie i (lub) jabłka.

13. To wszystko gotuje się razem około czterech godzin zanim wyjdą powidła. I musi się to gotować na tak dużym ogniu, by przewracały się aż bałwany z piany.

14. Pod koniec gotowania miesza się dużą drewnianą łyżką lub specjalnym mieszadłem do powideł wykonywanym dzisiaj na wzór tych poolenderskich.

By dobrze smakowały ważne jest zachowanie odpowiednich proporcji dodawanych jabłek czy „bani”. Ci, którzy już się w powidłach rozsmakowali przyznają, że często przedkładają je nad kiełbasę czy inną odzwierzęcą okrasę, a nie są wegetarianami. Coś szczególnego musi być więc w tych olenderskich po dziś dzień gotowanych powidłach, że aż życie bez nich niektórym się przykrzy!

POZNAJ Z POLĄ NEIS SĄSIADÓW POLSKI

Niemcy

flaga niemiec mala

Rosja

flaga-rosji-mala

Litwa

flaga-litwy-mala

Białoruś

flaga-bialorusi-mala

Ukraina

flaga-ukrainy-mala

Słowacja

flaga-slowacji-mala

Czechy

flaga-czech-mala
Niemcy Rosja Litwa Białoruś Ukraina

Słowacja

Czechy