Składnikiem każdej propozycji jest produkt posiadający certyfikat Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”. Charakterystyczny znak dowodzi, że sygnowana nim żywność została pozytywnie oceniona przez specjalistów z branży spożywczej, którzy tworzą Lożę Ekspertów programu „Doceń polskie”. Jury ocenia smak, wygląd oraz stosunek jakości wyrobu do jego ceny.
I. Klasyczny barszcz czerwony z uszkami - kulinarna inspiracja firmy Ogródek Dziadunia.
Składniki barszczu czerwonego:
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 Koncentrat barszczu czerwonego firmy Ogródek Dziadunia Czesław Ślusarczyk Sp. J. (Loża Ekspertów przyznała mu certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
- 1 szklanka kwasu z gotowania kapusty
- 3-4 szt. ziela angielskiego
- 2-3 listki laurowe
- pieprz kolorowy w ziarnach
- majeranek Składniki farszu do uszek:
- Kapusta kiszona z grzybami leśnymi firmy Ogródek Dziadunia (kapusta zdobyła certyfikat „Doceń polskie”) - sól, pieprz
Składniki ciasta do uszek:
- 550 g mąki pszennej - 300 ml gorącej wody - 3 łyżki oleju
Przygotowujemy farsz. Kapustę przekładamy do garnka i podlewamy wodą do wysokości 1/3 garnka. Gotujemy krótko, bo kapusta dość szybko będzie miękka. Następnie odciskamy nadmiar soku i wody, siekamy kapustę i doprawiamy do smaku. Uwaga! Sok przecedzamy przez gęste sito i odstawiamy - przyda się do barszczyku. Pora przygotować ciasto na uszka: mąkę wsypujemy do miski, wlewamy gorącą wodę i mieszamy widelcem. Dodajemy olej i ręcznie wyrabiamy ciasto na gładką i elastyczną masę. Ciasto umieszczamy w foliowym woreczku i odstawiamy na około 1 godzinę w temperaturze pokojowej. Na wysypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy cienko ciasto. Małą szklanką lub szerokim kieliszkiem wycinamy koła, na każde nakładamy pół łyżeczki farszu. Sklejamy brzegi, a potem owijamy wokół palca i łączymy końce. Gotujemy w osolonej wodzie przez 4 min. od wypłynięcia na powierzchnię. Ugotowane układamy na półmiskach pojedynczo, żeby się nie posklejały. Uszka można zrobić nawet sporo wcześniej i zamrozić.
Czas na barszcz. Bulion wlewamy do garnka, dodajemy koncentrat, a także czysty, przecedzony sok z kapusty i przyprawy. Gotujemy na wolnym ogniu 5 min. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i majerankiem.
Więcej przepisów kulinarnych dostarcza strona internetowa www.ogrodekdziadunia.pl.
II. Pierś z kaczki z sałatką z jabłek, selera, orzechów i rukoli z olejem rzepakowym i puree z jabłek - autorem przepisu jest Chef Krzysztof Peć. Do sięgnięcia po tę recepturę zachęca firma Green Spoon.
Składniki:
- 2 szt. piersi z kaczki
- sól i pieprz
Składniki sałatki:
- 150 g selera
- 150 g jabłka
- 70 g orzechów włoskich
- 50 g rukoli
- 40 ml Zdrowego Oleju Rzepakowego Tłoczonego Na Zimno Green Spoon firmy Green Spoon Sp. z o.o. (uhonorowanego certyfikatem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT)
- sól
- pieprz
Składniki puree z jabłek:
- 200 g jabłek
- 50 g miodu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 duże gałązki świeżego rozmarynu
- sól
Przygotowanie:
Piersi z kaczki myjemy, skórę czyścimy z ewentualnych piór i nacinamy nożem w bardzo małych odstępach (dzięki temu tłuszcz ze skóry łatwiej się wytopi podczas smażenia). Filety kładziemy skórą do dołu na zimnej patelni bez dodatku tłuszczu i przyprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na małym ogniu do całkowitego wytopienia się tłuszczu, co jakiś czas polewając mięso wytapiającym się tłuszczem. Następnie mięso obracamy na drugą stronę i smażymy jeszcze przez około 3-4 minuty. Usmażone piersi zdejmujemy z patelni i zostawiamy do wystygnięcia (mięso po usmażeniu powinno być różowe w środku). Następnie mięso kroimy w cienkie plastry.
Czas na puree z jabłek. W małym rondelku rozgrzewamy miód, następnie dodajemy obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych pokrojone jabłka, sok z cytryny i całe gałązki rozmarynu. Wszystko dusimy na małym ogniu, aż jabłka się rozgotują (jeżeli owoce zaczną się przypalać lub masa będzie zbyt gęsta dodajemy 3 łyżki wody). Następnie wyjmujemy rozmaryn, a resztę przecieramy przez drobne sitko na gładkie puree. Na koniec dodajemy szczyptę soli do smaku.
Przygotowujemy sałatkę. Obrany seler gotujemy w osolonej wodzie, a po wystudzeniu kroimy w drobną kostkę. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, następnie kroimy w kostkę i dodajemy do selera. Orzechy rozdrabniamy i lekko prażymy na suchej patelni, po czym mieszamy je z selerem i jabłkami. Dodajemy rukolę, polewamy olejem rzepakowym tłoczonym na zimno. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Zapraszamy do odwiedzenia strony www.green-spoon.com, gdzie dostępne są inne smakowite propozycje.
III. Rozgrzewająca herbata z morwy białej - do jej zaparzenia zapraszają przedstawiciele firmy Look Food.
Składniki:
- 1 łyżeczka Morwy białej 100% firmy Look Food Sp. z o.o. (która zdobyła certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
- 1 łyżeczka syropu klonowego Look Food
- plasterek imbiru
- 1 łyżeczka jagód goji Look Food
Przygotowanie:
Morwę białą wsypujemy do filiżanki i zalewamy 200 ml wody, następnie dodajemy imbir, jagody goji i syrop klonowy. Parzymy pod przykryciem przez 5 minut.
IV. Makowiec - propozycja firmy SERTOP.
Składniki ciasta:
- 15 g drożdży
- 300 ml mąki
- 50 ml cukru
- 0,25 kostki masła
- 100 ml mleka
- 1 żółtko
Składniki masy makowej:
- 100 ml miodu
- 350 ml potrójnie mielonego maku
- 100 ml mleka
- 100 ml rodzynek lub mieszanki pokrojonych, ulubionych bakalii
Składniki polewy: - 100 g Sera topionego śmietankowego firmy SERTOP Sp. z o.o. ( nagrodzonego certyfikatem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT)
- 50 g masła
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 2 łyżki cukru
Dodatkowo: mak do posypania
Przygotowujemy ciasto. Drożdże mieszamy z cukrem, wlewamy mleko i mieszamy. Dodajemy pozostałe składniki. Całość wyrabiamy kilka minut w malakserze, a następnie przekładamy do miski i zostawiamy na około 1 godzinę do wyrośnięcia.
Czas na masę makową: wszystkie jej składniki podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż mak napęcznieje.
Zabieramy się za makowca. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek o grubości 0,5 cm i rozsmarowujemy na nim masę. Makowiec zawijamy, a następnie formujemy z niego kółko i wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika (180 stopni) na około 40-50 minut.
Przygotowujemy polewę: wszystkie składniki podgrzewamy w garnuszku do otrzymania jednolitej konsystencji, a następnie wylewamy na makowiec. Posypujemy makiem.
Więcej przepisów można znaleźć na stronie internetowej www.sertop.pl oraz witrynie www.serkiwkuchni.pl.
***
Więcej informacji na temat programu promocyjnego „Doceń polskie”można znaleźć pod adresem www.DocenPolskie.pl, zaś przepisy kulinarne laureatów programu są zawarte w e-booku dostępnym w formacie PDF pod linkiem http://blog.docenpolskie.pl/ebook_v1.pdf.
Wiadomość prasowa (i fot.): Adventure Media