Rekord Polski w liczbie odwiedzonych muzeów, restauracji i atrakcyjnych miejsc.

niedziela, 27 marzec 2016 21:44

Schab duszony z kiszonymi jabłkami

Schab duszony z kiszonymi jabłkami. Schab duszony z kiszonymi jabłkami.

Przepis zaczerpnęłam z „Kobiety i życia”. Trochę go zmodyfikowałam i schab wyszedł bardzo dobry. Przepisem dzielę się więc z Wami, tym bardziej że danie można podawać zarówno na ciepło (np. z gotowanymi ziemniakami i surówką z marchwi albo buraków lub pora), jak i na zimno (np. z tartym chrzanem doprawionym śmietaną, żółtkiem, cukrem pudrem i odrobiną soku z cytryny – żółtko z ugotowanego na twardo jajka rozcieramy z 2. łyżkami cukru, mieszamy z 2. łyżkami gęstej śmietany i sokiem z cytryny, dodajemy mały słoiczek chrzanu, wszystko dokładnie mieszamy). 

1

Składniki:

- 1 kg schabu

- 3 duże kiszone (lub kwaśne) jabłka

- ½ czerwonej papryki

- szklanka wywaru z włoszczyzny lub bulionu z kostki

Marynata:

- kilka ziarenek jałowca

- kilka ziarenek ziela angielskiego

- kilka listków laurowych

- 1 łyżka suszonej kolendry (liście)

- 1 łyżka papryki w proszku

- ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu

- ½ łyżeczki soli

- 3 łyżki octu jabłkowego

- ½ szklanki oleju

Sposób przygotowania:

Schab umyć i osuszyć ściereczką. Składniki na marynatę wymieszać z połową oleju. Mięso natrzeć marynatą, włożyć do żaroodpornego naczynia, wylać na nie pozostałą marynatę, zostawić w lodówce na noc. Po tym czasie schab wyjąć z naczynia na deskę, ponacinać w poprzek w odstępach ok. 1 cm, ale nie docinać do końca. Każdy plaster lekko oprószyć jeszcze papryką, pieprzem i solą. Jabłka poprzekrawać na pół, usunąć z nich gniazda nasienne, pokroić w plastry. Tak przygotowane jabłka powkładać w nacięcia w mięsie. Całość lekko obwiązać sznurkiem lub grubą nicią, tak aby plastry się nie rozchylały. Schab włożyć z powrotem do żaroodpornego naczynia, obłożyć go pozostałymi jabłkami i pokrojoną w paski papryką. Wszystko polać pozostałym olejem i gorącym wywarem warzywnym. Dusić ok. 60 – 70 min w nagrzanym do 180 st. C piekarniku. Przed podaniem zdjąć sznurek.

Przeczytaj także:

Pieczony pstrąg z ziołami i octem jabłkowym

Kuchnia babć wraca do łask

Polacy coraz chętniej gotują w domu. Wracają do tradycyjnych przepisów babć i łączą je z egzotycznymi smakami

POZNAJ Z POLĄ NEIS SĄSIADÓW POLSKI

Niemcy

flaga niemiec mala

Rosja

flaga-rosji-mala

Litwa

flaga-litwy-mala

Białoruś

flaga-bialorusi-mala
Niemcy Rosja Litwa Białoruś

Ukraina

flaga-ukrainy-mala

Słowacja

flaga-slowacji-mala

Czechy

flaga-czech-mala
 
Ukraina Słowacja Czechy  

Kontakt

Cała turystyczna Polska w jednym miejscu!

Dziennik turystyczno-kulinarny

Poznaj Polskę i jej sąsiadów z Polą Neis

E-mail: polaneis@polaneis.pl

WWW: polaneis.pl

www.beautifulpoland.eu

Sygn. akt I Ns Rej. Pr. 17/16 SO w Łodzi

Redakcja:

ul. Mazowiecka 54

96-330 Budy Zaklasztorne

Tel.: 514220640 

Fax: 46 8310290

Wydawca:

ul. Łagiewnicka 54/56, lok. 20/A/324

91-463 Łódź

Szukaj

Menu

tool