Składniki:
- 1 kg schabu
- 3 duże kiszone (lub kwaśne) jabłka
- ½ czerwonej papryki
- szklanka wywaru z włoszczyzny lub bulionu z kostki
Marynata:
- kilka ziarenek jałowca
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- kilka listków laurowych
- 1 łyżka suszonej kolendry (liście)
- 1 łyżka papryki w proszku
- ½ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- ½ łyżeczki soli
- 3 łyżki octu jabłkowego
- ½ szklanki oleju
Sposób przygotowania:
Schab umyć i osuszyć ściereczką. Składniki na marynatę wymieszać z połową oleju. Mięso natrzeć marynatą, włożyć do żaroodpornego naczynia, wylać na nie pozostałą marynatę, zostawić w lodówce na noc. Po tym czasie schab wyjąć z naczynia na deskę, ponacinać w poprzek w odstępach ok. 1 cm, ale nie docinać do końca. Każdy plaster lekko oprószyć jeszcze papryką, pieprzem i solą. Jabłka poprzekrawać na pół, usunąć z nich gniazda nasienne, pokroić w plastry. Tak przygotowane jabłka powkładać w nacięcia w mięsie. Całość lekko obwiązać sznurkiem lub grubą nicią, tak aby plastry się nie rozchylały. Schab włożyć z powrotem do żaroodpornego naczynia, obłożyć go pozostałymi jabłkami i pokrojoną w paski papryką. Wszystko polać pozostałym olejem i gorącym wywarem warzywnym. Dusić ok. 60 – 70 min w nagrzanym do 180 st. C piekarniku. Przed podaniem zdjąć sznurek.
Przeczytaj także: