Słodka kapusta
Składniki:
- główka kapusty
- 1/3 kostki masła
- łyżka mąki
- ¼ litra lekko kwaśnej śmietany
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Kapustę pokroić i ugotować. Roztopić masło i dodać łyżkę mąki. Do szklanki wody dodać łyżkę krochmalu (skrobi), zamieszać i wlać do kapusty. Na koniec wlać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem.
Autorka przepisu: Małgorzata Małyjurek
Groch ze śliwkami
1 szklankę niełuskanego grochu namoczyć wieczorem przed Wigilią w wodzie. Wsypać do garnka i zalać wodą, tak by sięgała 3 cm nad groch. W innym garnku moczymy przez noc suszone śliwki. W Wigilię odlewamy tę wodę, a groch przepłukujemy 2 lub 3 razy. Przepłukany groch ponownie zalewamy i gotujemy do miękkości. Gotujemy też osobno śliwki, ale w wodzie, w której były przez noc. Przygotowujemy zasmażkę do grochu z 2 łyżek masła i 2 kopiatych łyżek mąki. Mąkę stopniowo wsypujemy do rozpuszczonego masła i dolewamy wody ze śliwek by uzyskać konsystencję kisielu. Zasmażkę wlewamy do gotującego się grochu. Groch ma być gęsty, solimy go i chwilę jeszcze gotujemy. Ugotowany groch na misce polewamy masłem klarowanym i posypujemy gotowanymi śliwkami. Podajemy z cukrem do posypania.
Autorka przepisu: Katarzyna Rucka – Ryś
Przepisy dzięki uprzejmości: Oliwii Szotkowskiej - Gminny Ośrodek Kultury, Promocji, Informacji Turystycznej w Istebnej