Rekord Polski w liczbie odwiedzonych muzeów, restauracji i atrakcyjnych miejsc.

wtorek, 05 grudzień 2017 11:08

Słodka kapusta i groch ze śliwkami – potrawy wigilijne z Jaworzynki

Muzeum Regionalne „Na Grapie” - Jaworzynka. Muzeum Regionalne „Na Grapie” - Jaworzynka.

Jaworzynka to wieś w powiecie cieszyńskim, w województwie śląskim, w gminie Istebna, w Beskidzie Śląskim. Wraz z Koniakowem i Istebną tworzy tzw. Beskidzką Trójwieś. Przy głównej drodze prowadzącej z Istebnej do Jaworzynki znajduje się Muzeum Regionalne „Na Grapie”.  

mapa

W skład muzeum wchodzi m.in. skansen, składający się z kurnej chaty z 1920 roku. W takiej chacie góralki kiedyś przygotowywały potrawy, również na wigilijny stół.

mgMieszkanki Jaworzynki, Małgorzata Małyjurek i Katarzyna Rucka – Ryś dzielą się recepturami na potrawy, które obecnie serwują podczas kolacji wigilijnej.

Słodka kapusta

 Składniki:

- główka kapusty

- 1/3 kostki masła

-  łyżka mąki

- ¼ litra lekko kwaśnej śmietany

- sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Kapustę pokroić i ugotować. Roztopić masło i dodać łyżkę mąki. Do szklanki wody dodać łyżkę krochmalu (skrobi), zamieszać i wlać do kapusty. Na koniec wlać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem.

Autorka przepisu: Małgorzata Małyjurek

 

Groch ze śliwkami

1 szklankę niełuskanego grochu namoczyć wieczorem przed Wigilią w wodzie. Wsypać do garnka i zalać wodą, tak by sięgała 3 cm nad groch. W innym garnku moczymy przez noc suszone śliwki. W Wigilię odlewamy tę wodę, a groch przepłukujemy 2 lub 3 razy. Przepłukany groch ponownie zalewamy i gotujemy do miękkości. Gotujemy też osobno śliwki, ale w wodzie, w której były przez noc. Przygotowujemy zasmażkę do grochu z 2 łyżek masła i 2 kopiatych łyżek mąki. Mąkę stopniowo wsypujemy do rozpuszczonego masła i dolewamy wody ze śliwek by uzyskać konsystencję kisielu. Zasmażkę wlewamy do gotującego się grochu. Groch ma być gęsty, solimy go i chwilę jeszcze gotujemy. Ugotowany groch na misce polewamy masłem klarowanym i posypujemy gotowanymi śliwkami. Podajemy z cukrem do posypania.

Autorka przepisu: Katarzyna Rucka – Ryś

 

Przepisy dzięki uprzejmości: Oliwii Szotkowskiej - Gminny Ośrodek Kultury, Promocji, Informacji Turystycznej w Istebnej

 

POZNAJ Z POLĄ NEIS SĄSIADÓW POLSKI

Niemcy

flaga niemiec mala

Rosja

flaga-rosji-mala

Litwa

flaga-litwy-mala

Białoruś

flaga-bialorusi-mala
Niemcy Rosja Litwa Białoruś

Ukraina

flaga-ukrainy-mala

Słowacja

flaga-slowacji-mala

Czechy

flaga-czech-mala
 
Ukraina Słowacja Czechy  

Kontakt

Cała turystyczna Polska w jednym miejscu!

Dziennik turystyczno-kulinarny

Poznaj Polskę i jej sąsiadów z Polą Neis

E-mail: polaneis@polaneis.pl

WWW: polaneis.pl

www.beautifulpoland.eu

Sygn. akt I Ns Rej. Pr. 17/16 SO w Łodzi

Redakcja:

ul. Mazowiecka 54

96-330 Budy Zaklasztorne

Tel.: 514220640 

Fax: 46 8310290

Wydawca:

ul. Łagiewnicka 54/56, lok. 20/A/324

91-463 Łódź

Szukaj

Menu

tool