Polskie produkty filarami „szwedzkiego stołu”, czyli przepisy idealne na karnawałowe przyjęcie
Rodzimi producenci żywności po raz kolejny udowadniają, że z polskich artykułów spożywczych można przygotować prawdziwe frykasy, które gości wprawią w zachwyt.
Gruszki z sosem serowym
Składniki:
- 4 duże dojrzałe gruszki
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki masła
- sok z 1 pomarańczy
- 50 ml rumu
- sos serowy marki Tarsmak uhonorowany dwukrotnie certyfikatem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT
Przygotowanie:
Gruszki kroimy wzdłuż na dwie połówki i wydrążamy gniazda nasienne. Następnie układamy je skórką na dół na patelni grillowej lub tacce do grillowania .W rondelku topimy masło, po czym łączymy je z miodem, rumem i sokiem pomarańczowym. Tak przygotowanym sosem polewamy gruszki tak, aby wypełnił on wydrążone miejsce. Grillujemy gruszki aż będą miękkie. Polewamy je Sosem serowym marki Tarsmak i podajemy.
Przepisem podzielili się przedstawiciele firmy ZPiOAS Tarsmak, 8 wyrobów tego producenta nagrodzono certyfikatami „Doceń polskie”.
Dyniowe babeczki z polewą z serka topionego
Składniki ciasta:
- 1,5 szklanki pieczonej dyni
- 3/4 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 kostki masła w temperaturze pokojowej
- 2 łyżki przyprawy do piernika
Składniki polewy:
- 50g serka topionego Edam firmy SERTOP, wyrób zdobył godło „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT
- 1/4 kostki masła
- 50 ml mleka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki przyprawy do piernika
Dodatkowo do ozdoby: Kandyzowana skórka z pomarańczy
Przygotowanie:
Dynię makaronową kroimy na dwie części i pieczemy około 60 minut w temp. 200 stopni. Po upieczeniu wydrążamy gąbczastą część wraz z pestkami, a także miąższ, z którego odmierzamy 300ml.
Mieszamy wszystkie składniki ciasta, po czym przekładamy je do foremek na babeczki i pieczemy w temp. 180 stopni, z opcją „grzania od dołu”. W zależności od piekarnika, należy je piec przez około 25-35 minut. Ciastka wyjmujemy z foremek dopiero, kiedy ostygną.
Przygotowujemy polewę: mleko, masło i pokrojony serek gotujemy na małym ogniu do momentu, aż serek się rozpuści. Dodajemy przyprawę do piernika oraz cukier, a następnie mieszamy. W razie potrzeby dodajemy więcej mleka. Gorącą masą polewamy babeczki i od razu dekorujemy je skórką z pomarańczy.
Cenne rady:
1. Niewykorzystaną część wydrążonej dyni możemy wykorzystać do ciasta dyniowego lub przełożyć do słoików i zapasteryzować.
2. Pestki po umyciu suszymy i prażymy 10 min. na suchej patelni. Możemy je wykorzystać jako dodatek do dań obiadowych, sałatek oraz jako samodzielną przekąskę.
Przepisem podzielili się przedstawiciele firmy SERTOP, która otrzymała certyfikaty promocyjne za trzy wyroby ze swojej oferty.
Tarta z gruszkami i suszonymi chipsami jabłkowymi
Składniki ciasta (proporcje na ciasto do formy o średnicy 26 cm):
- 280 g mąki pszennej
- 180 g zimnego masła
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 3 łyżki zimnej wody
Składniki nadzienia:
- 3 duże gruszki
- 1 opakowanie suszonych Chipsów jabłkowych firmy SOK POL Prządak Małgorzata, nagrodzonych certyfikatem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
- 6 łyżek cukru
Przygotowanie ciasta:
Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy pokrojone w kawałki masło oraz wodę i zagniatamy ciasto. Następnie zawijamy je w folię i wstawiamy do lodówki na około 60 minut.
Przygotowanie nadzienia: Gruszki należy umyć i obrać ze skórki, po czym pokroić w plasterki. Łączymy 4 łyżki cukru z cynamonem, po czym tak przygotowaną mieszanką posypujemy gruszki i suszone chipsy jabłkowe, mieszamy całość. W rondelku rozpuszczamy 2 łyżki masła.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Formę na tartę smarujemy masłem i lekko posypujemy bułką tartą. Rozwałkowujemy ciasto i wykładamy nim formy, następnie nakłuwamy je widelcem. Pozostałe 2 łyżki cukru mieszamy z mąką i posypujemy nimi ciasto, na którym układamy plasterki suszonych chipsów jabłkowych na zmianę z plasterkami gruszek. Całość zalewamy roztopionym masłem. Ciasto pieczemy przez 40 minut, aż owoce będą miękkie, a ciasto zrumienione.
Autorką przepisu jest Natalia Prządak, córka właścicielki firmy SOK POL Prządak Małgorzata. Producent jest laureatem programu „Doceń polskie”.
* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl
Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni.
Twórca programu „Doceń polskie” jest także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) - innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych.
Wiadomość prasowa (i zdjęcia): Adventure Media.
Przeczytaj także:
- Kumpir i guacamole - przekąski idealne na karnawałowe przyjęcie