Rekord Polski w liczbie odwiedzonych muzeów, restauracji i atrakcyjnych miejsc.

poniedziałek, 19 grudzień 2016 09:48

Słowacja. Ryba z nadzieniem grzybowym na wigilijnym stole

Ryba plnená hríbovou plnkou. Ryba plnená hríbovou plnkou. SACR / Slovakia Travel

Kiedyś rzeki i potoki w większym stopniu niż obecnie wypełnione były rybami słodkowodnymi. Aktualnie na Słowacji największą popularnością cieszą się karpie, pstrągi i szczupaki. Ryby, zwłaszcza karpia, nie mogło zabraknąć na wigilijnym stole. 

Bogactwo i różnorodność grzybów jadalnych oferują zaś słowackie lasy. W kuchni grzyby dodaje się do mięsa, jajecznicy, zupy i do sosów. Grzyby w naszej tradycji funkcjonują również jako potrawa świąteczna.

Składniki: 

Pstrąg tęczowy

Cytryna

Masło

Farsz: 

Świeże pieczarki lub inne grzyby

Cebula 

Wędzona słonina

Bułka tarta

Natka pietruszki, świeży tymianek, sól, kminek, pieprz czarny mielony

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, zeszklić na smalcu, dodać pokrojoną słoninę, chwilę podsmażyć i dodać pokrojone grzyby. Posolić, przyprawić, dodać kminek i krótko smażyć na głębokim tłuszczu przez około 10 min. Następnie dodać natkę pietruszki, tymianek, posypać dwiema łyżkami stołowymi drobnej bułki tartej i smażyć na głębokim tłuszczu jeszcze kilka minut. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia.

Pstrąga obmyć, osuszyć, posolić (także w środku), napełnić nadzieniem i włożyć do piekarnika lub naczynia żaroodpornego. Nadzienie, które zostanie, ułożyć obok ryby. Pstrąga wraz z nadzieniem pokropić cytryną, następnie nałożyć na niego plasterki masła i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przynajmniej 10 minut. Następnie należy zwiększyć temperaturę i piec kolejne 5 minut. Podawać z gotowanymi lub opiekanymi ziemniakami.

Wiadomość prasowa: Slovakia Travel

POZNAJ Z POLĄ NEIS SĄSIADÓW POLSKI

Niemcy

flaga niemiec mala

Rosja

flaga-rosji-mala

Litwa

flaga-litwy-mala

Białoruś

flaga-bialorusi-mala
Niemcy Rosja Litwa Białoruś

Ukraina

flaga-ukrainy-mala

Słowacja

flaga-slowacji-mala

Czechy

flaga-czech-mala
 
Ukraina Słowacja Czechy  

Kontakt

Cała turystyczna Polska w jednym miejscu!

Dziennik turystyczno-kulinarny

Poznaj Polskę i jej sąsiadów z Polą Neis

E-mail: polaneis@polaneis.pl

WWW: polaneis.pl

www.beautifulpoland.eu

Sygn. akt I Ns Rej. Pr. 17/16 SO w Łodzi

Redakcja:

ul. Mazowiecka 54

96-330 Budy Zaklasztorne

Tel.: 514220640 

Fax: 46 8310290

Wydawca:

ul. Łagiewnicka 54/56, lok. 20/A/324

91-463 Łódź

Szukaj

Menu

tool