Bogactwo i różnorodność grzybów jadalnych oferują zaś słowackie lasy. W kuchni grzyby dodaje się do mięsa, jajecznicy, zupy i do sosów. Grzyby w naszej tradycji funkcjonują również jako potrawa świąteczna.
Składniki:
Pstrąg tęczowy
Cytryna
Masło
Farsz:
Świeże pieczarki lub inne grzyby
Cebula
Wędzona słonina
Bułka tarta
Natka pietruszki, świeży tymianek, sól, kminek, pieprz czarny mielony
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w drobną kosteczkę, zeszklić na smalcu, dodać pokrojoną słoninę, chwilę podsmażyć i dodać pokrojone grzyby. Posolić, przyprawić, dodać kminek i krótko smażyć na głębokim tłuszczu przez około 10 min. Następnie dodać natkę pietruszki, tymianek, posypać dwiema łyżkami stołowymi drobnej bułki tartej i smażyć na głębokim tłuszczu jeszcze kilka minut. Pozostawić do lekkiego ostygnięcia.
Pstrąga obmyć, osuszyć, posolić (także w środku), napełnić nadzieniem i włożyć do piekarnika lub naczynia żaroodpornego. Nadzienie, które zostanie, ułożyć obok ryby. Pstrąga wraz z nadzieniem pokropić cytryną, następnie nałożyć na niego plasterki masła i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przynajmniej 10 minut. Następnie należy zwiększyć temperaturę i piec kolejne 5 minut. Podawać z gotowanymi lub opiekanymi ziemniakami.
Wiadomość prasowa: Slovakia Travel