Rekord Polski w liczbie odwiedzonych muzeów, restauracji i atrakcyjnych miejsc.

wtorek, 09 sierpień 2016 18:07

Smak Włoch. Jak zrobić alla parmigiana?

Alla parmigiana. Alla parmigiana. newsrm.tv

Lato to idealny moment do przygotowania sezonowych warzyw, niekoniecznie w tym przypadku musimy sięgać po nasze przepisy. Chcąc poczuć w kuchni śródziemnomorski klimat można spróbować przyrządzić  włoską przystawkę z mozzarellą. Swój przepis na alla parmigiana wyjawił Patryk Bartnik z restauracja Al Capone.

Składniki:

2 okrągłe plastry cukinii

2 okrągłe plastry bakłażana

½ kulki mozzarelli 125g

Garść bazylii

2 łyżki migdałów łuskanych

Parmezan

Sól, pieprz

Oliwa z oliwek

Opis przygotowania:

Przygotuj warzywa. Umyj cukinię i bakłażana. Następnie pokrój warzywa prostopadle w okrągłe plastry. Podobnie pokrój połowę mozzarelli. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni i przysmaż warzywa z obu stron tak, aby były miękkie, lekko posypując je solą. Po wysmażeniu cukinii i bakłażana odłóż je na talerz, by pozbyć się z nich wody. W międzyczasie przygotuj pesto bazyliowe domowej roboty. Do misy blendera wlej oliwę z oliwek i wsyp 2 łyżki migdałów łuskanych. Miksuj aż do rozdrobnienia migdałów.

Wskazówka:

Małe ilości pesto najlepiej przygotować w moździerzu. W przypadku blendera ręcznego lub kielichowego należy przygotować większą ilość. W innym wypadku składniki nie połączą się odpowiednio.

Następnie dodaj garść bazylii i miksuj aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Zakończ pesto odrobiną parmezanu i dopraw solą oraz pieprzem.

Kiedy pesto masz już gotowe, możesz zacząć układać danie. Dla pewności odsącz warzywa z wody na ręczniku papierowym.

Układaj kolejno cukinię, mozzarellę, pesto bazyliowe i bakłażana aż do wyczerpania warzyw. Każdą z warstw warzyw oraz mozzarellę posyp odrobiną soli i pieprzu.

Smacznego!

Wiadomość prasowa: newsrm

Przeczytaj także:

- Surówka z kalarepy na odchudzanie

- Polacy spożywają niewystarczającą ilości warzyw i owoców. Dodatkowo źle je przyrządzają, przez co tracą cenne witaminy

- Jak jeść owoce i warzywa?

- Schab duszony z kiszonymi jabłkami

Mówi: Patryk Bartnik - restauracja Al Capone.

Media

POZNAJ Z POLĄ NEIS SĄSIADÓW POLSKI

Niemcy

flaga niemiec mala

Rosja

flaga-rosji-mala

Litwa

flaga-litwy-mala

Białoruś

flaga-bialorusi-mala
Niemcy Rosja Litwa Białoruś

Ukraina

flaga-ukrainy-mala

Słowacja

flaga-slowacji-mala

Czechy

flaga-czech-mala
 
Ukraina Słowacja Czechy  

Kontakt

Cała turystyczna Polska w jednym miejscu!

Dziennik turystyczno-kulinarny

Poznaj Polskę i jej sąsiadów z Polą Neis

E-mail: polaneis@polaneis.pl

WWW: polaneis.pl

www.beautifulpoland.eu

Sygn. akt I Ns Rej. Pr. 17/16 SO w Łodzi

Redakcja:

ul. Mazowiecka 54

96-330 Budy Zaklasztorne

Tel.: 514220640 

Fax: 46 8310290

Wydawca:

ul. Łagiewnicka 54/56, lok. 20/A/324

91-463 Łódź

Szukaj

Menu

tool