Doskonała przekąska, którą zadowoli się każdy cyklista
Doskonała przekąska, którą zadowoli się każdy cyklista
- jajka rozbite: 4 sztuki
- mąka pszenna: 0.5 kilograma
- maślanka lub kefir: 0.5 szklanki
- woda mineralna gazowana: 1 szklanka
- olej rzepakowy: 2 łyżki
- bazylia suszona lub świeża: 1 szczypta
- maślaki, kozaki, podgrzybki lub pieczarki: 4 sztuki
- cebula duża: 1 sztuka
- ser żółty: 2 plastry
Cebulę, grzyby myjemy, osuszamy, kroimy w dużą kostkę. Cebulę podsmażamy na złoty kolor, dodajemy grzyby, lekko dusimy. Z jajek, mąki, wody, maślanki robimy bardzo gęste ciasto naleśnikowe. Wsypujemy bazylię. Ciasto wylewamy energicznie na patelnię, niewiele zwiększamy płomień. Smażymy. Gdy masa nam się lekko zetnie, podważamy nożem boki, aby ciasto równomiernie się rozprowadziło. Tak robimy kilka razy, aż zauważymy, że damy radę podnieść placek do góry i go obrócić. Obracamy. Chwilę jeszcze smażymy. Pod koniec wykładamy poszarpane na kawałki dwa plasterki sera żółtego. Czekamy aż się lekko rozpuści. Smakołyk wykładamy na talerz obłożony papierowym ręcznikiem. Zostawiamy do wystygnięcia. Kroimy na trójkąty, zawijamy w pergamin. Wkładamy do plastikowego pojemnika. Zamykamy. Gotowe!
Cała turystyczna Polska w jednym miejscu!
Dziennik turystyczno-kulinarny
Poznaj Polskę i jej sąsiadów z Polą Neis
E-mail: polaneis@polaneis.pl
WWW: polaneis.pl
Sygn. akt I Ns Rej. Pr. 17/16 SO w Łodzi
Redakcja:
ul. Mazowiecka 54
96-330 Budy Zaklasztorne
Tel.: 514220640
Fax: 46 8310290
Wydawca:
ul. Łagiewnicka 54/56, lok. 20/A/324
91-463 Łódź