Z ciasta kruchego, orzechowego, kokosowego oraz kakaowego wycinamy różne małe wzory i łączymy je z dżemem, kremem z masła oraz ozdabiamy polewą czekoladową lub polewą na bazie cukru.
Ciasteczka imbirowe (przepis z 1826 r.)
Daj na stolnicę 12 łutów cukru tłuczonego i przesianego, 12 łutów ładnej przesianej mąki, 2 łuty tłuczonego i przesianego imbiru, wrzuć do tego 9 żółtek i zagnieć ciasto, potem rozwałkuj na grubość kilku milimetrów, wycinaj z niego foremką piękne ciasteczka imbirowe, układaj na blasze wyłożonej papierem, posyp cukrem przesianym i upiecz na złoty kolor. M. D. Rettigová
Przepis dzięki uprzejmości: Anny Gruszczyńskiej, Czeska Centrala Ruchu Turystycznego – CzechTourism
Przeczytaj także:
- Tradycje świąteczne w Czechach