Poznaj Polskę i
jej sąsiadów z Polą Neis 

Rekord Polski w liczbie odwiedzonych muzeów, restauracji i atrakcyjnych miejsc.
Polish Czech English German Lithuanian Russian Slovak Ukrainian

Utworzono: 29.11.2017r.

Tiramisu a’la Dr Gurgul

Tiramisu a’la Dr Gurgul Autor: Adventure Media.

Przepisem na deser inspirowany kuchnią włoską dzielą się laureaci Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” - producenci żywności, których wyroby zostały zweryfikowane przez grono specjalistów z branży spożywczej.

Składniki (przysmak zawiera alkohol):

- 2 opakowania biszkoptów Fabryki Ciast i Cukrów Dr Stanisława Gurgula (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)

- 4 żółtka

- szklanka cukru pudru

- opakowanie serka Mascarpone

- 4 łyżeczki kakao

- 0,75 szklanki kawy ekspresowej

- 70 g koniaku

- wiórki czekolady

Przygotowanie:

Przy pomocy miksera ucieramy żółtka z cukrem i kakao na czekoladowy kogel-mogel. Do masy dodajemy stopniowo serek Mascarpone i dalej ubijamy całość na gładką puszystą masę. Do kawy dodajemy koniak. Nasączone tak przygotowaną kawą biszkopty Dr Gurgul i krem układamy warstwami. Deser posypujemy wiórkami czekolady i wstawiamy do lodówki na 4 godziny.

***

Przepisy kulinarne na przystawki, zupy, dania główne, napoje i desery można znaleźć w e-booku opracowanym przez twórców programu „Doceń polskie”. Publikacja zawierająca 85 propozycji laureatów programu jest dostępna za darmo pod adresem www.blog.docenpolskie.pl

Tekst: Anna Koza / Adventure Media 

 

Przeczytaj także:

Perełki kulinarne Polski (5). Biszkopty dr. Gurgula z Jarosławia

 

POZNAJ Z POLĄ NEIS SĄSIADÓW POLSKI

Niemcy

flaga niemiec mala

Rosja

flaga-rosji-mala

Litwa

flaga-litwy-mala

Białoruś

flaga-bialorusi-mala

Ukraina

flaga-ukrainy-mala

Słowacja

flaga-slowacji-mala

Czechy

flaga-czech-mala
Niemcy Rosja Litwa Białoruś Ukraina

Słowacja

Czechy