Składniki (przysmak zawiera alkohol):
- 2 opakowania biszkoptów Fabryki Ciast i Cukrów Dr Stanisława Gurgula (certyfikat „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
- 4 żółtka
- szklanka cukru pudru
- opakowanie serka Mascarpone
- 4 łyżeczki kakao
- 0,75 szklanki kawy ekspresowej
- 70 g koniaku
- wiórki czekolady
Przygotowanie:
Przy pomocy miksera ucieramy żółtka z cukrem i kakao na czekoladowy kogel-mogel. Do masy dodajemy stopniowo serek Mascarpone i dalej ubijamy całość na gładką puszystą masę. Do kawy dodajemy koniak. Nasączone tak przygotowaną kawą biszkopty Dr Gurgul i krem układamy warstwami. Deser posypujemy wiórkami czekolady i wstawiamy do lodówki na 4 godziny.
***
Przepisy kulinarne na przystawki, zupy, dania główne, napoje i desery można znaleźć w e-booku opracowanym przez twórców programu „Doceń polskie”. Publikacja zawierająca 85 propozycji laureatów programu jest dostępna za darmo pod adresem www.blog.docenpolskie.pl.
Tekst: Anna Koza / Adventure Media
Przeczytaj także:
- Perełki kulinarne Polski (5). Biszkopty dr. Gurgula z Jarosławia