Rekord Polski w liczbie odwiedzonych muzeów, restauracji i atrakcyjnych miejsc.

środa, 12 grudzień 2012 00:00

Uniwersalne paszteciki Poli Neis

Uniwersalne paszteciki Uniwersalne paszteciki Polaneis

Zawsze się udają, smakują na ciepło i na zimno, jako danie główne (przepis poniżej) i jako dodatek do zup, są wyśmienite także w wersji na słodko. Możemy nimi zachwycić i zaskoczyć każdego!

Dodatkowe informacje

  • SKŁADNIKI:

    - mąka: 75 dekagramów
    - margaryna, 2 jaja, drożdże, mały jogurt naturalny: 1 sztuka
    - por, kapusta pekińska, kostka warzywna: 1 sztuka
    - sól lub kminek: 1 szczypta
    - ziarna: sezamu, słonecznika lub czarnuszki, bądź cukru, maku: 2 łyżki
    - olej rzepakowy, ocet jabłkowy lub sok z cytryny, miód: 2 łyżki

  • LICZBA PORCJI: Dla 10 osób
  • CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 minut
  • OPIS PRZYGOTOWANIA:

    Farsz. Por kroimy na paski. Szatkujemy kapustę. W głębokim rondlu lub patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy por, gdy lekko się zeszkli dodajemy kapustę. Mieszamy i dusimy chwilkę aż zmięknie. Dodajemy pokruszoną kostkę warzywną, miód, kminek i ocet. Zagotowujemy. Gotujemy ok. 5 min na małym ogniu bez przykrycia. Kilka razy mieszamy. Odstawiamy do wystygnięcia. Ciasto. Do mąki ścieramy na grubych oczkach drożdże i margarynę (lub wlewamy olej - ok. 1/2 szklanki). Dodajemy jogurt, jajko i żółtko oraz sól. Wyrabiamy ciasto, tak aby się nie przyklejało do dłoni. Formujemy walec (podobnie jak na kopytka, tylko że grubszy), tniemy na kawałki, rozwałkowujemy na kwadraty (jeśli trzeba podsypujemy mąką). Na każdy kwadrat nakładamy porcję kapusty, zwijamy w rulon, układamy na oprószonej mąką blasze, smarujemy białkiem. Posypujemy nasionami lub (jeśli na słodko) cukrem. Zostawiamy na ok. 10 min do wyrośnięcia. Do nagrzanego do 180 stopni piekarnika wkładamy paszteciki i pieczemy aż się zrumienią (ok. 30-35 min). Podajemy z pokrojonym (pozostała część biała) porem i np. sosem pomidorowym. Sos pomidorowy: - słoiczek koncentratu pomidorowego - 2 łyżki jogurtu naturalnego - łyżka miodu płynnego lub cukru - 2 łyżki octu jabłkowego lub soku z cytryny - do smaku: magii, pieprz ziołowy lub czarny, bazylia (sprawdzi się też oregano lub majeranek), można dodać roztarte dwa ząbki czosnku - wszystkie składniki dokładnie mieszamy SMACZNEGO!

POZNAJ Z POLĄ NEIS SĄSIADÓW POLSKI

Niemcy

flaga niemiec mala

Rosja

flaga-rosji-mala

Litwa

flaga-litwy-mala

Białoruś

flaga-bialorusi-mala
Niemcy Rosja Litwa Białoruś

Ukraina

flaga-ukrainy-mala

Słowacja

flaga-slowacji-mala

Czechy

flaga-czech-mala
 
Ukraina Słowacja Czechy  

Kontakt

Cała turystyczna Polska w jednym miejscu!

Dziennik turystyczno-kulinarny

Poznaj Polskę i jej sąsiadów z Polą Neis

E-mail: polaneis@polaneis.pl

WWW: polaneis.pl

www.beautifulpoland.eu

Sygn. akt I Ns Rej. Pr. 17/16 SO w Łodzi

Redakcja:

ul. Mazowiecka 54

96-330 Budy Zaklasztorne

Tel.: 514220640 

Fax: 46 8310290

Wydawca:

ul. Łagiewnicka 54/56, lok. 20/A/324

91-463 Łódź

Szukaj

Menu

tool