Rekord Polski w liczbie odwiedzonych muzeów, restauracji i atrakcyjnych miejsc.

sobota, 22 październik 2016 13:27

Wzmacniająca zupa warzywna z dynią

Zupa warzywna z dynią. Zupa warzywna z dynią.

Tak z ręką na sercu, to dynię w mojej kuchni traktuję trochę po macoszemu. I nie mam na to racjonalnego wytłumaczenia, bo przecież jestem zwolenniczką zdrowego odżywiania, ze szczególnym uwzględnieniem warzyw. A dynia jak przekonują naukowcy to warzywo zdrowe, bogate w beta-karoten, potas, wapń, fosfor i witaminy z grupy B, podnosi także odporność organizmu. I co ważne, nie traci swoich właściwości w czasie obróbki cieplnej. Ponadto jest niskokaloryczne.

Zresztą chyba nie tylko ja „zapomniałam” o dyni, bo mam poważne wątpliwości, że akurat w innych domach jest inaczej niż w moim.

Pora więc to zmienić, tym bardziej że w październiku dyni w sklepach i na straganach targowych jest dużo.

dyn

Dodatkowe informacje

  • SKŁADNIKI:

    - ½ średniej dyni

    - Mieszanka warzywna z mrożonki lub pęczek włoszczyzny

    - 1 pomidor

    - 1 czerwona papryka

    - Główka czosnku

    - Kilka liści laurowych

    - Kilka ziaren ziela angielskiego

    - 2 kostki bulionu warzywnego lub rosołu drobiowego

    - ½ łyżeczki papryki słodkiej

    - ½ łyżeczki pieprzu czarnego lub 1 łyżeczka pieprzu ziołowego

    - 4 łyżki oleju rzepakowego

    - 1 ½  l wody

    - 2 - 3 łyżki świeżych lub suszonych ziół (prowansalskie, bazylia, majeranek, tymianek, natka)

    - 1 torebka kaszy jaglanej

  • CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 minut
  • OPIS PRZYGOTOWANIA:

    Dynię obieramy ze skóry, usuwamy miąższ z pestakami i kroimy w grubą kostkę. Mieszankę warzywną podsmażamy na oleju, dodajemy pokrojone w kostkę: paprykę, pomidory i dynię - mieszamy i dusimy ok. 10 min. Następnie wszystko zalewamy gorącą wodą, dodajemy czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, kostki rosołowe, doprawiamy papryką i pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 15 min (pod koniec gotowania dodajemy zioła). W tym czasie gotujemy kaszę wg przepisu na opakowaniu. Zupę zdejmujemy z ognia, wyjmujemy główkę czosnku, obieramy ząbki. Do miseczki wkładamy porcję zupy, na wierzch układamy trochę kaszy i kilka pazurków czosnku. Smacznego!

    zupa

     

POZNAJ Z POLĄ NEIS SĄSIADÓW POLSKI

Niemcy

flaga niemiec mala

Rosja

flaga-rosji-mala

Litwa

flaga-litwy-mala

Białoruś

flaga-bialorusi-mala
Niemcy Rosja Litwa Białoruś

Ukraina

flaga-ukrainy-mala

Słowacja

flaga-slowacji-mala

Czechy

flaga-czech-mala
 
Ukraina Słowacja Czechy  

Kontakt

Cała turystyczna Polska w jednym miejscu!

Dziennik turystyczno-kulinarny

Poznaj Polskę i jej sąsiadów z Polą Neis

E-mail: polaneis@polaneis.pl

WWW: polaneis.pl

www.beautifulpoland.eu

Sygn. akt I Ns Rej. Pr. 17/16 SO w Łodzi

Redakcja:

ul. Mazowiecka 54

96-330 Budy Zaklasztorne

Tel.: 514220640 

Fax: 46 8310290

Wydawca:

ul. Łagiewnicka 54/56, lok. 20/A/324

91-463 Łódź

Szukaj

Menu

tool