Poznaj Polskę i
jej sąsiadów z Polą Neis 

Rekord Polski w liczbie odwiedzonych muzeów, restauracji i atrakcyjnych miejsc.
Polish Czech English German Lithuanian Russian Slovak Ukrainian

Utworzono: 19.01.2018r.

Zapowiada się smakowicie: penne rodem z Włoch, boczniaki po tajsku oraz tortille inspirowane Meksykiem

Penne z kabanosem. Penne z kabanosem. Autor: Adventure Media.

Zapraszamy do przygotowania dań, w których polskie składniki spotykają się ze wspomnieniami zagranicznych wojaży.

Już od 2011 roku organizatorzy Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” zachęcają do odkrywania bogactwa artykułów spożywczych dostępnych w naszym kraju. Producenci żywności nagrodzonej znakiem „Doceń polskie” również inspirują do kreatywnego traktowania rodzimych składników. Dowodem na to są poniższe propozycje kulinarne.

Penne z kabanosem Maestro

Przepisem dzielą się Zakłady Mięsne Henryk Kania S.A.

Składniki:

- 1,5 szklanki makaronu penne

- Kabanosy Pieczone

 - 2 pomidory 

- 2 ząbki czosnku

- małe opakowanie przecieru pomidorowego

- 1 średnia cebula

- starty ser żółty do posypania potrawy

- świeży szczypiorek

- zioła prowansalskie

- sól, pieprz

- oliwa z oliwek

Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Kabanosy kroimy w grube plastry i podsmażamy na patelni razem z cebulą aż do zarumienienia, przyprawiamy do smaku. Następnie dodajemy czosnek i chwilę mieszamy, potem dodajemy przecier i posiekane pomidory. Dusimy do 15 minut mieszając. Gotowy sos i składniki mieszamy z makaronem. Wyłożony na talerz makaron i sos można posypać startym parmezanem oraz dużą ilością szczypiorku. Można także dodać przyprawy do smaku.

Boczniaki po tajsku

Boczniaki po tajsku

Do przygotowania potrawy zaprasza firma Uprawa Grzybów MYTKOWSKI

Składniki (na 2 porcje):

- 3 ząbki czosnku

- 0,5 - 1 papryczka chili, bez pestek

- olej ryżowy lub inny neutralny w smaku

- 300 g boczniaków

- 2 łyżki sosu sojowego

- 1,5 łyżeczki cukru trzcinowego

- pęczek tajskiej bazylii

Do podania: biały pieprz, makaron sojowy.

Przygotowanie: Grzyby kroimy na mniejsze, równe kawałki, a chili oraz czosnek drobno siekamy. Na dnie woka (lub dużej patelni) mocno rozgrzewamy olej, następnie dodajemy posiekany czosnek z chili i smażymy przez 10 sekund. Po tym czasie wrzucamy grzyby, energicznie mieszamy i powoli wszystko smażymy. Utrzymujemy duży ogień, smażymy przez 2 - 3 minuty (najlepiej w tym czasie nie mieszać potrawy). Kiedy grzyby będą złociste i pachnące, dodajemy sos sojowy oraz cukier, energicznie mieszamy i smażymy przez kolejne 2 - 3 minuty, co jakiś czas mieszając. Sprawdzamy, czy danie smakuje odpowiednio: powinno być ostre i słono-słodkie. Na sam koniec dodajemy tajską bazylię, mieszamy i zdejmujemy „z ognia”. Oprószamy białym pieprzem i podajemy z makaronem sojowym.

Kolorowe tortille z Olejem Wielkopolskim

Kolorowe tortille z Olejem Wielkopolskim

Propozycja producenta wyrobów marki Olej Wielkopolski

Składniki:

- 1/2 szklanki oleju rzepakowego

 - 2 tortille

- 0,5 kg kurczaka

- 10 małych pomidorków

- 1 ogórek

- 1 żółta papryka

- 1 czerwona papryka

- 1 czerwona cebula

- 1 garść liści bazylii

- sól, pieprz

- szczypta chili

Przygotowanie: Kurczaka, paprykę i cebulę kroimy w kostkę, doprawiamy i podsmażamy na oleju. Lekko skropione wodą tortille rozgrzewamy na suchej patelni. Farsz umieszczamy na tortilli, zawijamy i ponownie wkładamy na patelnię, tym razem z odrobiną oleju. Całość przyozdabiamy przekrojonymi na połówki pomidorkami i listkami bazylii.

Przepisy m.in. na zupy, dania główne i desery można znaleźć w e-booku opracowanym przez twórców programu „Doceń polskie”. Publikacja w formacie PDF jest dostępna bezpłatnie m.in. pod adresem www.blog.docenpolskie.pl

 

Przepisy i zdjęcia od: Adventure Media

 

POZNAJ Z POLĄ NEIS SĄSIADÓW POLSKI

Niemcy

flaga niemiec mala

Rosja

flaga-rosji-mala

Litwa

flaga-litwy-mala

Białoruś

flaga-bialorusi-mala

Ukraina

flaga-ukrainy-mala

Słowacja

flaga-slowacji-mala

Czechy

flaga-czech-mala
Niemcy Rosja Litwa Białoruś Ukraina

Słowacja

Czechy