Składniki:
- 1,5 kg Serka śmietankowego Juliko Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Czarnkowie (certyfikat „Doceń polskie”)
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 8 jajek
- 2 budynie
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 0,5 litra śmietanki kremowej
- sok z cytryny
Składniki ciasta (spodu):
- 3 żółtka (białka do masy serowej)
- 1,75 szklanki krupczatki
- 0,5 kostki masła
- 0,5 szklanki cukru
- łyżka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Ciasto: Wszystkie składniki zagniatamy na jednolitą masę. Masa: Żółtka ucieramy z cukrem dodając stopniowo serek Juliko. Następnie dodajemy budyń, mąkę ziemniaczaną, ubitą na sztywno kremówkę oraz białka (również ubite na sztywno), bakalie wg uznania, sok z cytryny oraz proszek do pieczenia. Przygotowaną masę piec około 1,5 godziny w temperaturze 170° C.
E-book opracowany przez organizatorów programu „Doceń polskie” jest dostępny bezpłatnie pod adresem www.blog.docenpolskie.pl.
Tekst: Adventure Media