Poznaj Polskę i
jej sąsiadów z Polą Neis 

Rekord Polski w liczbie odwiedzonych muzeów, restauracji i atrakcyjnych miejsc.
Polish Czech English German Lithuanian Russian Slovak Ukrainian
SMAKI ŚWIATA

SMAKI ŚWIATA

smaki-male

 

Smaki świata tworzą smaki potraw regionów państw, które są odzwierciedleniem cech klimatycznych, uprawy roślin i upodobań narodów je zamieszkujących. Regionów, w których są popularne i których receptury przekazywane są nieraz z pokolenia na pokolenie. Świadczą nie tylko o upodobaniach, ale i kultywowaniu zwyczajów rodzinnych, regionu czy kraju. Są wyrazem walorów kuchni tradycyjnej i tej współczesnej, tworzonej pod wpływem teraźniejszych potrzeb i rozwoju turystyki.

W tej rubryce będę przybliżać przepisy potraw kultywujących dziedzictwo kulinarne regionów i tych, w których wyspecjalizowali się szefowie restauracji polskich i zagranicznych.

Przekazywać też będę dania mojej kuchni intuicyjnej.

Pola Neis


Kuchnia intuicyjna

kuchnia-intuicyjna-poli-neis
Gotuję z potrzeby serca, a nie przymusu. Długoletnie doświadczenie w prowadzeniu kuchni intuicyjnej sprawia, że moje potrawy wegetariańskie ( i nie tylko) mają niepowtarzalny smak. Inspirują mnie potrzeby organizmu. Moja kuchnia jest warsztatem twórczych, ciągłych poszukiwań nowych potraw. Każdy prezentowany przepis jest dobrze dopracowany – jednak z miejscem dla własnej pomysłowości w kreowaniu potraw nawet dla początkujących adeptów sztuki kulinarnej.

W ich przyrządzaniu pomaga mi moje kuchenne ABC, czyli …


Moje kuchenne ABC

ABC Pola Neis - foto małe
Jak się odżywiać, by być sytym, a przy tym czuć się lekko i zdrowo, i najważniejsze – aby przygotowanie posiłków nie zabierało dużo czasu? - Posiłki należy przyrządzać z produktów, które najlepiej smakują. Zawsze się sprawdzają warzywa, owoce, kasze (są zdrowe, tanie i smaczne), ryby i sporadycznie mięso (głównie drobiowe). - Główne danie trzeba zjeść około południa, najpóźniej do godz. 15.00 – wtedy jest najlepsze trawienie. - Po posiłku powinno…


środa, 08 styczeń 2020 14:43

Rynek kuchni roślinnej

Ponad 3 mln Polaków to wegetarianie lub weganie. Coraz więcej osób spośród mięsożerców deklaruje, że chce ograniczyć spożycie mięsa i interesuje się jego roślinnymi zamiennikami. Co trzeci Polak jest otwarty na to, by ich spróbować.

Choć mówi się, że polska scena gastronomiczna przeżywa rozkwit, zdaniem Wojciecha Modesta Amaro sporo zostało jeszcze do poprawy. Znany szef kuchni twierdzi, że największym problemem jest brak cierpliwości ze strony młodych, utalentowanych ludzi

poniedziałek, 16 grudzień 2019 14:21

Tort cebulowy. Dla wegetarian i nie tylko

Tort to  propozycja dla tych, którzy lubią proste, oryginalne potrawy. Jest smaczny i syty. Przy jego przygotowaniu można eksperymentować z dodatkami. Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. 

poniedziałek, 16 grudzień 2019 13:58

Czekolada domowa

Czekolada nie wygląda co prawda jak ta ze sklepu, ale smakuje wybornie. Co ciekawe, zazwyczaj za każdym razem i w smaku, i w konsystencji wychodzi nieco inaczej. Można do niej dodawać rodzynki, orzechy, migdały, smażoną skórkę pomarańczową, suszone śliwki, żurawinę lub bakalie.

poniedziałek, 16 grudzień 2019 13:32

Niby-bigos

Potrawa jest lżejszą formą tradycyjnego bigosu. Możemy ją zastosować jako bazę do wielu różnych zup (warzywnych, kapuśniaku) i farszów (do naleśników, pierogów, tart). Będzie też doskonałym samodzielnym daniem podanym z pajdą swojskiego chleba. Zaserwowana z łazankami sprawdzi się również na świątecznym stole. Przygotowanie tej potrawy zajmie niecałą godzinę, a jedynym utrudnieniem może być obieranie cebuli, przy którym zwykle… płaczemy.

czwartek, 12 grudzień 2019 11:59

Ptasie mleczko w pucharkach

Z jajek można wyczarować wiele deserów, także takich, które z powodzeniem mogą znaleźć się na świątecznym stole. Taką  propozycją jest ptasie mleczko. Deser robi się szybko, jest lekki i puszysty, a jego smak zależy od naszej inwencji. 

czwartek, 12 grudzień 2019 11:51

Cukierki „krówki” własnej roboty

W czasach, gdzie półki uginają się od różnych słodkości chętnie po nie sięgamy (często zachęcani też reklamami), nie zastanawiając się nad ich składem. A tam niekiedy aż roi się od emulgatorów, sztucznych barwników i aromatów, i nie wiadomo czego jeszcze.   Proponuję dzisiaj smakołyk, który prawie wszyscy doskonale znamy i lubimy – krówki. Ich przygotowanie wymaga trochę czasu i uwagi, ale warto. Cukierki mogą być także wyśmienitym łakociem podczas świątecznych…

Ziemniaki stanowiły w pożywieniu chłopskim jeden z głównych składników. Mieszkamy w rejonie, gdzie lasy obfitują w grzyby, stąd pochodzenie tej potrawy. Nasze regionalne przepisy są oparte na tym, co urosło w polu i w lesie, czyli  było dostępne w najbliższym otoczeniu.

poniedziałek, 02 grudzień 2019 14:37

Regionalna nalewka z aronii na rumie - Stronie Śląskie

Przepis na nalewkę został przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich Stronie Wieś.

Przepis został umieszczony w książce kucharskiej Smaki Przedgórza wydanej przez LGD Stowarzyszenie Kwartet na Przedgórzu, a pochodzi z Poręby Spytkowskiej (gmina Brzesko w Małopolsce). Jest niepowtarzalnym, tradycyjnym  wyrobem kulinarnym, który powstał z biedy. Tereny skąd się wywodzi, były ubogie w wodę i ziemia nie rodziła zbyt obficie. Na przednówku zostawały już tylko ziemniaki i karpiele (którymi karmiono zwierzęta). I aby przetrwać do późnej wiosny i lata, gospodynie gotowały właśnie tę…

POZNAJ Z POLĄ NEIS SĄSIADÓW POLSKI

Niemcy

flaga niemiec mala

Rosja

flaga-rosji-mala

Litwa

flaga-litwy-mala

Białoruś

flaga-bialorusi-mala

Ukraina

flaga-ukrainy-mala

Słowacja

flaga-slowacji-mala

Czechy

flaga-czech-mala
Niemcy Rosja Litwa Białoruś Ukraina

Słowacja

Czechy